Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Χαμογελώντας στο Θάνατο

Μία από τις πλέον συγκλονιστικές και συνάμα τραγικές φωτογραφίες από τον Β΄ΠΠ. Είναι ελάχιστα γνωστή και δεν κατάφερα να εντοπίσω τις πηγές της. Ωστόσο σύμφωνα με την περιγραφή δείχνει τρία κορίτσια στην εφηβεία 16-17 ετών, τα οποία με δεμένα πισθάγκωνα τα χέρια τους χαμογελούν εμπρός από τους τάφους τους πριν την εκτέλεσή τους.

Η άγνωστη αυτή φωτογραφία προέρχεται από την τότε Γιουγκοσλαβία και την περιοχή του Ζάγκρεμπ. Είναι γνωστό πως η αντίσταση εναντίον των ναζί στη Γιουγκοσλαβία ήταν από τις πλέον ισχυρές.

Οι Γάλλοι αντιστασιακοί έλεγαν πως είναι τιμή τους να εκτελούνταν από τους Γερμανούς. Αλλά ύψιστη τιμή ήταν να χαμογελούσαν την ώρα εκείνη.

Σημ.: Επειδή δεν είμαι σίγουρος για την πηγή της φωτογραφίας θα κρατήσω σε κάθε περίπτωση την τελευταία μου πρόταση, η οποία ούτως ή άλλως ισχύει. “Χαμογελούσαν εμπρός στο θάνατο” για τα ιδανικά τους.

Πόση ομορφιά κρύβει αυτό το ιδανικό! Αλήθεια θα ήθελα σε έναν άλλο Κόσμο να συναντούσα αυτά τα κορίτσια, αλλά και τον… φωτογράφο τους. Τι θα σκεφτόταν άραγε ο τελευταίος και γιατί επέλεξε να αποθανατίσει αυτή τη στιγμή; Ως τεκμήριο εγκλημάτων κάποια στιγμή ή κομπασμό του τυράννου δυνάστη;

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)