Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

«Το Ζεν και η Τέχνη της Συντήρησης της… Αποτυχίας»

Υπάρχει ένα εξαιρετικό βίβλο, το οποίο σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα με τον (πολύ) περίεργο τίτλο: «Το Ζεν και η Τέχνη της Συντήρησης της Μοτοσυκλέτας» (“Zen and the art of motorcycle maintenance”). Συγγραφέας του είναι ο Robert M. Pirsig και αναφέρεται στο ταξίδι 17 ημερών του ιδίου (αν και δεν διασαφηνίζεται ακριβώς) με τον γιο του από την Μινεσότα στην Βόρεια Καλιφόρνια. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αναπτύσσονται θαυμάσιες συζητήσεις φιλοσοφικού περιεχομένου με ιδεατό φόντο τα μαγευτικά τοπία κυρίως της Μοντάνα.

Το βιβλίο αυτό έχει πουλήσει περισσότερα από 5 εκ. αντίτυπα (best seller) και είναι ένα είδος «φετίχ» ειδικά σε όσους είναι φίλοι της μοτοσυκλέτας, της τεχνολογίας αλλά και της φιλοσοφίας. Ο ίδιος ο Pirsig χρειάστηκε 4 χρόνια το γράψει και μάλιστα μεταξύ 2:00 και 6:00 τις πρωινές ώρες αφού εργαζόταν κανονικά ως συγγραφέας εγχειριδίων για υπολογιστές (έπρεπε και να ζήσει)!

Τι μου αρέσει όμως περισσότερο σε αυτό το σπουδαίο βιβλίο;
Το ότι απορρίφθηκε από διάφορους εκδότες… 121 (!) φορές!

Σας κάνει εντύπωση;

Η Agatha Christi χρειάστηκε 5 χρόνια συνεχών απορρίψεων από τους εκδότες για να καταφέρει να τυπώσει το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα, ενώ η J.K. Rowling συγγραφέας του Χάρι Πότερ δέχθηκε την απόρριψη από 12 εκδοτικούς οίκους πριν καταφέρει να κλείσει συμφωνία με ένα πολύ μικρότερο εκδότη και με πολύ κακούς όρους, διότι και αυτός μάλλον… χάρη (λόγω του… Χάρι) της έκανε.

Τα μυθιστορήματα της Agatha Christi παρεμπιπτόντως έχουν πωληθεί σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια αντίτυπα και μόνο ο William Shakespeare την ξεπερνά!

Το «Όσα παίρνει ο άνεμος», της Margaret Mitchell απορρίφθηκε (το πήρε δηλαδή και το ίδιο ο άνεμος)… 38 φορές ενώ οι «Δουβλινέζοι» του James Joyce αφού απορρίφθηκαν από τους εκδότες 22 φορές τελικά βρήκαν το δρόμο για το τυπογραφείο. Βέβαια δεν ήταν αρκετό αυτό και το ωραίο είναι πως τον πρώτο χρόνο πούλησε μόλις 379 αντίτυπα, από τα οποία τα 120 τα αγόρασε ο ίδιος ο James Joyce (υποστήριξε την δουλειά του ο άνθρωπος)!

«Το ημερολόγιο της Άννας Φράνκ» 15 απορρίψεις, η… «Λολίτα» του Vladimir Nabokov αντίστοιχα το ίδιο, «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο», «Ο Μάγος του Οζ» και ουκ έστιν τέλος! Τα αναφέρω ενδεικτικά, ώστε να σας δείξω πως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεματολογία «απόρριψης».

Υπάρχουν πραγματικά τόσα ανάλογα περιστατικά, τα οποία γνωρίζω και μπορώ να σας γράψω (και όχι μόνον φυσικά στα βιβλία), όπου το προηγούμενο τείνει να είναι ο κανόνας.

Επειδή είμαι εντελώς ειδικός στην «αποτυχία» (κατέχω περίοπτο Διδακτορικό τίτλο στο γνωστικό αντικείμενο και με ιδιαίτερα πολυετή εμπειρία) σας συνιστώ να εντρυφήσετε στην μελέτη του τίτλου του άρθρου:

«Το Ζεν και η Τέχνη της Συντήρησης της… Αποτυχίας».

Τούτο, διότι καταφέρνοντας να συντηρήσετε την αποτυχία και να μην απογοητευθείτε, αλλά με ακόμα περισσότερο τουλάχιστον (!) πάθος και ένταση να συνεχίσετε πολύ πιο δυνατά στην επιτυχία των όμορφων (εδώ προσοχή) στόχων σας.

Μην ξεχνάτε, πως η ωραιότερη περίοδος είναι η προσμονή της επιτυχίας (με οτιδήποτε και εάν ασχολείστε) και το Ζεν και η Τέχνη της συντήρησής της είναι ότι πιο απολαυστικό υπάρχει στη ζωή.

Μετά θα χαθεί η Μαγεία και τότε θα πρέπει να μελετήσετε από την αρχή, το πολύ πιο δύσκολο κεφάλαιο:

«Το Ζεν και η Τέχνη της Συντήρησης της Επιτυχίας»!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)