Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

“Το ΤΑΟ της Αρχιτεκτονικής”

Ο τίτλος είναι δανεισμένος από το ομώνυμο βιβλίο (στην Ελληνική του έκδοση) του Amos Ih Tiao Chang σε μετάφραση Γ.Ν. Ζιώγα των εκδόσεων “Εξάντας” (1995). Ο πρωτότυπος τίτλος του είναι “The Existence of Intangible Content in Architectural Form” (“Η ύπαρξη Άυλου Περιεχομένου στην Αρχιτεκτονική Μορφή”) και ο οποίος κατά τη γνώμη μου εκφράζει πολύ καλύτερα το περιεχόμενο του.

Έχει ενδιαφέρον ο πρόλογος του μεταφραστή, ο οποίος είναι αρχιτέκτων. Σε αυτό εκφράζει την δυσκολία αντίληψης των περιεχομένων του βιβλίου υπό το πρίσμα της δυτικής λογικής και μάλιστα σε έναν τόσο εφαρμοσμένο τομέα όπως η αρχιτεκτονική.

Ομολογώ πως συμμερίζομαι πλήρως την άποψή του.

Ωστόσο θα ήθελα να σταθώ πολύ λίγο και να εστιάσω στην δική μου αντίληψη όσον αφορά το ΤΑΟ της τέχνης.

Και στην αρχιτεκτονική αλλά και στην τέχνη του κινηματογράφου αντιμετωπίζω το ερώτημα της ύπαρξης του “κενού”, του “τίποτα”, της “μη ύπαρξης”. Όσοι ασχολούνται με την μουσική γνωρίζουν πως τα διαστήματα παύσης αποτελούν και τα ίδια αναπόσπαστα στοιχεία της μουσικής σύνθεσης.

Μελετώντας την φιλοσοφία του Λάο Τσε υπάρχει περίπτωση ο δυτικός νους να εκραγεί από την αδυναμία σύλληψης των νοημάτων, τα οποία είναι αλληλοσυγκρουόμενα και χωρίς νόημα (κατά τη δική μας αντίληψη). Πόσο μάλλον μελετώντας ένα βιβλίο στο οποίο οι σκέψεις φαίνεται ακατανόητο πως μπορούν να μετασχηματισθούν σε κάτι απτό, σε μία αρχιτεκτονική φόρμα ή σε μία κινηματογραφική εικόνα.

Ειλικρινά δεν θα ήθελα να επεκταθώ και να σας “επιβάλλω” την δική μου άποψη παρά μόνον να τονίσω πως κατά τη γνώμη μου η φράση:

“Ο τρόπος να υπάρχεις είναι να μην υπάρχεις”

εκφράζει θαυμάσια το πνεύμα του συγγραφέα, ο οποίος βεβαίως είναι διαποτισμένος από την φιλοσοφία του Λάο Τσε.

Στις φωτογραφίες, η μία από τα παράθυρα του κάστρου “Χλεμούτσι” στην Κυλλήνη, όπου τελικά αναρωτιέσαι ποιο δημιουργεί ποιο. Ο τοίχος το παράθυρο ή το κενό;

Στην άλλη μία γάτα την οποία συνάντησα σήμερα το μεσημέρι να απολαμβάνει την ζωή και με πολύ όρεξη για χάδια και νάζια να μου υπενθυμίζει:

“Τεύκρο, άσε τις θεωρίες του ΤΑΟ της αρχιτεκτονικής και ασχολήσου λίγο και με το ΤΑΟ της ζωής”!

Η γάτα έχει δίκιο! Καλό σας βράδυ!

 

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)