Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τα Άδεια Χαρτοκούτια

Σήμερα συναντήθηκα με αρκετούς φίλους και γνωστούς για διάφορες υποθέσεις. Ένας εξ΄ αυτών με πολύ μεγάλη εμπειρία ζωής και πραγματικών συνθηκών μου διηγήθηκε ένα περιστατικό, το οποίο μου έκανε τεράστια εντύπωση όσον αφορά το συμβολισμό του και… χωρίς την άδειά του σας το μεταφέρω· δεν γράφω ωστόσο το όνομά του, διότι γνωρίζω πως δεν θα το ήθελε, αλλά είμαι σίγουρος πως επειδή θα ΗΘΕΛΕ να βοηθηθούν και πάρα πολλοί άλλοι δεν θα είχε αντίρρηση.

Μου διηγήθηκε λοιπόν πως χρειάστηκε να μεταφέρει δύο σχετικά μεγάλα χαρτοκιβώτια από μία αποθήκη, προκειμένου να τοποθετήσει κάποια αντικείμενα μέσα τους. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς όμως φύσαγε ένας πολύ ισχυρός άνεμος. Τα χρηματοκιβώτια τότε λειτούργησαν ως αλεξίπτωτα με την αντίστροφη έννοια και με τη δύναμη του ανέμου κόντεψαν να τον πετάξουν στο έδαφος.

Και τότε συνειδητοποίησε πως η περιέρρευσα αρρωστημένη ατμόσφαιρα είναι ο άνεμος. Και πως τα άδεια χαρτοκιβώτια στα οποία επρόκειτο να προσδώσει αξία με το να τα χρησιμοποιήσει για το σκοπό για τον οποίον υφίστανται (και όχι να τα πετάξει) είναι οι άδειοι άνθρωποι ή αυτοί, οι οποίοι έχουν απωλέσει το περιεχόμενό τους και καθίστανται έρμαια των συνθηκών.

Δεν είναι καλοί ή κακοί, διότι κάλλιστα ένα χαρτοκούτι μπορεί να είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και χρήσιμο. Όταν όμως είναι άδειο δεν είναι παρά ένα αχρησιμοποίητο χαρτοκούτι. Αλλά ένα άδειο χαρτοκούτι, όσο καλό και να είναι, εάν παρασυρθεί θα χαθεί και θα καταστραφεί. Ο άνθρωπος όμως, ο οποίος τα κρατά και τα οδηγεί στο να τους προσδώσει πάλι τη χρησιμότητά τους ΔΕΝ έχει τη δύναμη να τα κρατήσει, άλλωστε θα τον παρασύρουν στην πτώση.

Και τότε αναγκαστικά θα τα αφήσει στην τύχη τους, ενώ μόνο αυτό δεν επιθυμούσε.

Όσοι άνθρωποι έχουν ακόμα τις αντοχές τους και όσο η πίεση του ανέμου αυξάνεται οδηγούνται σε σκληρές αποφάσεις και αφήνουν τα άδεια χαρτοκούτια στη δίνη του ανέμου. Άλλωστε κανένας δεν θα σωθεί.

Αλλά άδεια χαρτοκούτια σας παρακαλώ… γεμίστε με περιεχόμενο και βαρύνετε κάπως, ώστε να βοηθάτε εκείνον, ο οποίος σας μεταφέρει (στηρίζει) για να αποκτήσετε και πάλι την αξία σας. Δεν είναι το βάρος εκείνο, το οποίο τον ενοχλεί αλλά αντιθέτως η κενότητά σας.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)