Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Σε ΠΟΙΑ Ακίνητα Επενδύουμε ΤΩΡΑ και ΓΙΑΤΙ

Στις κρίσεις όσοι έχουν ανταγωνιστικά προϊόντα φθίνουν, ενώ όσοι διαθέτουν ολιγοπωλιακά προϊόντα επεκτείνονται.
(αγνώστου)

Η Ελλάδα είναι πλήρης ολιγοπωλιακών προιόντων.
(άποψη όλων μας)

Στρατηγικές Επενδύσεων σε Ακίνητα εν μέσω Ελληνικής Κρίσης 2010.
(Δείτε τα ακίνητα του 2010 με άλλο μάτι).

Ωραία!

Καταλάβαμε το μήνυμα και ΧΩΡΙΣ (περίπου) να γνωρίζουμε επακριβώς τι συμβαίνει μάθαμε ότι χρεοκοπήσαμε (προσωπικά ΔΕΝ έχω πεισθεί).

ΠΟΣΟ ΛΑΘΟΣ ΟΜΩΣ!!!

Δεν πρόκειται να σταματήσω να ενίσταμαι με τις έννοιες αυτές και δεν πρόκειται να σταματήσω να τονίζω το πόσο λάθος (κατά την άποψή μου πάντα) αντιμετωπίζουμε αυτού του είδους τις «κρίσεις».

Ακριβώς μάλιστα ενώ παρουσιάζονται φοβερές ευκαιρίες ανάπτυξης εμείς συνεχίζουμε ην πολιτική της συρρίκνωσης . Ας δούμε λοιπόν, ΠΩΣ και για ΠΟΙΟΝ λόγο η περίοδος αυτή ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ για επενδύσεις σε ακίνητα και σε ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ;

Θεωρώ πως οποιαδήποτε προσέγγιση και να πραγματοποιούμε πάντα πρέπει να αναλύουμε τις πηγαίες της παραδοχές, όπως: “Τι είναι το χρήμα”; Από εδώ ξεκινάμε. Το χρήμα είναι μέσον διευκόλυνσης ανταλλαγών προϊόντων. Προσέξτε ΜΕΣΟΝ. Πως έχει εξελιχθεί πλέον; Μα ως προϊόν. Εκφράσεις του τύπου «δεν κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά» εκφράζουν επακριβώς την λογική πως το χρήμα αντιμετωπίζεται πλέον ως προϊόν και το ίδιο. Ισχύει η λογική του κανόνα της «ζήτησης και προσφοράς» και οτιδήποτε συμβαίνει σχετικά με οποιοδήποτε άλλο προϊόν.

Δανειζόμαστε γιατί ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΤΙ προκειμένου να το ανταλλάξουμε με ΚΑΤΙ των άλλων. Όσο αυτό συμβαίνει βεβαίως θα ανταλλάσουμε υποσχέσεις του τύπου «ΘΑ ΣΑΣ επιστρέψουμε το χρήμα σε προϊόντα που ΘΑ παράγουμε ή ΘΑ δημιουργήσουμε». Έχετε όμως σκεφτεί εμείς στην Ελλάδα τι ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΑ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑΚΑ προϊόντα διαθέτουμε (ξαναδείτε τον υπότιτλο).

Πως λοιπόν όλα αυτά συνάδουν στις στρατηγικές επενδύσεων σε ακίνητα;

Ποιες είναι οι ισχυρότερες μορφές αναγκών και απολαύσεων που όσο κι αν θέλουμε δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε;

  • Α. Η διατροφή μας.
  • Β. Οι ανθρώπινες ανάγκες να χαρούμε την ΖΩΗ μας.

Η στέγη και οι επαγγελματικές μας δραστηριότητες ακολουθούν, αλλά νομίζω δεν είναι και οι πρωτεύουσες.

Γνωστό πως την τροφή (όσο μεγάλη και αν είναι η κρίση) ΔΕΝ μπορούμε να την παρακάμψουμε.

Η αλήθεια είναι πως εδώ κρύβονται οι καλύτερα στοιχειοθετημένες επενδύσεις. Διότι η Ελλάδα διαθέτει τρία ασυναγώνιστα προϊόντα, τα οποία ανήκουν στο ολιγοπωλιακό είδος και μπορούν να ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ αυτές τις ανάγκες.

Όταν έρχεται στο μυαλό σας η Γερμανία, που τόσο πολύ συζητήθηκε αυτόν τον καιρό. Γιατί δεν σκεφτόμαστε πως ΧΩΡΙΣ τα βιομηχανικά προϊόντα της εμείς μπορούμε να ζήσουμε, αλλά χωρίς τον ΗΛΙΟ και την θάλασσα ΔΕΝ μπορούν. Κι αν το πάθος σας να οδηγείτε Mercedes είναι ακατανίκητο είμαι σίγουρος πως δεν θα αντέξετε πάνω από δύο χειμώνες στο Αμβούργο ακόμα κι αν είστε αναγκασμένοι να κολυμπήσετε στην θάλασσα πηγαίνοντας εκεί με ένα γαϊδουράκι. Μήπως υπερβάλω; Μπορεί. Αλλά να επισημαίνω τα σημεία που επιθυμώ και να “ερεθίσω” το δημιουργικό μας πνεύμα και τα οποία αποτελούν τους άξονες των προτάσεων μου:

(Θάλασσα-ήλιος και κλίμα) + (αγροτικές εκτάσεις εξαιρετικής ποιότητας) + (ευέλικτα μυαλά με ικανότητα ΚΑΙ άλλου τύπου) = Ακίνητα με δυνατότητες παροχής διαβίωσης και ποιότητας ζωής επιλεγμένα από πολλούς με κοινά ενδιαφέροντα.

Αυτοί είναι οι τρείς πυλώνες που αν τους αναλύσουμε θα μας αποκαλύψουν τις απαντήσεις σχετικά με τις επενδύσεις του σήμερα στα ακίνητα. Ωστόσο θα πρέπει να εντοπίσουμε και ένα συνδετικό κρίκο ακόμα. Ας τον παρουσιάσω:

Πριν απ’ όλα όμως μία γενική παρατήρηση. Τι είναι αυτό καθιστά την Βουκουρεστίου ή την Πλατεία Κολωνακίου (Φιλικής Εταιρείας) ή την πλατεία Εξαρχείων τόσο θελκτικούς τόπους συνάντησης;

Η απάντηση είναι ΜΙΑ: Η συγκέντρωση συγκεκριμένων ανθρώπων που είτε μας αρέσουν ακριβώς είτε όχι αισθανόμαστε γενικά καλά να νοιώθουμε πως είναι δίπλα μας. Πόσες φορές πηγαίνουμε κάπου επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα να συναντήσουμε ανθρώπους με κάποιο χαρακτηριστικό (πλούτο, ομορφιά, δύναμη,…). Κρατείστε αυτήν την παρατήρηση για την συνέχεια.

Φέτος τα Χριστούγεννα και κατά την διάρκεια των εορτών στην κεντρική πλατεία των Υψηλών Αλωνίων στην Πάτρα τοποθετήθηκε ένα παγοδρόμιο. Ο εξοπλισμός ήταν ελάχιστος και ήταν αρκετή μία απλή τυποποιημένη κατασκευή τέντας για χώρο προετοιμασίας και εισόδου.

Λοιπόν το παγοδρόμιο γνώρισε εκπληκτική επιτυχία.

Προσέξτε! Η πλατεία έμεινε η ίδια. Η τοποθεσία το ίδιο. Τα πλακίδια και η υπόβαση της πλατείας δεν άλλαξαν.

Άλλαξε όμως σε 200 περίπου τμ η ΧΡΗΣΗ και ο προορισμός της.

ΑΥΤΟ ήταν αρκετό, ώστε το ακίνητο να αποκτήσει κερδοφορία και να μετατραπεί σε νομισματοκοπείο, δεδομένου πως η ώρα κόστιζε 10 ευρώ. Το ακίνητο –και μάλιστα κοινόχρηστο- μίας πλατείας απέκτησε ικανότητα δημιουργίας χρήματος. Δεν νομίζω πως σας είπα κάτι ούτε έξυπνο, ούτε καινούργιο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα τραπεζάκια των διαφόρων καφέ που κατακλύζουν παρόμοιους χώρους.

Σας επισήμανα όμως αυτό που προσπαθώ να τονίσω: το ακίνητο αυτήν την περίοδο μεταβάλλεται. Έχουμε την τάση να το θεωρούμε στατικό και αποκομμένο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Πάρα πολλές φορές στο site αυτό σας έχω αναφέρει πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση, (υπάρχει μία εξαίρεση εδώ: η φορολογία!).

Προτού συνεχίσω αναλογιστείτε και απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Θα πηγαίνατε καλοκαιρινές διακοπές (για μπάνιο) στην …Βόρεια θάλασσα;
  • Αν ήταν εφικτό στην Αθήνα να βρεθείτε σε παραλίες σε 30 λεπτά από οποιοδήποτε σημείο θα είχατε τόσο μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι να παραμείνετε εκεί;
  • Αν στο ξενοδοχείο που καταλύσατε ήταν εκτός από εσάς τα 20 από τα μεγαλύτερα πρόσωπα του (οποιοδήποτε) χώρου σας θα θέλατε να παραμείνετε εκεί;
  • Αν τα “άχρηστα” χωραφάκια σας που δεν γνωρίζετε τι να τα κάνετε ήταν τμήματα παραγωγής υψηλής απόδοσης και ιδιαίτερων καλλιεργειών;
  • Οι σπουδαστές του Harvard στην «κρύα» Βοστόνη θα έλεγαν όχι αν το Πανεπιστήμιο λειτουργούσε ΚΑΝΟΝΙΚΑ στην …Κρήτη; Αναρωτιέμαι βέβαια αν οι φοιτητές τους θα είχαν την ίδια απόδοση (!).

Ας συνδυάσουμε όλα τα προηγούμενα:

Στην Ελλάδα τα ακίνητα μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Μπορούν να του παρέχουν τροφή (είτε από ξηρά, είτε από θάλασσα), μπορούν να τον κάνουν να ΧΑΡΕΙ τη ζωή και την φύση και μπορούν να μετασχηματιστούν σε όλα αυτά από τους ίδιους τους Έλληνες.

Εν κατακλείδι προτείνω ως τις πλέον ασφαλείς (;) επενδύσεις σε ακίνητα:

  • Επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία παραγωγής τροφίμων από κάθε είδους έδαφος και σε κάθε είδους ακίνητο.
  • Επενδύσεις στην θάλασσα όχι μόνο για λίγες ημέρες το καλοκαίρι, αλλά για περισσότερο χρόνο και ΟΧΙ μόνον. Σκεφτείτε τους Γερμανούς φοιτητές του πανεπιστημίου του Αμβούργου τι θα αποφάσιζαν ΑΝ είχαν την δυνατότητα σπουδών από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο σε Πανεπιστήμιο λχ στην Θάσο, την Χαλκιδική, σ’ ένα νησί του Αιγαίου, στην Μάνη, στην Κρήτη… Πολύ περισσότερα για τα παραθαλάσσια εξοχικά και τον τρόπο σχεδιασμού τους και ανάπτυξης τους αυτούς τους καιρούς στην υπό συγγραφή ενότητα: Ο Επαναπροσδιορισμός της Επενδυτικής Αξίας των Εξοχικών Κατοικιών στην Ελλάδα, όπου αναλύω ΠΩΣ κατά την άποψή μου μπορούμε αυτό το ακαταμάχητο προϊόν να το διατηρήσουμε αιχμή του δόρατος μας για την …αποπληρωμή του εξωτερικού μας χρέους! (Αναμονή επ’ αυτού).
  • Είμαι απόλυτα βέβαιος πως όλα αυτά σας έχουν περάσει από το μυαλό και σίγουρα αισθάνομαι εξαιρετικά παρωχημένος λέγοντας τα. Ίσως και να τα θεωρείτε και αφελείς προσεγγίσεις, (είπαμε το Ελληνικό μυαλό).

Πριν από λίγα μόλις χρόνια εντελώς στα τυφλά (μέσω internet) τόλμησα και πρότεινα στον Πρύτανη ενός πολύ γνωστού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (που έχει και θάλασσα και ήλιο –εντάξει τον Ειρηνικό, όχι το Ιόνιο-) την δημιουργία τμήματος σε μόνιμη βάση στην χώρα μας. Λοιπόν …ήλθε και τον συνάντησα στο Hilton αλλά η οικονομική μου εμβέλεια ήταν πολύ μικρή στο να υλοποιήσω ένα πλάνο, το οποίο κατ’ αρχήν ήταν αποδεκτό και ως ιδέα αλλά και βιώσιμο οικονομικά. Η ευκαιρία που δινόταν σε ένα Πανεπιστήμιο να έχει μία σχολή του σε μία χώρα σαν την δική μας (με ΟΛΑ τα προαναφερόμενα συν) ήταν ιδιαίτερα ελκυστική. Πολύ αργότερα ιδρύθηκε καλοκαιρινό σχολείο του Harvard στην Ολυμπία και το Ναύπλιο.

Όσον αφορά τις καλλιέργειες θα σας επισημάνω πως στην Μάνη ένας …Γερμανός δημιούργησε μία μονάδα παραγωγής ελαιολάδου (εξαιρετικού αν και «φτενού» σε ποσότητα). Γνωρίζετε πόσα βραβεία έχει εισπράξει;

Τελικά τι είναι όλα αυτά και σε ποιες απαντήσεις μας οδηγούν;

Η μεταβαλλόμενη εποχή ίσως απαιτεί να προσεγγίσουμε τα ακίνητα πολυδιάστατα. Ο κάθε ένας στο αντικείμενο που γνωρίζει καλύτερα.

Σημαντική Διευκρίνηση: Όσα γράφονται είναι αποκλειστικά δικές μου απόψεις, τις οποίες έχω αποκρυσταλλώσει μετά από βαθιά μελέτη, σκέψη και εφαρμογή στην πράξη. Είναι οπωσδήποτε απολύτως υποκειμενικές. Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι είναι οι ορθές ή οι μοναδικές. Αποτελούν μία μορφή προσέγγισης σύμφωνα με την δική μου οπτική γωνία και τίποτα λιγότερο ή περισσότερο. 

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)