Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Και ο Έσχατος Έσεται Πρώτος

Είχα διαβάσει κάποτε πως σε όλα τα παραμύθια οι βασιλείς έχουν τρεις γιούς ή τρεις κόρες. Βέβαια υπάρχει και η εκδοχή του μονάκριβου ή της μονάκριβης αλλά και των δύο αδελφών ή των αδελφών και της μίας κόρης. Είναι τεράστια η συμβολή στην πλοκή του σεναρίου του παραμυθιού η επιλογή του αριθμού των παιδιών (εάν υπάρχουν) καθώς και ο συνδυασμός τους.

Ο σεναριογράφος (ή… παραμυθάς) σίγουρα έχει στο μυαλό του την ιστορία, πριν ακόμα ξεκινήσει τη συγγραφή και επιλέγει καταλλήλως. Τι γίνεται όμως εάν τα παιδιά (οι γιοί εν προκειμένω είναι… τέσσερεις); Τον τέταρτο τι τον κάνουμε; Απάντηση:

Τον προορίζουμε για… θρησκευτικό αξίωμα! Κανόνας αυτός! Οι τρεις δημιουργούν τη δράση και ο τέταρτος… προσεύχεται να τα καταφέρουν!

Ο πατριάρχης της οικογενείας των Κέννεντυ είχε περισσότερα παιδιά. Αλλά τα τέσσερα ήταν αγόρια. Και η δομή και νοοτροπία της οικογενείας βασιζόταν στα αγόρια και δεν απείχαν από του να νοούνται περίπου ως βασιλείς. Ο πρώτος, ο πλέον ικανός όπως λεγόταν για την πολιτική, σκοτώθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1944. Ήταν μάχιμος πιλότος και κατερρίφθη στη Μάγχη. Ο δεύτερος έγινε ο 35ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη θητεία του. Ο τρίτος πιθανόν να ακολουθούσε αλλά δολοφονήθηκε. Και απέμεινε ο τελευταίος, ο οποίος αναγκαστικά έγινε… γερουσιαστής (αφού έπρεπε οπωσδήποτε να εκπροσωπείται η οικογένεια στην πολιτική σκηνή).

Όλα τα προηγούμενα θα είχαν απλά μόνο ιστορικό ενδιαφέρον, εάν δεν μεσολαβούσε μία… σιγαροθήκη. Ή μάλλον δύο σιγαροθήκες (ταμπακιέρες). Τις δώρισε ο Τζών στα εναπομείναντα αδέλφια όταν έγινε Πρόεδρος (και μάλλον όλοι θα ήταν καπνιστές, άλλωστε θα τους χάριζε… πέννες). Στον Μπομπ έγραφε “Όταν τελειώσω εγώ, γιατί να μην έρθει η σειρά σου;”, ενώ στον μελλοντικό… καρδινάλιο ή αρχιεπίσκοπο έγραψε “και ο έσχατος έσεται πρώτος”, υπονοώντας πως εάν απομείνει αυτός μόνον θα πρέπει να στοχεύσει και να αναλάβει την ίδια θέση.

Τραγικά προφητικός ο Τζών, αλλά και τραγικά άστοχος… Διότι, όντως ένας απέμεινε αλλά δεν έγινε Πρόεδρος.

Όταν γράφεις αφιερώσεις να θυμάσαι και πως προφητεύεις, αλλά και πως προσπαθείς να ξεγελάσεις τη ζωή… Το ένα από τα δύο θα συμβεί, αλλά δεν γνωρίζεις ποιο. Να το θυμάστε πάντοτε αυτό…