Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Αυτόκλητοι Διδάσκαλοι

Πριν από δύο εβδομάδες περίπου αγόρασα ένα βιβλίο με ένα θέμα σχετικό αυτών των όσων ασχολούμαι. Δεν έχει σημασία τι είναι αυτό. Παρ΄ όλο που είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός στις αγορές των βιβλίων (με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις, εάν ένα βιβλίο αξίζει ή όχι ή έστω το ύφος του) αποφάσισα να το παραγγείλω λόγω του ότι ήθελα να έχω ολόκληρη τη σχετική Ελληνική βιβλιογραφία επί του αντικειμένου. Συνεπώς δεν διερεύνησα το ποιόν του συγγραφέα.

Όταν το κράτησα στα χέρια μου, 516 σελίδες μεγέθους 17Χ23,50 εκ. συνειδητοποίησα πως πρόκειται για μία εξαιρετικά αναλυτική και λεπτομερειακή μελέτη από έναν, ο οποίος όμως δεν είχε ποτέ του κάνει αυτό, το οποίο… δίδασκε πώς να κάνουν οι άλλοι! Ως εκ τούτου παντελώς… άχρηστο! Είναι χαρακτηριστικό των όσων ΔΕΝ κάνουν κάτι να το περιγράφουν με απίθανες λεπτομέρειες.

Είναι εντυπωσιακό να είσαι δάσκαλος οδήγησης χωρίς να γνωρίζεις εσύ ο ίδιος να οδηγείς ή να συμβουλεύεις πώς να διαχειρίζεσαι ένα πλοίο, χωρίς να είσαι εφοπλιστής ή να περιγράφεις πως κατασκευάζεται ένα πέτρινο κτίριο χωρίς ποτέ σου να έχεις υλοποιήσει και… υπογράψει έστω ένα!

Προσέξτε! Και οι αεροναυπηγοί, οι οποίοι σχεδιάζουν και κατασκευάζουν αεροπλάνα δεν σημαίνει πως είναι πιλότοι, αλλά δεν περιγράφουν τον τρόπο χειρισμού του σε αερομαχία, αλλά το πώς λειτουργεί.

Από αυτό το βιβλίο, το οποίο με κόπο είναι αλήθεια διάβασα μέσα σε μία περίπου εβδομάδα συγκράτησα μόνο 4 παραγράφους των 4 στίχων (περίπου 180 λέξεις από τις 210,000 με τις οποίες είναι γραμμένο ολόκληρο το βιβλίο)!

Το ωραίο είναι μάλιστα πως και οι 180 αυτές λέξεις ήταν… άσχετες με το θέμα και θα μπορούσαν να είναι γραμμένες σε οποιοδήποτε άλλο! Αλλά όμως εκεί ήταν και εκεί τις διάβασα!

Συμπέρασμα: ακόμα και από τον πλέον ακατάλληλο αυτόκλητο διδάσκαλο κάτι έχεις να μάθεις, έστω και συμπτωματικά. Το ζήτημα είναι το κόστος αυτής της γνώσης. Με τιμή αγοράς του βιβλίου 18,90 ευρώ, κάθε χρήσιμη λέξη μου κόστισε 10,50 λεπτά η μία (εντελώς αμελητέο και ασήμαντο ποσό σε σχέση με την προσλαμβανόμενη πληροφορία). Το εάν αποδώσει η “επένδυση”, διότι έλαβα αποφάσεις από τις 180 αυτές λέξεις είναι ένα άλλο θέμα.

Πάντως από δάσκαλο, ο οποίος σας συμβουλεύει πώς να κάνετε εσείς κάτι χωρίς ποτέ του να το έχει κάνει ο ίδιος μάλλον το σαπούνι σας χαλάτε και το χρώμα σας δεν αλλάζετε!