Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Διαθέτω 30 με 50,000 ευρώ

Διαθέτω 30 με 50,000 ευρώ, τα οποία θεωρώ ότι είναι μόνιμες αποταμιεύσεις. Να τα αφήσω στην τράπεζα ή να αγοράσω κάποιο ακίνητο· και τι είδους ακίνητο να είναι σε αυτή την περίπτωση;

Αυτό αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον, αλλά και επίκαιρο ερώτημα. Η φιλολογία γύρω μας οργιάζει! Σε μεγάλο βαθμό πολλά από όσα ακούγονται είναι ανοησίες ολκής. Τα άλλα έχουν να κάνουν με την γνωστή ασυνέπεια στην οικονομική πολιτική της χώρας, η οποία ευνοεί αυτήν την παραφιλολογία.

Ωστόσο είναι ακριβώς αυτή η ασυνέπεια, η οποία ενισχύει την επιλογή μας προς τα ακίνητα.

Ας ξαναγυρίσουμε στην αρχή και στο ερώτημά μας!

Cash is the King! (τα μετρητά είναι ο Βασιλιάς) λένε και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μία πολύ μεγάλη αλήθεια. Προσωπικά την ασπάζομαι πλήρως. Υπάρχουν όμως δύο τρία σημεία, τα οποία πρέπει να σας επισημάνω:

  1. Πόσα ακριβώς πρέπει να είναι τα μετρητά, ώστε να αποκτούν …Βασιλική ιδιότητα και
  2. Ποιο είναι το νόημα των μετρητών (λίγο ασαφές αυτό, αλλά θα σας το διευκρινίσω)…

Για το πρώτο. Τα μετρητά έχουν πραγματικά νόημα όταν είναι πολλά! Ποιος ο ορισμός του πολλά; Τόσα, ώστε να επιτρέπουν λάθος κινήσεις χωρίς να χάνονται. Δείτε την διαφορά:

30,000 ευρώ – 300,000 ευρώ – 3,000,000 ευρώ

Είναι εντελώς ξεκάθαρο για εμένα πως τα μετρητά των 3 εκ. αποτελούν …Βασιλικό είδος. Τα προηγούμενα όχι και ούτε οι 300 χιλιάδες, όσο και εάν ακούγονται (και είναι πολλά)! Τα 30,000 ευρώ είναι δυστυχώς πολύ λίγα… και η δύναμις τους (δυστυχώς) αμελητέα. Είναι αρκετά για τις ανάγκες μίας οικογένειας με την έννοια της ασφάλειας αλλά μέχρι εκεί…

Οι 300,000 ευρώ ναι μεν αποτελούν ένα πολύ σοβαρό ποσό και πάλι όμως δεν έχουν τόσο δύναμη ελέγχου, ώστε να είναι …Βασιλικά!

Το τελευταίο ποσό αρχίζει να αποκτά ιδιότητες αυτού του τύπου και πάντα σχετικά με την χώρα στην οποία αναφερόμαστε (διότι στις Η.Π.Α. με έναν  εκατομμυριούχο ανά 100 άτομα καταλαβαίνετε πως μάλλον δεν αποτελούν τόσο μεγάλο ποσό… για το Πακιστάν ούτε λόγος να γίνεται)!

Συνεπώς αναφερόμενοι στο αρχικό ερώτημα και με τα δεδομένα της Ελλάδας οι 30-50,000 ευρώ είναι μικρό ποσό…

Τώρα θα δούμε το σημείο 2, το οποίο απαντά και στο ερώτημα (πάντα αναφέρω την προσωπική μου άποψη)…

Ποιο είναι το νόημα των 30-50,000 ευρώ;

Τι σημαίνει αυτό το ποσόν για εσάς (και μόνον);

Ανάλογα με την προσέγγιση λαμβάνουμε και την απάντηση και το αρχικό μας ερώτημα μετασχηματίζεται από ένα οικονομικό πρόβλημα σε προσωπικό.

Εάν τα 30,000 ευρώ είναι ένα ποσόν, το οποίο δεν θέλετε να διαχειριστείτε και προτιμάτε να το έχετε τοποθετημένο στην τράπεζα, τότε σας συνιστώ να το μετατρέψετε σε ακίνητο και μάλιστα εισοδήματος, δηλ διαμέρισμα. Πολύ εύκολα μπορούν να “χαθούν”, διότι αποτελούν την εύκολη λύση και πολύ γρήγορα εξανεμίζονται…

Το ακίνητο και κυρίως ένα μικρό διαμέρισμα είναι προτιμότερο… Ξεχάστε φόρους κλπ ένα εισόδημα θα το έχετε και το ακίνητο δεν ρευστοποιείται και τόσο εύκολα… Εν προκειμένω για μικρά ακίνητα ακόμα και η πώληση δεν αποτελεί μία τόσο ανέφικτη λύση, όποια και εάν είναι η απώλεια από το αρχικό κεφάλαιο. Αλλά άλλο απώλεια 10,000 ευρώ κι άλλο 100,000…

Τώρα με αυτό το ποσό μπορείτε να κινηθείτε λίγο διαφορετικά… Εάν ξεχάσετε το εισόδημα μπορείτε να αποκτήσετε κάποια σημαντική έκταση σε πάρα πολλά σημεία της Ελλάδας. Σε αυτή την περίπτωση δέχεστε την απώλεια εισοδήματος και τους κάποιους φόρους, αλλά διαθέτετε πλέον ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο με άλλη δυναμική… Αυτή την λύση την συνιστώ ιδιαιτέρως…

Επιπλέον αποτελεί και σοβαρό …ψυχολογικό κίνητρο προκειμένου να αποκτήσετε περισσότερα χρήματα και να την αξιοποιήσετε· και μην γελάτε καθόλου εδώ…

Τώρα στην περίπτωση κατά την οποία αποφασίσετε  ότι δεν ανήκετε στις προηγούμενες κατηγορίες εξαρτάται καθαρά από τον χαρακτήρα σας:

Εάν πρόκειται ένα σπορ Gti αυτοκίνητο να σας ανεβάσει στα ουράνια και κινδυνεύει η ψυχική σας υγεία από την επιθυμία σας για αυτό τότε αγοράστε το!

Εάν έχετε μεράκι για κάποια επιχείρηση ή νοιώθετε πως μπορείτε να τα αξιοποιήσετε στο πολλαπλάσιο τότε κάντε το!

Σαφώς υπάρχουν απίστευτες δυνατότητες ακόμα που ούτε τις φαντάζεστε. Εξαρτάται από την τόλμη, την οποία διαθέτετε και το επενδυτικό σας στυλ.

Από την εμπειρία μου πάντως μπορώ να σας διαβεβαιώσω (όσο αυτό είναι εφικτό) πως ποτέ τα ακίνητα δεν με πρόδωσαν σε σχέση όμως με τον χρόνο. Από την άλλη πλευρά απετέλεσαν τροχοπέδη για πιο τολμηρές κινήσεις, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν ήμουν έτοιμος. Βλέπετε το timing στην ζωή είναι ένας επίσης σοβαρός παράγοντας…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)