Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Πού να Κρυφτώ;

Από πολύ μικρή ηλικία μου άρεσε πάρα πολύ η γεωγραφία. Να βλέπω χάρτες και να ονειρεύομαι περιοχές και ταξίδια. Πάντα είχα στο μυαλό μου ένα ερώτημα: “πού θα πήγαινα εάν ήθελα να… εξαφανισθώ;” Θα μου πείτε για ποιο λόγο να εξαφανιστώ; Για κανένα! Παιγνίδι του μυαλού και γεωγραφίας.

Από τους χάρτες, έχω… άπειρους (μαζί με εθνολογικά και ιστορικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής) την εποχή του διαδικτύου μεταφέρθηκα στο Google Earth. Μία σπουδαία ιδέα, η οποία υλοποιήθηκε από έναν άνθρωπο και μαζί με όλα τα υπόλοιπα επιπλέον χαρακτηριστικά του μας παρέχει μία εκπληκτική δυνατότητα να επισκεφθούμε νοερά κάθε σημείο του πλανήτη.

Συνεπώς το παιγνίδι καθίσταται ακόμα συναρπαστικότερο, αφού από τον δισδιάστατο κόσμο του χάρτη με τις ξεχωριστές φωτογραφίες των βιβλίων  μεταφέρεσαι στον τρισδιάστατο κόσμο του διαδικτύου. Και φαίνεται ευκολότερο να επιλέξεις! Αλλά είναι;

Εάν υποθέσουμε ότι είχες την ευχέρεια να μεταβείς εκεί όπου θεωρούσες ως καλύτερη επιλογή, αλλά να έμενες και την υπόλοιπη ζωή σου πού θα πήγαινες; Και όχι μόνον αυτό αλλά από τη στιγμή της μετάβασης σου θα υπαγόσουν στο εκεί καθεστώς και τις συνθήκες.

Υπάρχει άραγε κάποιο σημείο στο οποί θα μπορούσες να νοιώσεις ασφαλής και να μην σε ενοχλήσει κανένας; Χμ…αμφιβάλλω.

Ακόμα και εάν είχες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσεις τα στοιχεία της φύσεως και την επιβίωση κάποιος άλλος άνθρωπος θα σε εντόπιζε και δεν θα γνώριζες το σκοπό του. Οι κυβερνήσεις το πιθανότερο θα έστελναν κάποιον να σε… φορολογήσει!

Ωστόσο δύο συγκεκριμένα πρόσωπα εν τω μεταξύ μου έρχονται στο νου, άσχετα και χωρίς κάποιο λόγο:

Ο ένας είναι ο Λέων Τρότσκυ, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Μεξικό με ορειβατική αξίνα. Είναι μία συναρπαστική…. δολοφονία (σχήμα λόγου) και χαρακτηριστική πως ακόμα και ένας εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος υπέκυψε τελικά στην ανθρώπινη αδυναμία της εμπιστοσύνης προς τον… δολοφόνο του. Όπου και να κρυβόταν και όσες προφυλάξεις και να ελάμβανε δεν θα μπορούσε να διαφύγει αφού… εμπιστεύθηκε! Έπρεπε να κρυφτεί από τον εαυτό του!

Ο άλλος είναι ο στρατηγός  Πάβελ φον Ρένενκαμπφ του Αυτοκρατορικού (Τσαρικού) στρατού της Ρωσίας (το έχω γενικά με την… Ανατολική Ευρώπη)! Δεν μπορώ να δώσω εδώ περισσότερες λεπτομέρειες, οι οποίες παρεμπιπτόντως είναι και σε αυτήν την περίπτωση συναρπαστικές, αλλά ο Ρένενκαμπφ μετά την Επανάσταση των Μπολσεβίκων κατέφυγε στο Ταγκανρόγκ, στην ακτή της Θάλασσας Αζόφ, όπου άλλαξε το όνομά του σε “Μαντουσάκης” (!). Αλλά και πάλι το Ελληνικό επίθετο δεν τον έσωσε, συνελήφθη, αρνήθηκε να αλλάξει στρατόπεδο και εκτελέστηκε. Μάλιστα τον υποχρέωσαν να σκάψει ο ίδιος τον τάφο του, τον μαχαίρωσαν και μετά τον εκτέλεσαν.

Δύο άνθρωποι με τεράστια ισχύ και παντοδυναμία την εποχή τους δεν κατάφεραν να γλυτώσουν από τους διώκτες τους. Εάν βέβαια δεν είσαι τόσο “σημαντικός” ίσως να έχεις καλύτερη τύχη εάν θελήσεις να κρυφτείς, αλλά για όλους υπάρχει το κατάλληλο “εργαλείο” για να σε στείλει στον άλλο κόσμο.

Ως εκ τούτου το ερώτημα (κατέληξα προ πολλών ετών) απαντάται πολύ εύκολα: ο ασφαλέστερος τόπος να κρυφτείς είναι εκεί, όπου είσαι! Και σε όποιο σημείο της υδρογείου και να βρεθείς κάποιος θα σε ανακαλύψει.

Πρόταση για το βράδυ: εάν θέλετε ανοίξτε τους χάρτες και επιλέξτε κάποιο γεωγραφικό σημείο, το οποίο θα επιλέγατε για να κρυφτείτε και σχολιάστε. Μην ανησυχείτε, δεν θα σας… κυνηγήσω.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)