Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ποιά Ήταν η Άνγκελα Μέρκελ;

Χρησιμοποιώ παρελθοντολογικό χρόνο, με την έννοια της πολιτικής θέσης ως Καγκελαρίου της Γερμανίας. Ενδεχομένως επανέλθει στο μέλλον σε άλλο ρόλο ή θέση, αλλά προσπαθώ και αναρωτιέμαι τι γεύση αφήνει στο στόμα μου το όνομα Μέρκελ. 

Παραθέτω τους προκατόχους της αν και είμαι βέβαιος πως αρκετοί νεότεροι (σχετικά) δεν θα έχουν ποτέ ακούσει:

Κόνραντ Άντεναουερ, Λούντβιχ Έρχαρντ, Κουρτ Κίζινγκερ, Βίλλυ Μπραντ, Χέλμουτ Σμιτ, Χέλμουτ Κολ, Γκέρχαρντ Σρέντερ, Άνγκελα Μέρκελ.

Κι όμως! Κάθε ένας από αυτούς χαρακτήρισε με τον τρόπο του την εποχή του. Για όλους τους προηγούμενους έχω πολλά να γράψω. Ακόμα και για τον πρώτο, τον Άντεναουερ μπορώ να σας αναφέρω και το χαρακτηριστικό μοντέλο της… Μερσεντές με τον προσωνύμιό του, με χιούμορ το γράφω αυτό αν και δεν έχει καθόλου χιούμορ η τιμή μιας 300c της δεκαετίας του 50! Φυσικά δεν ήταν μόνο αυτό! Ενώ ο Βίλλυ Μπραντ απετέλεσε μία εμβληματική μορφή στον χώρο των σοσιαλιστών, ο Χέλμουτ Σμιτ ήταν μία άλλη ειδική περίπτωση σημαντική για την Ελλάδα. Μάλιστα η ειρωνεία είναι πως ο Σμιτ ήταν… Εβραϊκής καταγωγής, κάτι το οποίο είχε αποκρυβεί από την οικογενειά του (ούτε και ο ίδιος το γνώριζε) και κατανοείτε το γιατί. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα έλεγα πως ήταν η… ντροπή της Γερμανίας, αφού αντάλλαξε την πολιτική του καριέρα με επιχειρηματική άνοδο, ως σύμβουλος εταιρειών (μεταξύ αυτών και της… Ρωσικής Γκαζπρομ)! 

Παρεμπιπτόντως ενώ η Γερμανία είχε από το 1945 έως σήμερα 8 Καγκελαρίους, η Ελλάδα το αντίστοιχο διάστημα, δημιούργησε περισσότερους από… 45 Πρωθυπουργούς! 

Αλλά το ερώτημα παραμένει. Πώς θα σκεφτόμαστε την Άνγκελα Μέρκελ στο μέλλον; Συγκρίνετε με την Μάργκαρετ Θάτσερ. Έμεινε ως η Σιδηρά Κυρία. Η Μέρκελ ως τι; Βέβαια στην Ελλάδα το όνομά της έχει συνδυαστεί με τα μνημόνια και με την Ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά αυτό δεν είναι κάποιο καλό κριτήριο, κατά τη γνώμη μου. Ούτε μου έρχονται στο νου εικόνες κάποιας μαινόμενης πολιτικού, όπως μου έρχονται της Θάτσερ. Κάπως άχρωμη και άοσμη χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι περισσότερο. Μόνο το χαρακτηριστικό ντύσιμό της με τις καρφίτσες.

Προσέξτε δεν αξιολογώ την πολιτική της, δεν είναι ο σκοπός του άρθρου αυτός, αλλά προσπαθώ να σκεφτώ τι θα σημαίνει Μέρκελ λίγα χρόνια αργότερα. Τον Σρέντερ στοιχηματίζω πως δεν τον θυμόσαστε καθόλου, όπως και τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Μέιτζορ και την κατοπινή Τερέζα Μέι (αυτή ειδικά)! Βέβαια και στην Ελλάδα αμφιβάλλω εάν θυμόσαστε αρκετούς, οι οποίοι διετέλεσαν πρωθυπουργοί την πρόσφατη δεκαετία (το αξίωμα βλέπετε δεν προσφέρει και αιώνια φήμη). 

Ποιά λοιπόν ήταν πολιτικά η Μέρκελ και πώς σηματοδότησε η παρουσία της τα τελευταία 16 έτη τον παγκοσμιο χάρτη; Ή σε μία πενταετία δεν θα την θυμάται κανείς; 

Ειλικρινά δεν έχω την απάντηση…