Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Περί Παρακολουθήσεων… (και Υποκλοπών)

Αυτό το άρθρο ΔΕΝ ήθελα να το γράψω και ως εκ τούτου τα σχόλια θα είναι κλειστά. Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με γνωστή υπόθεση, αλλά θα ήθελα να καταδείξω πώς οι ασυνάρτητοι αλαλαγμοί, η άγνοια, η έντιμη αφέλεια, η έλλειψη λογικής, η ειλικρινής αμφιβολία αλλά και ο δόλος δεν επιτρέπουν να προσεγγίσει κάποιος την πραγματικότητα μαζί και την αλήθεια.

Δεν υπονοώ τίποτα ούτε γνωρίζω κάτι και αυτό το ΤΟΝΙΖΩ ιδιαιτέρως αλλά μια παρακολούθηση μπορεί να προκύψει όπως περιγράφω στο παρακάτω παράδειγμα. Αλλά προηγουμένως έχετε κατά νου μερικά ακόμα πράγματα.

Μία παρακολούθηση απαιτεί έναν αριθμό… ξεκούραστων ωτακουστών, οι οποίοι θα έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν τα υποκρυπτόμενα. Διότι κανένας παρακολουθούμενος, εκτός εάν είναι βλαξ, δεν πρόκειται να αναφέρεται κυριολεκτικά σε ένα θέμα, χωρίς να χρησιμοποιεί κάποιον συνθηματικό κώδικα. Επίσης εκτός εάν πρόκειται περί προσωπικής παρακολούθησης (μεταξύ συζύγων ή εραστών, για να το διανθίσω) απαιτείται τεράστιος χρόνος και να μην ασχολείσαι με τίποτα άλλο, τουλάχιστον για κάποιο ικανό χρονικό διάστημα. Αλλά υπάρχει και μία εξαίρεση, όπως θα διαβάσετε στο παράδειγμα.

Από όλα τα προηγούμενα δημιουργείται ένας τόμος εγγραφών. Φυσικά ο όγκος αυτός θα πρέπει να αναλυθεί και να αξιολογηθεί. Καθόλου εύκολο έργο στο οποίο εμπλέκονται και πολλά άτομα.

Παρακάμπτω όλα τα προηγούμενα για να υπεισέλθω στην ουσία με ένα παράδειγμα (και σε καμία περίπτωση υπονοώ κάτι διαφορετικό).

Παράδειγμα παρακολούθησης

Στέλεχος σε κυβερνητική υπηρεσία ή με σημαίνουσα θέση συναντά τυχαία ή όχι και τόσο τυχαία έναν άλλον άνθρωπο, ο οποίος τον ελκύει είτε ως πνεύμα είτε ερωτικά. Για τη δεύτερη περίπτωση καλώς ή κακώς τα καλύτερα μυστικά σε ένα κρεββάτι αποκαλύπτονται. Οι υπηρεσίες λοιπόν της χώρας στόχου υποθέτουν πως η συνάντηση αυτή ενδέχεται να είναι δόλια, διότι πιθανολογούν ή ακόμα καλύτερα ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ πως το άτομο αυτό δεν ευρέθη τυχαία στο δρόμο του προσώπου μας. Πρόκειται για πράκτορα μίας άλλης δύναμης. Εδώ είναι η εξαίρεση, διότι οι συζητήσεις δεν εμπεριέχουν συνθηματικά.

Εάν ενημερώσουν το στέλεχος τότε υπάρχει μία πιθανότητα να του προκαλέσουν μεγάλη αντίδραση και να διαλυθεί το σχέδιο. Και τότε ένα δίκτυο, το οποίο με πολύ μεγάλο κόπο έχει στηθεί θα καταρρεύσει. Διότι η άλλη πλευρά θα αντιληφθεί αμέσως πως υπάρχει κενό ασφαλείας στις υπηρεσίες της (πώς γνώριζαν το ποιόν του δολώματος);

Σε μία περισσότερο Βρετανική εκδοχή, οι εθνικές υπηρεσίες θα αξιοποιήσουν την γνωριμία παρέχοντας ψευδή στοιχεία στον στόχο, τα οποία εν αγνοία του θα τα διαβιβάζει στην άλλη πλευρά.

Είναι τόσο απλό σε αυτή την περίπτωση και δεν πρόκειται για κανένα θέμα προδοσίας, παρά προστασίας. Ενδεχομένως πικάντικες λεπτομέρειες να εμπεριέχονται στον φάκελο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Ωστόσο κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει και την ύπαρξη ενός διεφθαρμένου εκβιαστή. Δεν είναι κόσμος των αγγέλων αυτός. Θυμηθείτε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τις συνακροάσεις στον τότε αναλογικό κόσμο των σταθερών τηλεφώνων.

Είναι δυνατόν ένας Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός να μη γνωρίζει; Φυσικά και είναι, διότι οι τελικοί αποδέκτες, αναφορές λαμβάνουν και όχι λεπτομέρειες. Εάν μάλιστα το παρακολουθούμενο άτομο είναι σημαίνον, τότε το πιθανότερο είναι να μην λεχθεί το παραμικρό στον αρχηγό της κυβέρνησης. Μην ξεχνάτε πως ο αρχηγός των υπηρεσιών διορίζεται και δεν εκλέγεται και δεν έχει καμία διάθεση να διακινδυνεύσει τη θέση του.

Εάν τώρα αυτό αποτελεί επιλογή ενός αρχηγού να παρακολουθεί τους αντιπάλους του ή όποιαν/ον νομίζει τότε υπάρχει πραγματικό παρακράτος και θα ομιλούμε για συμμορία. Αυτή είναι μία πολύ σοβαρή περίπτωση. Προσέξτε όμως! Ο παρακολουθητής είναι ταυτόχρονα και… παρακολουθούμενος! Διότι κάποιοι γνωρίζουν και θα είναι ουσιαστικά δέσμιός τους. Η εξίσωση λοιπόν δεν είναι καθόλου απλή. Καλό θα ήταν να μπορούσατε να ερωτήσετε και κάποιον πρώην Προέδρο των Η.Π.Α. περί αυτού, αλλά έχει ήδη αποβιώσει από το 1994.

Τα προηγούμενα δεν αποτελούν θεωρίες υψηλής διαβάθμισης. Απλή λογική είναι. Όταν όμως σε μία κοινωνία αυτή η απλή λογική δεν φαίνεται να κυριαρχεί οτιδήποτε άλλο ανήκει σε άλλες γκρίζες και ενδεχομένως επικίνδυνες για την εθνική ασφάλεια περιοχές.