Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ο Λαϊκισμός της Πατέντας

Σε οποιοδήποτε κατάστημα οικοδομικών υλικών μπορείτε να αγοράσετε τσιμέντο. Είτε σε σάκους είτε και χύμα. Μπορείτε να αγοράσετε ακόμα και λευκό τσιμέντο. Οποιοσδήποτε πρωτοετής φοιτητής της σχολής των πολιτικών μηχανικών και των αρχιτεκτόνων γνωρίζει με ακρίβεια τον τρόπο παρασκευής του. Οποιοδήποτε βιβλίο δομικών υλικών και να αγοράσετε περιγράφει πλήρως και τη σύσταση και τη διαδικασία…

Τσιμέντα ωστόσο στην Ελλάδα, η οποία είναι κορυφαία παραγωγός και σε ποιότητα και σε ποσότητα μπορούν να παράγουν μόνο τρεις βιομηχανίες, οι οποίες διαθέτουν οκτώ εργοστάσια. Και φυσικά όταν αναφερόμαστε σε εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου δεν εννοούμε ένα… συνοικιακό μηχανουργείο. Τεράστιες εγκαταστάσεις, ειδικά μηχανήματα και εξοπλισμός και ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό. Μπορούν να παραχθούν μάλιστα τσιμέντα με διαφορετικές ιδιότητες.

Την πατέντα ωστόσο παρασκευής τσιμέντου την γνωρίζουν όλοι. Και εάν δεν το έχετε ακούσει το τσιμέντο παρασκευάζεται από Θηραϊκή γη, η οποία είναι ηφαιστειακό υλικό (τέφρα) και ευρίσκεται σε τεράστια αφθονία στη Σαντορίνη! Απλοποιώ ελαφρώς τα πράγματα, την ιδέα θα ήθελα να αποδώσω.

Ακριβώς αυτό είναι μία πατέντα, όπου στη θέση της λέξης τσιμέντο τοποθετήστε τη λέξη εμβόλιο. Βεβαίως γνωρίζουμε και την τεχνολογία κατασκευής μίας πυρηνικής βόμβας, των ηλεκτρονικών επεξεργαστών, του αλγορίθμου της Google, αλλά ΔΕΝ μπορούμε τίποτα από τα προηγούμενα να κατασκευάσουμε ή να αναπαραγάγουμε.

Και εάν επανέλθω στο προηγούμενο παράδειγμα με το τσιμέντο. Μπορεί μεν να κατασκευάσουμε στην Κεντρική Αφρική ένα θαυμάσιο εργοστάσιο, αλλά να απαγορευτεί από την Ελλάδα η εξόρυξη και μεταφορά της Θηραϊκής γης για περιβαλλοντολογικούς λόγους. Ή τα φορτηγά πλοία να μην επιτρέπεται να προσεγγίσουν το Λάγκος, διότι έχει επιβληθεί απαγόρευση (εμπάργκο) στην Νιγηρία, ενώ το εργοστάσιο είναι έτοιμο.

Εάν λοιπόν για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα υδραυλικό έργο, ένα φράγμα ας υποθέσουμε στο Μπαγκλαντές, ώστε να το βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες των μουσώνων και να σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με τις όποιες περιουσίες τους κάλλιστα μπορούμε να του στείλουμε ένα δισέλιδο στα Αγγλικά με την πατέντα παρασκευής…. τσιμέντου!

Τέλειο δεν είναι;

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)