Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Οι “Ταπεινές” Νεροκολοκύθες του Παν. Χαλούλου

Εισερχόμενος στην έκθεση του αγαπημένου φίλου Παναγιώτη Χαλούλου γνωρίζω τι περιμένω. Δεν είναι η πρώτη φορά εξ΄ άλλου κατά την οποίαν ο Παναγιώτης εκθέτει. Φυσικά έχω και μία νεροκολοκύθα του και στο γραφείο μου. Αλλά το ερώτημά μου σήμερα ήταν διαφορετικό.

Είναι τέχνη αυτό ή απλά… διακόσμηση, η οποία τέρπει μεν τους οφθαλμούς αλλά δεν προσφέρει κάτι περισσότερο; Κάπως τολμηρός ο συλλογισμός, αλλά δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να απαντήσω. Σημειώνω πως το ερώτημα προκύπτει επειδή ο καμβάς εδώ είναι ένα φυσικό υλικό, τόσο ευτελές και θεωρητικά ασήμαντο: νεροκολοκύθες! Τι μπορεί να μας διδάξουν;

Λοιπόν!

Θα ήταν διακόσμηση εάν ήταν απλά… βαμμένες! Τότε θα ήταν κατά κάποιον τρόπο, όπως τα χρωματιστά μπαλόνια. Αλλά όχι. Είναι… ζωγραφισμένες με το χέρι του καλλιτέχνη! Και πολλές εξ΄ αυτών επεξεργασμένες, ώστε να αποκτήσουν και άλλες ιδιότητες, όπως αγγεία ή δοχεία.

Και στον ταπεινό καμβά του φλοιού μιας νεροκολοκύθας εικαστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από αρχαίες Ελληνικές αγγειογραφίες. Και θα ήθελα να σημειώσω εδώ πως πρόκειται για ζωγραφική σε καμπύλη επιφάνεια και όχι σε επίπεδη.

Υπάρχει κάτι ακόμα;

Ναι! Οι νεροκολοκύθες παράγονται στον κήπο του με τη φροντίδα του και μετασχηματίζονται σε έργα τέχνης από τον καλλιτέχνη. Η έμπνευση προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα, ο καλλιτέχνης τα αποδίδει με τον τρόπο του, τα χρώματα ή τα πενάκια ίσως θα πρέπει να αγορασθούν, αλλά δεν είναι και αυτό απόλυτο. Υπάρχουν τρόποι.

Η “συμπύκνωση” και ο συσχετισμός των προηγουμένων με ελάχιστα υλικά και μέσα, προερχόμενα μάλιστα από τη φύση και ιδού μία ταπεινή νεροκολοκύθα αποκτά μίαν άλλη διάσταση. Πόσα γύρω μας μπορούν να γίνουν με ανάλογο τρόπο και δεν γίνονται, διότι δεν τα πιστεύουμε ή δεν τα σκεφτόμαστε;

Και το σημαντικότερο για το τέλος: είναι τόσο περίτεχνα ζωγραφισμένες και τόσο όμορφες!

Σημ. 1: Η έκθεση λειτουργεί στο χώρο τέχνης “Παλίσσανδρος, Ερμού 8 στην Πάτρα και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 με ώρες επισκέψεων ΔΕ έως ΣΑ 11:00-14:00 και ΤΡ-ΠΕ-ΠΑ 18:00-21:00.

Σημ. 2: Αρχικά είχα επιλέξει ενδεικτικά πέντε φωτογραφίες αλλά μετά σκέφτηκα πως αρκετοί εκ των φίλων μου κατοικούν εκτός Πατρών, συνεπώς μία πλουσιότερη συλλογή θα ήταν προτιμότερη.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)