Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Επενδυτική Αξία των Διατηρητέων

Τα blue chips των Ακινήτων.

Μετά και τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο σκεφτείτε περισσότερο την εκδοχή της επένδυσης (και περισσότεροι του ενός) σε διατηρητέο κτίσμα… Έχει διαχρονική αξία, φορολογείται με πολύ ευνοϊκούς τρόπους και συνήθως η θέση του είναι καίρια. Θα επικεντρωθώ ιδιαιτέρως σε αυτά, αφού διαθέτω αξιόλογη (θέλω να πιστεύω) εμπειρία, παράγων ιδιαίτερα σημαντικός στην εξίσωση κόστους – κέρδους…

Το αντικείμενο των Διατηρητέων το έχω προσεγγίσει από πολλές πλευρές. Είναι αυτό που με έκανε να αντιμετωπίσω την κατασκευή και από την σκοπιά του ιατρού. Πως αλλιώς να το περιγράψω; Σκεφθείτε το σαν έναν άνθρωπο 85-95 ετών, ο οποίος αφού έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του και είναι έτοιμος να αποσυρθεί με κάποιο μαγικό τρόπο κάποιος (η Πολιτεία) του χαρίζει την αθανασία (Διατηρητέο). Ο κάποιος όμως δεν είναι και ιδιαίτερα γαλαντόμος, διότι ναι μεν του χαρίζει την αθανασία, αλλά όχι όμως και τη νεότητα! Συνεπώς τι έχουμε; Έναν υπέργηρο, ο οποίος ναι μεν διαθέτει τη σοφία και την εμπειρία της πολυτάραχης (ίσως) ζωής του αλλά δυστυχώς δεν τον βαστάν τα πόδια του. Σκεφτείτε όμως αν αυτός ο υπέργηρος μπορούσε να γινόταν 30 ετών αλλά στο ντύσιμό του διατηρούσε τις δικές του συνήθειες (των προ 55-65 ετών και την εμπειρία ΟΛΩΝ των χρόνων της ζωής του.

Αυτό λοιπόν είναι ένα Διατηρητέο.

Η εμπειρία του παρελθόντος με την αμφίεση του τότε, αλλά με την καρδιά, το σφρίγος και την δύναμη ενός νέου 30 ετών, (εφόσον αποκατασταθεί)!

Πείτε μου ποιος δεν θα ήθελε να έχει έναν τέτοιο φίλο και συμβουλάτορα. Αυτή ακριβώς θα ήταν και η διαφορά μεταξύ ενός 30χρονου «Διατηρητέου» και ενός 30χρονου «εν τη εξελίξει του»: Η εμπειρία των ήδη 55-65 ετών που ο μεν πρώτος διαθέτει, όχι όμως και ο δεύτερος…

Απλά λοιπόν, μια πολυκατοικία όσο περνά ο χρόνος παλαιώνει και χάνει την αξία της, ενώ ένα Διατηρητέο τη διατηρεί και την επαυξάνει.

Είναι αντιληπτό πως τα βασικά χαρακτηριστικά ενός Διατηρητέου έχουν να κάνουν με τους εξής λόγους:

Θέση
Συνήθως βρίσκονται στις καλύτερες θέσεις και τούτο, διότι όσα απέμειναν είναι αυτά που είχαν κτιστεί στον προ 100 και πλέον ετών κεντρικό ιστό της πόλης.

Prestige – Επώνυμο Κτίριο
Προφανώς ένα κτίριο με Ιστορία και παρελθόν.

Ιδιαίτερη αρχιτεκτονική
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος εξάλλου που κάποιο κτίριο κηρύσσεται Διατηρητέο.

Πιθανόν Όροι Δόμησης ευνοϊκότεροι των ισχυόντων
Πολλές φορές (όχι όμως πάντα) τα Διατηρητέα έχουν χτιστεί καλύπτοντας μεγαλύτερα ποσοστά κάλυψης του οικοπέδου (ή και ολόκληρο), ενώ η επιφάνειά τους είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν που θα μπορούσε να κατασκευασθεί με τους σημερινούς όρους δόμησης.

Κάποια ωστόσο συνακόλουθα χαρακτηριστικά:

Πολύ υψηλή αξία κτήσης
Τα προηγούμενα πληρώνονται!

Πολύπλοκο και Υψηλό κόστος αποκατάστασης
Θεωρείστε δεδομένο ότι είναι ένα δύσκολο τεχνικά αντικείμενο με ασαφή προϋπολογισμό (λόγω απροβλέπτων καταστάσεων) και ταυτόχρονα υψηλό (δεν χωρά μιζέρια εδώ).

Πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία
Παραλαμβάνοντας ένα ερείπιο (συγχωρέστε μου την φράση) και παραδίδοντας ένα στολίδι η ανταμοιβή ΕΙΝΑΙ δεδομένη.

Υψηλές και πιο ασφαλείς ετήσιες αποδώσεις
Λόγω των ιδιοτήτων που προανέφερα είναι λογικό και προφανές ότι είτε λόγω θέσης, είτε λόγω prestige, είτε λόγω μοναδικότητας, είτε για όλα αυτά μαζί το κτίριο ελκύει δυνατούς υποψηφίους.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η κατοχή ή η απόκτηση ενός Διατηρητέου νομίζω πως είναι μία blue chip investment. Ειδικά στην περίπτωση όπου το κτίσμα είναι σε κακή κατάσταση που πρέπει να συνυπολογισθεί και το κόστος αποκατάστασης και η προσδοκώμενη προστιθέμενη αξία θα επιστρέψει σε εσάς όλα τα προηγούμενα πολλαπλασιάζονται υπέρ σας.

Η μόνη κατά τη γνώμη μου δυσκολία έγκειται μερικές φορές στην προσέγγιση των ιδιοκτητών, διότι πολλά εξ’ αυτών λόγω της παλαιότητάς τους διαθέτουν πολλούς ιδιοκτήτες εκ κληρονομιάς.

Αν λοιπόν εντοπίσετε ένα Διατηρητέο κτίσμα που σας αρέσει -έστω και αν δεν σκέφτεστε καν να περάσατε από κοντά του λόγω φόβου …κατάρρευσης – τότε επικοινωνήστε μαζί μου.

Θα ήθελα να σας επισημάνω πως εάν είστε πιο δυνατοί οικονομικά (ή …περισσότεροι του ενός!) μπορεί με το αντικείμενο αυτό να κινηθείτε με πολλούς και ευφάνταστους τρόπους. Ειδικά στην Αθήνα κρύβονται πολλά διαμάντια που ίσως κάθε μέρα περνάτε από κοντά τους αλλά επειδή δεν λάμπουν δεν τα προσέχετε.

Αν θέλετε να δείτε παραδείγματα δείτε την ενότητα Στατική Αποκατάσταση Διατηρητέων.

Δείτε και μία άλλη προσέγγιση…