Την περίοδο, την οποία διανύουμε περισσότερο από ποτέ είναι σημαντική η διατήρηση των υπαρχόντων περιουσιακών μας στοιχείων. Σαφώς η κατασκευή ενός καινούργιου πέτρινου σπιτιού αποτελεί μία τεράστια χαρά και επένδυση. Ωστόσο με την συμπιεσμένη οικονομία ίσως αυτό να μην είναι εφικτό (τουλάχιστον σήμερα).
Εάν όμως υπάρχει ένα παλιό κτίσμα ή εάν ακόμα σκέφτεστε να αγοράσετε ένα από τα πολλά εγκαταλελειμμένα πέτρινα κτίρια εκεί, όπου το περιβάλλον σας εμπνέει τότε αμέσως προκύπτει το ζήτημα της αποκατάστασης.
Ποιο είναι το σπουδαιότερο όφελος από την αγορά ενός υφισταμένου;
Το ότι υπάρχει ένα δεδομένο κτίσμα, εκεί όπου επιθυμείτε χωρίς ζητήματα έκδοσης νέας άδειας!
Αυτό το αναφέρω, διότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η έκδοση οικοδομικής αδείας, λόγω πολεοδομικών περιορισμών. Βεβαίως και η ύπαρξη του πέτρινου κελύφους του κτίσματος (η στέγη συνήθως δεν είναι σε καλή κατάσταση σε αυτές τις περιπτώσεις) αποτελεί επιπλέον πλεονέκτημα.
Δεν υπάρχει η δυνατότητα νέου αρχιτεκτονικού σχεδίου σε αυτή την περίπτωση, αλλά να είστε σίγουροι πως τα υφιστάμενα παλαιά πέτρινα ήταν σοφά κτισμένα, στις πλέον καλύτερες τοποθεσίες, όσον αφορά το οικόπεδο και με εξαιρετική διαχείριση του προσανατολισμού.
Οι εσωτερικοί χώροι και η διαρρύθμιση σίγουρα δεν είναι αυτό, το οποίο επιζητούμε τώρα (όπως η μη ύπαρξη χώρου υγιεινής -μπάνιου, W.C. στο εσωτερικό του σπιτιού) αλλά ούτως ή άλλως αυτό αποτελεί μέρος της νέας αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης.
Ποια η διαδικασία
Στην περίπτωση κατά την οποία ενδιαφέρεστε για την επισκευή/αποκατάσταση ενός πέτρινου κτίσματος το πρώτο, το οποίο θα απαιτηθεί είναι μία αυτοψία και εκτίμηση των εργασιών και του κόστους.
Η αμέσως επόμενη κίνηση είναι η σύνταξη τοπογραφικού (εξαρτημένου κατά ΕΓΣΑ 87), το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για την έκδοση της αδείας αποκατάστασης, εφ’ όσον φυσικά έχετε αποφασίσει στο να προχωρήσετε. Μία καλή πρακτική είναι η ταυτόχρονη υλοποίηση και των δύο, αφού βεβαίως έχω μία πρώτη εικόνα από φωτογραφίες, ώστε να συνδυαστεί μία μετακίνηση με πολλά οφέλη.
Από το σημείο αυτό και στην πορεία υλοποιείται το έργο. Τόσο απλό!
Στην ιστοσελίδα μπορείτε να διαβάσετε πολύ περισσότερα σχετικά με ζητήματα πέτρινων είτε αυτά αφορούν μία εκ νέου κατασκευή είτε την αποκατάσταση υφισταμένου δικού σας ή προς αγορά σπιτιού.
Περιηγηθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου.
Οδηγός βλαβών (Παραδοσιακό πέτρινο στην Τεγέα Αρκαδίας)
Σε αυτή τη σειρά φωτογραφιών παρουσιάζονται “τυπικές” βλάβες ενός παλαιού πέτρινου σπιτιού…
Από την εμπειρία μου μπορώ να σας δηλώσω πως το 90% των σπιτιών παρουσιάζει αυτού του είδους τις βλάβες σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.
Το ερώτημα: είναι δυνατόν να αποκατασταθεί το σπίτι και με ποιο κόστος; Η απάντηση είναι σαφής. Θα υπολογίσετε αναλογία 55/100 (εντελώς ενδεικτικά, αλλά είναι χρήσιμη) μεταξύ του κόστους αποκατάστασης και ενός καινούργιου. Εάν δηλαδή για την κατασκευή ενός καινούργιου χρειάζεστε 70.000 ευρώ, για να αποκαταστήσετε ένα υφιστάμενο στα ίδια τετραγωνικά και δομή θα χρειαστείτε 40,000 ευρώ. Ίσως σας φαίνεται ανακριβής η μεθοδολογία αυτή -και είναι!-, αλλά δίνει απάντηση με αρκετή σαφήνεια στο είδος του διλήμματος: κτίζω καινούργιο ή αποκαθιστώ ένα παλαιό; Το σπίτι, όπως πολλές φορές έχω γράψει, δεν είναι μόνο συνονθύλευμα από πέτρες, αλλά είναι ένα ψυχολογικό σύμβολο. Εάν υπάρχουν μνήμες (καλές ή κακές) αξιολογείστε ανάλογα…
Είναι πάντως καίριας σημασίας η σωστή τεχνικά μεθοδολογία, διότι έχει άμεση εξάρτηση με το κόστος (προσέξτε πολύ αυτό το σημείο, νομίζω πως αποτελεί και το δυνατότερο σημείο του γραφείου μου προς δικό σας οικονομικό και ουσιαστικό όφελός σας) και φυσικά και με την επιτυχία της αποκατάστασης, (το κάθε κτίριο πρέπει να είναι ασφαλές)…
Διαβάστε παρακαλώ και εδώ:
Αποκατάσταση Παλαιού ή Κατασκευή Νέου Πέτρινου Σπιτιού;
Κόστος Αποκατάστασης Πέτρινου Σπιτιού