Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Δύο Συν Μία Συμβουλές για τον Ιούνιο

Ας καλωσορίσουμε το (θεωρητικό) καλοκαίρι με δύο συμβουλές, τις οποίες θεωρώ εξαιρετικά πολύτιμες και ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες, σε σχέση με τα σχέδια σας τους επόμενους μήνες:

1. Better Done Than Perfect 
(Καλύτερα Υλοποιημένο Παρά Τέλειο)

Κοινώς,. Το γνωστό ζήτημα των προθέσεων, οι οποίες παραμένουν ανυλοποίητες, διότι δεν πρόκειται να είναι τέλειες· ή όπως τις φανταζόμαστε. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους θα μείνουν σχέδια, όνειρα ή επιστολές, ο οποίες γράφτηκαν αλλά ποτέ δεν παραδόθηκαν. Μην ξεχνάτε πως η κοινωνία μας είναι γεμάτη από starters αλλά καθόλου από finishers (δεν γνωρίζω πώς να το αποδώσω τις λέξεις καλύτερα στα Ελληνικά).

Προσοχή! Η μετάφραση της Google δίνει για το starter ως πρώτη επιλογή τη… μίζα! Ααα! Μα πώς τους πέρασε από το μυαλό; Γι΄ αυτό μη μπερδευτείτε με το προηγούμενο. ΔΕΝ εννοώ αυτό!

Μία ευρύτερη συνέπεια ή μάλλον καλύτερα οπτική αφορά και τα πράματα, τα οποία απαιτούν κάποια χρήματα για να υλοποιηθούν. Μην περιμένετε να έχετε όλα τα χρήματα προκειμένου να αρχίσετε κάτι. Το πιθανότερο είναι πως ποτέ δεν θα μπορέσετε. Ξεκινώντας όμως…

Μην ξεχνάτε ωστόσο και την καλύτερη εκδοχή:
Και υλοποιημένο ΚΑΙ τέλειο!

2. Ruthless Prioritization
(Αδίστακτη Προτεραιότητα)

Ο χρόνος είναι συγκεκριμένες και κοινός για όλους. Για να μπορέσουμε να τηρήσουμε το 1. πρέπει να μπορούμε να επιλέγουμε την κατανομή του. Αυτό προκαλεί αναμφιβόλως δυσαρέσκεια αλλά δυστυχώς είναι αναγκαίο να δίνουμε προτεραιότητα εκεί όπου είναι πιο σημαντικό για εμάς. Και στο τέλος ωφελούμαστε όλοι μας, διότι με το να υλοποιούμε, έστω και ατελώς, αυτά, τα οποία επιθυμούμε γινόμαστε καλύτεροι ΚΑΙ σε όλα τα υπόλοιπα.

Η Συν Μία

Προσωπικά δυσκολεύομαι σε κάποια, αλλά όχι σε όλα στο 1 και πολύ δύσκολα τηρώ το 2. Άρα τα γράφω ΚΑΙ για τον εαυτό μου. Και κάπως έτσι προκύπτει η τρίτη συμβουλή μου:

Αυτό, το οποίο θεωρείτε καλό μην τα κρατάτε για τον εαυτό σας αλλά μοιραστείτε το με τους άλλους συνανθρώπους σας. Η συνολική βελτίωση θα σας φέρει πιο κοντά ΚΑΙ στις δικές σας επιδιώξεις.

Προσοχή και πάλι! Το τελευταίο δεν ισχύει κατ΄ ανάγκην για τους… πολιτικούς (όλους τουλάχιστον)!