Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Γιατί “Μισώ” τα Σκόπια

Όταν ήμουν 14 ετών παραθερίζαμε για πρώτη φορά στον Πλαταμώνα Πιερίας (το εννοώ πρώτη φορά)! Εκεί με έμαθε να… επιπλέω στο νερό και κατόπιν να κολυμπώ ως… δελφινο-καρχαρίας (ή μήπως… φάλαινα) η αδελφή μου μέσα σε ένα πλήθος λουομένων! Είναι μία ωραία ιστορία αυτή, για την επόμενη φορά.

Τότε ερωτεύτηκα (με τη φαντασία μου) τρελά μία Γιουγκοσλάβα (ακόμα δεν είχε διαλυθεί από το χεράκι της Γερμανίας). Αυτή μάλλον ήταν 19, δεν είμαι σίγουρος, σίγουρα όμως δεν έδειχνε να συμμερίζεται τις… απόψεις μου. Έπεσα σε βαθιά κατάθλιψη παρακολουθώντας την κάθε πρωί να περνά από το σπίτι, το οποίο νοικιάζαμε και έλιωνα. Μετά αποφάσισα να την ακολουθώ και κάποια στιγμή με κάποια χαζή αφορμή της έπιασα μια αθώα κουβέντα. Μου είπε ότι ήταν από μία άγνωστη για εμένα πόλη την Vranje της Γιουγκοσλαβίας, διότι την περίοδο εκείνη ο Πλαταμώνας γέμιζε κυριολεκτικά από Γιουγκοσλάβους με τα Zastava!

Ένα απόγευμα μόλις σουρούπωνε ωστόσο αποφάσισα να την ακολουθήσω αρκετά θαρρετά μέσα στο πλήθος των παραθεριστών και να προβώ στην εξομολόγηση του έρωτος μου. Ήταν και κουκλάρα ομολογουμένως! Στο κέντρο λοιπόν του Πλαταμώνα, εκεί στην πλατεία με την στάση των ΚΤΕΛ και το ζαχαροπλαστείο για όσες/ους γνωρίζουν, αφού με είχε ήδη αντιληφθεί από ώρα γύρισε και με καθύβρισε στα… Μακεδονικά (ναι υπάρχει αυτή η γλώσσα, την άκουσα) εν μέσω του πλήθους! Δεν κατάλαβα βέβαια τίποτα, γρι δεν μιλούσε ούτε καταλάβαινε Αγγλικά, αλλά κατάλαβα σίγουρα τι εννοούσε.

Από τότε αποφάσισα πως πρέπει να… καταστραφεί η Γιουγκοσλαβία! Είχα σχεδιάσει μάλιστα και τον ολικό βομβαρδισμό τύπου Δρέσδης, αρχής γενομένης π ρ ο φ α ν ώ ς από την Vranje. Από λάθος θεώρησα τότε πώς η Vranje ανήκε στα Σκόπια, ενώ στην πραγματικότητα ήταν πόλη της Σερβίας.

Η διάλυση επετεύχθη και ω του θαύματος ακόμα και το αδιανόητο προέκυψε, διότι βομβαρδίστηκε η Γιουγκοσλαβία, μία κεντρική Ευρωπαϊκή χώρα εν έτει 1999! Βέβαια δεν τα προκάλεσα ο ίδιος όλα αυτά και ομολογώ πως ούτε κατά διάνοια “χάρηκα” (αν είναι δυνατόν) για έναν πόλεμο.

Ωστόσο το μίσος μου για τα Σκόπια, εκ παραδρομής και με λανθασμένο… γεωγραφικό προσδιορισμό παρέμεινε!

Συμπέρασμα: οι πολιτικές διεξάγονται με βάση τα προσωπικά βιώματα και με καθαρά ψυχιατρικούς όρους και ουδεμία σχέση έχουν με ό,τι νομίζεται (με αι) από τον πολύ τον κόσμο! Αυτό να το έχετε κατά νου όταν αναλύετε τις καταστάσεις! Ένας ανεκπλήρωτος εφηβικός έρωτας μπορεί να είναι κατά πολύ επικινδυνέστερος από μία εχθρική εισβολή.

Φυσικά καλό θα είναι να διαβάσετε πάλι τις αναλύσεις μου, διότι αυτές γράφτηκαν αφού είχα ήδη… θεραπευθεί! Χα!

Τροφή για σκέψη (σε επόμενο): Ποια ήταν υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α. την περίοδο εκείνη και τι σχέση είχε με την Γιουγκοσλαβία;

Δραματική συνέπεια: εάν ήταν να πραγματοποιούνται οι συντετριμμένες σκέψεις μου γιατί δεν ερωτεύτηκα ποτέ μου… Γερμανίδα; Αααχ…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)