Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Αποτελούν τα Διατηρητέα Επενδυτική Πρόταση;

Τα Διατηρητέα κτίρια αποτελούν επενδυτική πρόταση; Αυτό είναι ένα ερώτημα, το οποίο απασχολεί πολλούς εν δυνάμει επενδυτές ακινήτων. Ας προσεγγίσουμε το ζήτημα κατ’ αρχήν εντελώς πρακτικά και στη συνέχεια θα εξετάσουμε και μερικές άλλες παραμέτρους.

Ποια τα βασικά Πλεονεκτήματα: Τα Διατηρητέα κτίρια συνήθως έχουν πολύ υψηλούς συντελεστές δόμησης. Αυτό σημαίνει πως εάν επρόκειτο να κατεδαφιστούν και στη θέση τους επρόκειτο να ανεγερθεί ένα νέο κτίριο, αυτό θα ήταν κατά πολύ μικρότερο και σε επιφάνεια, αλλά και σε όγκο. Προφανώς ίσως να μην ενθουσιάζεστε με το γεγονός ότι πολλά από αυτά δεν διαθέτουν ούτε στοιχειωδώς ακάλυπτο χώρο, (όχι όμως και ανοιχτούς ενδιαφέροντες χώρους) αλλά δεν είναι αυτό το σημείο. Η ουσία είναι ότι πολεοδομικά τουλάχιστον έχετε πολύ περισσότερα από ότι θα μπορούσατε να είχατε από μία σημερινή κατασκευή. Ενδεχομένως να έχετε και οφέλη από τη μεταφορά συντελεστή δόμησης.

Λιγότερο πρακτικό, αλλά καθόλου αμελητέο πλεονέκτημα αποτελεί η «Αρχοντιά» τους. Παρακαλώ μην το δείτε με την έννοια της ματαιοδοξίας, αλλά σίγουρα οι επιλογές στη ζωή μας δεν είναι μόνο χρηστικές. Με όλα τα αυτοκίνητα μπορούμε να μετακινηθούμε με ασφάλεια, αλλά δεν είναι κατ’ ανάγκην μόνο αυτό το κριτήριό μας προκειμένου να αγοράσουμε ένα. Το αποτύπωμα μιας άλλης εποχής αποτελεί ισχυρότατο επενδυτικό κίνητρο. Νοουμένου, ότι συνήθως ευρίσκονται σε κεντρικά σημεία αυτό ενισχύεται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Η αξία τους λόγω των προηγουμένων δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα εκτιμούσατε ένα καινούργια κτίριο. Συνεπώς αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το γεγονός πως δεν υπόκειται και στις στυγνές συνθήκες της αγοράς. Ανεξαρτήτως συνθηκών η αξία τους είναι σταθερή και διαχρονική. Το καλό απλά παλιώνει…

Μειονεκτήματα Απαιτούνται κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες (οικοδομικές άδειες, έλεγχοι υπηρεσιών), οι οποίες είναι σχετικά χρονοβόρες. Αναφέρομαι «σχετικά», διότι δεν είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές. Εάν δεν πρόκειται να γίνουν επεμβάσεις στο κτίριο, οι οποίες να αλλοιώνουν σε σημαντικό βαθμό τα χαρακτηριστικά του δεν νομίζω ότι μία άδεια αποκατάστασης είναι περισσότερο χρονοβόρα από οποιαδήποτε άλλη οικοδ. άδεια. Το βασικό σημείο είναι η κατάστασή τους, όσον αφορά το δομικό τους σκελετό και κατ’ επέκταση το κόστος αποκατάστασης. Αυτό αποτελεί καίριο σημείο. Ωστόσο όμως και εδώ κρύβονται τεράστιες υπεραξίες. Αυτό, το οποίο φαίνεται έτοιμο προς κατάρρευση ίσως δεν είναι. Προφανώς οι απαιτήσεις σε ποιότητα και υλικά είναι ανάλογες με το κτίριο. Ξύλινα δάπεδα, ιδιαίτερες κατασκευές και γενικά οτιδήποτε προσδιορίζει τη διαφορά μεταφράζεται σε κάπως αυξημένα κοστολόγια.

Προσέξτε όμως!

Το ποιοτικό δεν είναι πάντα το ακριβό… Η απρόβλεπτη εκδοχή: Κάνατε τους υπολογισμούς σας και είδατε ότι μάλλον πρόκειται για μία συμφέρουσα (ή όχι) επένδυση στον τομέα ακινήτων. Όμως! Η ζωή έχει τη δική της άποψη! Ας σκεφτούμε πιθανές εξελίξεις, οι οποίες ανήκουν στην ζώνη του μη ελεγχόμενου. Ακούγεται κυνικό αλλά θα το γράψω: Τα Διατηρητέα είναι τα μόνα κτίρια, τα οποία … «ωφελούνται» από το σεισμό ανεξάρτητα από το τι θα τους συμβεί και εφ’ όσον φυσικά δεν έχουν αποκατασταθεί.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)