Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Απογοήτευση;

Σίγουρα πάρα πολλά πράγματα μας απογοητεύουν στη ζωή. Το πρώτο συνήθως είναι ο… εαυτός μας. Αλλά όχι μόνον. Οι απογοητεύσεις προέρχονται πάντα από τους ανθρώπους. Και οι συνθήκες ακόμα, τις οποίες συχνά κατηγορούμε και αυτές συνδέονται με ανθρώπους. Διότι κάτι ιδεατό ή προερχόμενο εκ της φύσης δεν προκαλεί απογοητεύσεις.

Είναι όμως σωστή η χρήση αυτής της λέξης;

Ανθρωπίνως, σίγουρα νοιώθεις κάτι μέσα σου να σε στενοχωρεί· αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά η σωστή λέξη, η οποία θα πρέπει να αντικαταστήσει την “απογοήτευση” είναι η λέξη “γνώση”. Γνωρίζεις πλέον. Και φυσικά δεν χρειάζεται να είσαι απογοητευμένος, είσαι αφυπνισμένος πραγμάτων και συμπεριφορών, τις οποίες προηγουμένως δεν εντόπισες ή δεν ήθελες να αποδεχτείς.

Το ίδιο ισχύει και για την κριτική. Όχι πως είναι πάντα καλόπιστη, κάθε άλλο. Η κριτική αρκετές φορές έχει δόλια κίνητρα. Δεν είναι κριτική είναι κάτι διαφορετικό· μίσος για κάτι, το οποίο είσαι, φθόνος γιατί κάτι, το οποίο δεν είναι ο άλλος ή απλά κακία, υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις όσον αφορά την αρνητική πλευρά (αλλά και τη θετική).

Ό,τι και να είναι η κριτική και με όποιο σκοπό και να γράφεται, η σωστή λέξη είναι δεδομένα! Έχεις πλέον δεδομένα.

Αφυπνισμένος με δεδομένα λοιπόν! Και παρέχονται και… δωρεάν!