Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

«Απέτυχα σε Όλα Όσα Έκανα…»

Αυτή είναι μία θλιβερή πρόταση από το μήνυμα ενός ανθρώπου, ο οποίος έθεσε τέλος στη ζωή του. Μία κίτρινου τύπου ιστοσελίδα δημοσίευσε κάτι τόσο προσωπικό και μετά από λίγη ώρα το εξαφάνισε. Ωστόσο πρόλαβα και το διάβασα… και το σχολιάζω…

Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι ωθεί έναν άνθρωπο σε μία πράξη, η οποία ακυρώνει τη ζωή του. Ούτε γνωρίζω τον άνθρωπο ούτε θέλω να σχολιάσω κάτι περισσότερο. Εκείνο, το οποίο θα ήθελα να σχολιάσω, απόλυτα ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο γεγονός είναι η έννοια της αποτυχίας.

Το σημείωμα αυτού του ανθρώπου, το οποίο κατέληγε στον τίτλο του άρθρου θα μπορούσα να το είχα γράψει και εγώ. Αυτό με συγκλόνισε. Και θα μπορούσαν να το έχουν γράψει πάρα πολλοί άνθρωποι ακόμα και πάρα πολλοί από όσες και όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές. Αλλά γιατί; Τι σημαίνει άραγε αποτυχία;

Αρχικά η αποτυχία είναι στάση ζωής και όχι συμβάν. Είναι μία προσωπική κατάσταση, όπως και το αντίθετο της… η επιτυχία. ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ αποτυχημένος ή επιτυχημένος. Δεν γνωρίζεις καν πως σκέφτονται για εσένα οι άλλοι άνθρωποι. Άρα δεν πρόκειται για κάτι αντικειμενικό παρά καθαρά υποκειμενικό.

Η αποτυχία συνήθως συνδυάζεται με υλικά αγαθά η επαγγελματικά θέματα· και προσωπικά θέματα, όμως εκεί αξιολογούμε κάπως διαφορετικά. Και βέβαια ισχύει η αποτυχία, όσον αφορά τη μη επίτευξη ενός ορισμένου στόχου, να μην παίζουμε με τις λέξεις. Κάνουμε λάθη -η πρώτη αιτία- τα οποία δεν θέλουμε να παραδεχθούμε και διότι απλούστατα αυτή είναι η φύση -η δεύτερη αιτία- της ζωής. Αλλά το λάθος πολλές φορές ανακαλύπτεται εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος και τότε όλοι είναι…. προφήτες και μας κρίνουν! Αποτυγχάνουμε λοιπόν σε κάποια πράγματα γιατί λαθεύουμε! Ή διότι αυτή είναι η δομή της ζωής και χωρίς δικά μας λάθη πάλι μπορεί να οδηγηθούμε στην αποτυχία. Τόσο απλό. Ψάχνω να ανακαλύψω κάποια ή κάποιον αλάνθαστο και δυσκολεύομαι.

Το ζήτημα είναι (και το έχω γράψει νομίζω και στο παρελθόν) να ΜΗΝ αποτύχεις σαν άνθρωπος. Να μην αποτύχεις σε αυτό για το οποίο ήλθες στη ζωή χωρίς να γνωρίζεις το πριν. Να μην προκαλείς πόνο και δυστυχία στους άλλους. Εάν θέτεις συγκεκριμένα κριτήρια φυσικά εκεί ισχύει μία κλίμακα, το αποτέλεσμα της οποίας είναι προφανώς μετρήσιμο (επιτυχημένο ή αποτυχημένο) αλλά το πώς θα χαρακτηρίσεις τον εαυτό σου είναι μόνο ΔΙΚΗ σου απόφαση.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)