Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Έξι + 1 Τάσεις Αναζητούν Εξέλιξη

Η εποχή μας διαπνέεται από έξι συγκεκριμένες μέγα-τάσεις. Οπουδήποτε και εάν κοιτάξετε θα το διαπιστώσετε. Η εμφάνιση του Covid-19 άσκησε με τον τρόπο της νέες πιέσεις και δημιούργησε νέες προκλήσεις.

Θα συνοψίσω τις τάσεις και θα επισημάνω πως αφού αυτές ΗΤΑΝ (προσέξτε εδώ) ποια θα είναι η εξέλιξή τους; Όταν κάτι εμφανίζεται ξαφνικά στο προσκήνιο είναι ΗΔΗ… παρελθόν. Η εξέλιξη δεν προκύπτει αυτοστιγμεί. Τουλάχιστον μία δεκαετία έχει προηγηθεί… τουλάχιστον. Άρα σήμερα “ζούμε” τις σκέψεις του 1990-2000 και “βλέπουμε” το 2030-2040.

Τα κλειδιά του Παραδείσου δεν τα έχουν όσες και όσοι είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν· αλλά ούτε και όσοι είναι προσκολλημένοι στο παρόν. Παλαιότερα υπήρχαν απλές κλειδαριές και χρειαζόσουν φυσικό κλειδί. Κατόπιν επέδραμαν οι κωδικοί και τα δακτυλικά αποτυπώματα με την ίριδα του ματιού. Στο μέλλον ίσως είναι μία άυλη μεταδιδόμενη σκέψη.

Αλλά ας αφήσουμε τον Παράδεισο και ας επιστρέψουμε στη γήινη… κόλαση (αστειεύομαι)!

  1. Απο-ϋλοποίηση

Οτιδήποτε εμπεριέχει πληροφορία, η οποία μπορεί να αποκωδικοποιηθεί μετατρέπεται σε άυλο. Τα βιβλία, οι δίσκοι, τα χρήματα, για να αναφέρω μερικά, όλα αυτά μπορείς να τα έχεις στο τηλέφωνό σου. Βέβαια ούτε και εκεί ακριβώς. Ίσως σε κάποιο… σύννεφο (cloud). Εξαϋλώνονται με τον τρόπο τους…

Ερώτημα: τι θα συμβεί όμως εάν το σύννεφο διαλυθεί από μία… θύελλα;

  1. Ψηφιοποίηση

Άμεσα συσχετισμένο με το προηγούμενο. Όλα ψηφιοποιημένα και άϋλα. Βέβαια με το “όλα” δεν εννοώ… όλα, αλλά πάρα πολλά. Θυμόσαστε το χαρτί και τις επιστολές.

Ερώτημα: τι θα συμβεί εάν μία ηλιακή καταιγίδα καταστρέψει το σύνολο των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων;

  1. Αποκέντρωση

Η τηλεργασία, η οποία επιβλήθηκε λόγω Covid-19 σε μεγάλο βαθμό ώθησε ακόμα περισσότερο αυτή τη μέγα-τάση. Δεν απαιτείται πλέον μετακίνηση. Και ο ερημίτης στους πρόποδες των Ιμαλαίων με έναν υπολογιστή ή ένα τηλέφωνο και δορυφορική σύνδεση μπορεί να ελέγχει αυτοκρατορίες.

Ερώτημα: οι κίνδυνοι του 1 και 2 όμως ελλοχεύουν.

  1. Απο-νομισματοποίηση

Το χρήμα είναι και αυτό σε μεγάλο βαθμό άυλο. Δεν μεταφέρεις σχεδόν τίποτα. Ούτε οι πιστωτικές κάρτες είναι αναγκαίες. Το τηλέφωνο είναι αρκετό.

Ερώτημα: τα τηλέφωνα όμως κλέβονται και οι κωδικοί επίσης. Επιπλέον μπορεί να τους αποσπάσει κάποιος ασκώντας φυσική βία. Ένας κωδικός πρόσβασης και τεράστια ποσά αλλάζουν χέρια.

  1. Υποτίμηση – Πρόσβαση

Αυτό δεν πρέπει να τρομάζει ως έννοια. Δεν εννοώ την υποτίμηση ως αξία, αλλά ως μία ευκολία πρόσβασης σε πάρα πολλούς προηγουμένως απρόσιτους τομείς. Είναι εύκολο να εκδόσεις ένα βιβλίο, χωρίς να το τυπώσεις ή να ιδρύσεις κάπου μία επιχείρηση. Με ένα τηλέφωνο επίσης μπορείς να φωτογραφίσεις να κινηματογραφήσεις, κάτι, το οποίο απαιτούσε υλικοτεχνικό εξοπλισμό πολύ μεγάλης αξίας στο παρελθόν και αμέσως να το εκπέμψεις οπουδήποτε.

Ερώτημα: μπορείς όντως να κάνεις πλέον πάρα πολλά, αλλά ποιο το περιεχόμενό τους;

  1. Εκδημοκρατισμός

Μπορείς να εκφέρεις την άποψή σου, χωρίς να απαιτείται η άδεια κανενός. Όποια άποψη, όποια σκέψη. Αρκεί ένας λογαριασμός σε κάποιο μέσον και ολόκληρος ο κόσμος είναι στα χέρια σου.

Ερώτημα: ποιο όμως και πάλι το περιεχόμενο των σκέψεων;

Όλα τα προηγούμενα συγκλίνουν και συνδυάζονται. Και οι σύγχρονες κοινωνίες κινούνται συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση. Οι περιγραφές μου είναι άκρως συνοπτικές κα δεν αναλύω περαιτέρω. Γενικά εικόνα περιγράφω, δεν συντάσσω διδακτορική διατριβή.

Και πάλι όμως μέσα από τις προηγούμενες μέγα-τάσεις εύκολα κανείς μπορεί να διακρίνει κάποια στοιχεία του μέλλοντος, αλλά και τους κινδύνους. Το τηλέφωνο θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσει άυλη μορφή ΚΑΙ αυτό και να ελέγχεται ΜΟΝΟ από το μυαλό του κατόχου του. Τότε όμως δεν θα κλέβονται τηλέφωνα, αλλά άνθρωποι ή ανθρώπινα… μυαλά!

Η δημιουργία μίας κοινής γλώσσας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τι εννοώ; Θα μιλάς τη γλώσσα σου, αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα ακούν και θα καταλαβαίνουν τη δική τους, χωρίς να μεσολαβεί κάποια υλική συσκευή. Διαδικτυακά on air, όπως θα μπορούσε να λεχθεί, όπως και το Google Earth σε έναν βαθμό. Όλα τα προηγούμενα απαιτούν ομοιογένεια και άμεση συνεννόηση. Βεβαίως αναγκαστικά θα καταγράφεται οπουδήποτε… Είναι ένα τεράστιο θέμα, αλλά…

Δεν επεκτείνομαι περισσότερο, ούτε το επιθυμώ.

Σχολίασα έξι μέγα-τάσεις, αλλά στον τίτλο αναφέρομαι και “συν” μία. Αυτή είναι ο αμοραλισμός. Κάθε βήμα προς τα εμπρός ενέχει και μία παγίδα λίγο περισσότερο προχωρημένη. Και το κάθε τι έχει τον αντίποδά του.

Το μέλλον δημιουργείται ήδη. Είναι μάλλον… παρελθόν. Το κέντρο όμως όλων παραμένει ένα και αυτό είναι ο άνθρωπος. Και εδώ ακριβώς κρύβεται η υπερ μέγα-τάση: η εξέλιξη της ανθρώπινης φύσης.

Ο Προφήτης Teucris προφήτευσε
(Προφητεία #61 της 12-03-2021)