Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Teucris – Αυτός είμαι…

Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Av 01 2022

Ονομάζομαι Τεύκρος Σακελλαρόπουλος του Επαμεινώνδα και της Ισμήνης. Γεννήθηκα ως το τρίτο και τελευταίο παιδί το 1963 στην Λευκωσία της Κύπρου από Έλληνα πατέρα και Κυπρία μητέρα. Η οικογένειά μου είχε σημαντικότατη συνεισφορά στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Ο πατέρας μου ήταν λόγιος άνθρωπος, φιλόλογος και συγγραφέας. Τιμήθηκε από την Κυπριακή Βουλή για τις Υπηρεσίες του στο νησί. Η οικογένεια της μητέρας μου είχε ιδιαίτερα ενεργό δράση εισάγοντας παράνομα όπλα για τις ανάγκες του Κυπριακού Αγώνα. Η γιαγιά μου Περσεφόνη Λάμπρου ενταφιάστηκε με τιμές Ηρωίδας και με την Ελληνική Σημαία.

Σχολείο και σπουδές στην Πάτρα. Τελείωσα τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου  Πατρών (πάντα με υποτροφίες) και με υποτροφία επίσης συνέχισα για μεταπτυχιακά στις Η.Π.Α. Το δίλημμα μου ήταν Πανεπιστήμιο ή αγορά. Επέλεξα το δεύτερο γιατί ήταν για μένα πρόκληση, ενώ το πρώτο μάλλον η φύση μου.

Υπηρέτησα κανονικά τη θητεία μου στον Ελληνικό Στρατό, ως λοχίας με την ειδικότητα του σκαπανέα-πολιτικού μηχανικού.

Αμέσως μετά το 1990 άνοιξα γραφείο στην Πάτρα, το οποίο διατηρώ έως και σήμερα ανελλιπώς.

Δυσκολεύτηκα πάρα πολύ στο να μπορέσω να ενταχθώ στο σύστημα παραγωγής έργων, (αν εντάχτηκα). Η έλλειψη εμπειρίας των πραγματικών συνθηκών, οι συνεχείς δυσκολίες, η άγνοια των γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οικονομικές δυσκολίες ήταν το πραγματικό σχολείο μου. Από …αθλητικής απόψεως μία μαύρη ζώνη στο TAE KWON DO και άλλη μία στο KARATE μου δίνουν και μία άλλη διάσταση στις έννοιες “αντίληψη της φιλοσοφίας” και “αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων”.

Από ένα σημείο και μετά με εμπιστεύτηκαν οι πρώτοι μου πελάτες και μπόρεσα να δημιουργήσω. Πολυκατοικία δεν έχω φτιάξει ποτέ μου. Τα κτίρια με τα οποία ασχολούμαι είναι μονοκατοικίες ή μικρές πολυκατοικίες και αποκαταστάσεις διατηρητέων (στατικές ενισχύσεις). Από τα πρώτα έχω κατασκευάσει πάνω από 40 ενώ από τα διατηρητέα 10. Η εμπειρία μου είναι συγχρόνως μελετητική και κατασκευαστική. Ο Μηχανικός οφείλει να μελετά και να υπογράφει το έργο του ο ίδιος και (αν αυτό είναι δυνατόν) και να το κατασκευάζει… Στο παρελθόν ασχολήθηκα και κατασκεύασα και Δημόσια Έργα, (διαθέτω εργοληπτικό πτυχίο).

Στα διατηρητέα έχω επενδύσει πολλά χρόνια από τη ζωή μου, γιατί νομίζω ότι είναι το πιο δύσκολο κεφάλαιο.

Έχω δημιουργήσει και εκδίδω την σελίδα www.teucris.com και νυν www.teucris.net η οποία εκτός των άλλων, νομίζω είναι μία πολύ πρωτοποριακή δημοσιογραφική εκδοχή, την οποία ονομάζω “Επενδυτική Δημοσιογραφία”….

Μία άλλη πολύ σχετική δραστηριότητα μου με το αντικείμενο του πολιτικού μηχανικού είναι και ο κινηματογράφος (Teucris Conceptual Cinematography). Ασχολούμαι επαγγελματικά με την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου μήκους και μην εκπλήσσεστε καθόλου, διότι πολύ μεγάλοι σκηνοθέτες όπως ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Σεργκέι Αϊζενστάιν και ο Φριτς Λανγκ  ήταν όντως και πολιτικοί μηχανικοί… και βέβαια δεν το γράφω για να… συγκριθώ (!) μαζί τους, αλλά θα το επιθυμούσα, για να είμαι ειλικρινής… Αυτός ο τομέας κατά τη γνώμη μου εμπεριέχει απεριόριστο επενδυτικό δυναμικό!

aswan1
Στο Φράγμα του Ασουάν από την πλευρά του Σουδάν 7 Αυγούστου 1984 (21 ετών)

Έχω ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου (όχι εξωτικά) και νοιώθω πολίτης του. Ομιλώ ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά . Αν υπάρχει κάτι “υλικό” για το οποίο νοιώθω κάποιας μορφής υπερηφάνεια είναι η …βιβλιοθήκη μου με μερικές δεκάδες χιλιάδες τόμους. Δίνω τεράστια σημασία στη μόρφωση και θεωρώ ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του ανθρώπου. Μου είναι αφόρητη η αδράνεια στη σκέψη, η έλλειψη φαντασίας και η προσκόλληση. Φανατισμοί και ισχυρογνωμοσύνες ανήκουν σε άλλες σφαίρες.

Προσωπική Σημείωση

Δεν έχει σχέση βέβαια με ακίνητα αλλά μάλλον με…”τρόπους” που τα ακίνητα παραμένουν ή όχι στην κατοχή σου. Ας μου επιτρέψετε λοιπόν να παραθέσω μία σειρά σπάνιων φωτογραφιών από την περίοδο του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο. Τα όπλα αγοράζονταν από την Ελληνική Κυβέρνηση και στέλνονταν μέσα σε φιάλες γκαζιού στην Κύπρο αποσυναρμολογημένα. Οι φιάλες περιείχαν μικρή ποσότητα αερίου. Εκεί σε ένα σπίτι – κρησφύγετο μέσα στην καρδιά της Αγγλικής συνοικίας συναρμολογούνταν και διατίθεντο για τις ανάγκες του Αγώνα. Στις φωτογραφίες αυτές είναι η Περσεφόνη Λάμπρου (η γιαγιά μου), ο αδελφός της Εύδωρος και ο γιός της οδοντίατρος Ανδρέας Λάμπρου (αδελφός της μητέρας μου). Στην πρώτη φωτογραφία πάνω αριστερά είναι από δεξιά η Περσεφόνη Λάμπρου, ο πρώην υπουργός Αντώνης Γεωργιάδης, η Χρυστάλλα Παπαδοπούλου και ο Ανδρέας Λάμπρου. Πίσω είναι το σπίτι στο οποίο έσκαψαν (!) το παράνομο υπόγειο-κρησφύγετο.

Κάντε κλικ παρακαλώ επάνω στις φωτογραφίες για να τις μεγεθύνετε.


Η Πολιτική μου Θέση:

11-02-2021: Η Κατάντια της Ηγεσίας της Αριστεράς και ένα Προσωπικό Μανιφέστο

Διαβάστε παρακαλώ και δύο σχετικά άρθρα, τα οποία περιγράφουν την πολιτική προέλευση της οικογενείας μου και εμού.
Σε κάθε περίπτωση τονίζω πως δεν έχω καμία κομματική ιδιότητα, σέβομαι πλήρως το Δημοκρατικό πολίτευμα και εκφράζω με απόλυτη ειλικρίνεια τις καθαρά προσωπικές μου απόψεις. Νομίζω πως αυτή η δήλωση και τα επόμενα άρθρα αποτελούν μία ξεκάθαρη τοποθέτηση προς τον αναγνώστη μου:

Νώντας Περ. Σακελλαρόπουλος
Ένας Πραγματικός Δημοκράτης
(Ο Πατέρας μου…)

Μερικά Πράγματα, τα οποία πρέπει να Γνωρίζετε
&
Το (άκρως) Ανήθικο Μειονέκτημα της Αριστεράς
(Μην εξάγετε αυθαίρετο συμπέρασμα από τον τίτλο, διαβάστε το προηγουμένως)

Διαβάστε και αυτό:

Περί Παραιτήσεων το Ανάγνωσμα

Εάν μετά από όλα αυτά δεν… τρομάξατε επικοινωνήστε μαζί μου!