Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Reality Shows and Politics – Ριάλιτι Σόους και Πολιτική

Εσωτερικά Reality Shows

Ένα ζήτημα, το οποίο είναι γνωστό, μαζί και το συμπέρασμά του, είναι πως όποια επιχείρηση συνδέει την ανάπτυξή της και ενδεχομένως την ύπαρξη της με τα πολιτικά συμφέροντα, αργά ή γρήγορα θα χρεοκοπήσει. Με το πρώτο τηλεφώνημα για “βοήθεια” από την όποια κυβέρνηση υπογράφεις και το τέλος σου. Μάθημα, το οποίο δεν… μαθαίνεται και το οποίο έχω δει πάμπολλες φορές, ειδικά στον τομέα των δημοσίων έργων· μάλιστα από το 1981 και εντεύθεν, όταν άρχισα (κάπως, λόγω των σπουδών μου) να αντιλαμβάνομαι και να ενημερώνομαι για τις καταστάσεις.

Είναι πολύ γλυκό να έρχεται ένα έργο στα χέρια σου εύκολα και με υπεράνω βοήθεια. Αλλά είναι δυο φορές πικρό, όταν πρέπει να αποπληρωθεί η υποχρέωση και καταστροφικό, όταν αλλάξει η κυβέρνηση ή έστω κάποιος υπουργός.

Μία σπουδαία εξαίρεση: οι ποδοσφαιρικές ομάδες και τα μέσα ενημέρωσης ή ψυχαγωγίας. Οποιοσδήποτε διαπλεκόμενος επιχειρηματίας για να εξασφαλίσει τα νώτα του θα πρέπει να αγοράσει κάτι από τα δύο. Αυτό να σας προβληματίζει πάρα πολύ και να αντιληφθείτε πως υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας (μία τεράστια και συνεπέστατη αγορά), η οποία όσο ευρίσκεται σε κατάσταση αγελαία (αγέλης) και ελάχιστης μόρφωσης και παιδείας, εργάζεται προς όφελος αυτών των επιχειρηματιών. Οι ομάδες και τα reality shows με σειρές της κακής ώρας (συμπεριλαμβανομένων και των εφημερίδων) αποτελούν άριστα οχήματα κέρδους.

Και βεβαίως μέσω αυτών συντηρείται ένας επίσης μεγάλος αριθμός ατόμων, τα οποία γνωρίζουν την κατάσταση και την διεκπεραιώνουν και είναι ειδικά στο πώς να χειραγωγούν και φυσικά να συντηρούνται.

Εξωτερικά Reality Shows

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν θεώρησα σκόπιμο να γράψω κάτι, διότι κανένα μυστήριο ή κίνδυνο δεν είδα. Η εξόντωση του Ιρανού στρατηγού, ο οποίος ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, ήταν από όλους επιθυμητή (και από τους μουλάδες του Ιράν ακόμα περισσότερο) και εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί θαυμάσια τους πάντες.

Είναι περίπου το reality show των διεθνών μέσων αναλογικά και σε αντιστοιχία με τα Ελληνικά κανάλια. Τίποτα περισσότερο.

Για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης δεν έχω να γράψω και πολλά. Η Ελλάς “δεν πιάνει μία” και αυτό το είδαμε και την προηγούμενη φορά και τώρα. Ο Πρόεδρος της άλλης πλευράς είναι ένας άριστος παρουσιαστής ενός δικού του reality show με τους ανάλογους καλεσμένους (βέβαια ο ίδιος έχει ΚΑΙ πραγματική εμπειρία, διότι όντως ήταν τηλεοπτικός παρουσιαστής), οπότε μην κρίνετε τίποτα σχετικά με πολιτική ή κάτι άλλο.

Το ότι η Ελλάς “δεν πιάνει μία” δεν οφείλεται σε κανέναν άλλο λόγο, παρά στο γεγονός ότι δεν προσφέρει τίποτα ενδιαφέρον στην ανθρωπότητα. Μόνο να ζητά γνωρίζει και να γκρινιάζει για τα μνημόνια κλπ. Πού είναι η βοήθεια σε χώρες του τρίτου κόσμου; Πού είναι η συμμετοχή στο γίγνεσθαι της Αφρικανικής ηπείρου; Και δεν ομιλώ περί χρημάτων, τα οποία έχει σε έναν βαθμό αλλά κατευθύνονται αλλού, αλλά σε μία πνευματική επίθεση.

Καταλάβετέ το! Η παγκοσμιότητα απαιτεί προσφορά. Και δεν αναφέρομαι σε τεχνολογικά επιτεύγματα. Αναφέρομαι σε ιδέες, πνεύμα, ανθρωπισμό. Αλλά για να δώσεις εδώ απαιτείται ένας άλλος πλούτος, ο οποίος φαίνεται δεν υπάρχει. Και μη δίνοντας δεν λαμβάνεις και δεν σε υπολογίζει και κανένας. Ευτυχώς που θα εορτάσουμε τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας (;) με ηγέτιδα μία εμβληματική προσωπικότητα “διεθνούς” κύρους και μεγαλομανίας! Η συγκεκριμένη θα μας προσφέρει άλλο ένα ακόμα reality show κακού γούστου!

Συμπερασματικά Reality Shows

Γενικά η πολιτική ζωή (εντός και εκτός) δεν έχει ενδιαφέρον ούτε καν και σαν… reality show. Όσον αφορά τα εσωτερικά και πάλι, η παρούσα κυβέρνηση δεν μας εκπλήσσει σε τίποτα. Είναι όπως περιμέναμε μία κυβέρνηση αυτής της μορφής. Το περισσότερο ενοχλητικό είναι το ανέμπνευστο της υπόθεσης.  Ποτέ δεν διακρινόταν αυτή η πολιτική παράταξη για το χιούμορ της. Βέβαια το επίπεδο γελοιότητας της προηγούμενης είναι μάλλον απίθανο να σπάσει και ελπίζω το ρεκόρ αυτό να διατηρηθεί πολλές δεκαετίες ακόμα.

Στον διεθνή χώρο μία από τα ίδια και σε πολλές περιπτώσεις και πολύ χειρότερα.

Τέλος εάν νομίζετε πως όλα τα προηγούμενα μπορούν να οδηγήσουν κάπου καλά μάλλον απατάσθε. Με αυτόν τον τρόπο δεν προοδεύεις. Οι επαναστατικές τομές αρχίζουν (;) να αποκτούν και πάλι λάμψη.