Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Μοναχικό Αεροπλανοφόρο (και η Σημασία των Διαθεσίμων Πόρων)

Το αεροπλανοφόρο είναι μία ισχυρότατη μονάδα ναυτικού πολέμου. Είναι ένα πλωτό αεροδρόμιο. Από μόνο του ως πλοίο δεν είναι ακριβώς αυτόνομο και απαιτεί τη συνοδεία πολλών άλλων πλοίων. Αλλά το βασικό του όπλο είναι τα δεκάδες αεροπλάνα του, τα οποία αντικαθιστούν κατά κάποιον τρόπο τα πυροβόλα, τα οποία δεν μπορεί να έχει.

Εάν αποκοπεί και μείνει μόνο του υπάρχουν τέσσερεις διακεκριμένες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθεί:

Α. Πλήρες καυσίμων για το ίδιο και πυρομαχικών και καυσίμων των αεροσκαφών του.
Β. Πλήρες καυσίμων κίνησής του αλλά χωρίς καθόλου πυρομαχικά και καύσιμα για τα αεροπλάνα του.
Γ. Κενό καυσίμων για το ίδιο αλλά πλήρες πυρομαχικών και καυσίμων των αεροσκαφών του.
Δ. Εντελώς κενό από κάθε άποψη.

Στη ζωή μας είμαστε αεροπλανοφόρα, μικρά, μεσαία, μεγάλα. Και ανά εποχές ευρισκόμεθα σε μία κατάσταση συνήθως ενδιάμεση κάπου μεταξύ του Β και του Γ. Πολλοί λίγοι ευρίσκονται συνεχώς στην κατάσταση Α. και επίσης πολλοί λίγοι πραγματικά στην κατάσταση Δ. Στην πραγματικότητα ένας άνθρωπος θα περάσει και από τις τέσσερεις καταστάσεις και σε κάποιες θα παραμείνει μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ότι στις άλλες.

Το αεροπλανοφόρο θα μπορούσε επίσης να είναι και η επιχείρησή μας. Τότε τα καύσιμα του αεροπλανοφόρου θα μπορούσαν να είναι τα χρήματα (κεφάλαιο κίνησης). Τα αεροσκάφη οι δυνατότητές μας ενώ τα πυρομαχικά και τα καύσιμα  τους οι συνθήκες στις οποίες οι δυνατότητες μας μπορούν να αναπτυχθούν.

Αυτά από υλιστικής απόψεως. Αλλά όπως προανέφερα σπανίως είμαστε σε μία τόσο διακριτή κατάσταση όσο η Α. ή η Δ. Η Δ. είναι η χειρότερη όλων. Ένα μοναχικό αεροπλανοφόρο έρμαιο του εχθρού και των κυμάτων. Και μη νομίζετε πως είναι δύσκολο να βρεθείς σε αυτή την κατάσταση. Πολλοί θα ισχυριστούν πως δεν έγινε σωστή πρόβλεψη εξ΄ αρχής, αλλά μάλλον δεν θα έχετε ποτέ βρεθεί στη μέση του Ειρηνικού και να σας επιτίθεται ολόκληρος ο Αμερικανικός ή Ιαπωνικός στόλος. Τότε οι ελιγμοί διαφυγής και οι συνεχείς αερομαχίες σίγουρα θα σας εξαντλήσουν και θα σας φέρουν στην κατάσταση Δ. Και τότε μία τορπίλη θα είναι αρκετή να σας βυθίσει.  Αλλά και πάλι ένα ακίνητο αεροπλανοφόρο είναι ακόμα ένα αεροπλανοφόρο και ίσως και στη θέα του να διστάζει ο εχθρός να του επιτεθεί. Μπορεί να είναι κάλλιστα παγίδα! Άσε που η τορπίλη μπορεί και να μην το βυθίσει και ο ανεφοδιασμός να έλθει σύντομα. Όλοι παίρνουν τις πιθανότητές τους, όχι μόνον εσείς!

Οι ενδιάμεσες όμως καταστάσεις είναι συνήθεις. Και τότε σημασία, τεράστια μάλιστα έχει η αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων. Πώς θα κινηθείς και προς τα πού, πόσο θα πολεμήσεις και με πόση ένταση και ποια θα είναι η επιλογή του στόχου ή των στόχων σου. Τότε ο καπετάνιος είναι ένα αεροπλανοφόρο από μόνος του. Και έχει τεράστια σημασία να γίνει αντιληπτό πως ακόμα και ένα μόνο αεροσκάφος να σου έχει απομείνει με καύσιμα και οπλισμό είναι αρκετό να τα ανατρέψει όλα. Διότι μπορεί και το αντίπαλο δέος να είναι επίσης ένα αεροπλανοφόρο σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από εσένα, δηλαδή στην Δ! Και με το δικό σου αεροπλάνο να το στείλεις στο βυθό. Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε ανθρώπους μόνο, η παρομοίωση αφορά κυρίως καταστάσεις της ζωής.

Την επόμενη λοιπόν φορά κατά την οποίαν θα βρεθείς μόνος στον απέραντο ωκεανό αναλογίσου. Πόσο… αεροπλανοφόρο είσαι, τι καύσιμα διαθέτεις, πόσα αεροπλάνα και με τι όπλα και καύσιμα; Και τότε θα διαπιστώσεις πως η λύση μπορεί να προέλθει από την εξαιρετικά εύστοχη σου επιλογή με την αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων. Ναι, αυτών των ελάχιστων.

Είναι μία κατάσταση, η οποία παραγνωρίζεται πολύ (μα πολύ) συχνά στη ζωή μας. Εγκαταλείπουμε πριν εξαντλήσουμε και την τελευταία σταγόνα ή απογοητευόμαστε όταν οι δεξαμενές μας είναι σχεδόν άδειες ή έχουν μείνει ελάχιστες σφαίρες στα πολυβόλα των αεροσκαφών μας.  Και όσο “πολεμική” και βάρβαρη είναι παρομοίωση δεν παύει να αντιπροσωπεύει αυτό το οποίο είναι η ίδια η ζωή: ένας… αγώνας!

Αλλά το πιο ωραίο το άφησα για το τέλος. Όλα τα προηγούμενα αφορούν την ύλη, όχι τα συναισθήματα και το πνεύμα. Συνεπώς ένα αεροπλανοφόρο ακόμα και στο βυθό να ευρεθεί θα έχει επάνω του γραμμένο το όνομά του, ενώ η φήμη του θα διαχέεται στον αέρα.  Αυτό καμία δύναμη δεν μπορεί να το σβήσει από το ιστορικό γίγνεσθαι.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)