Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Όταν ο “άλλος” Κρατάει Μαχαίρι…

Χθες το βράδυ προκειμένου να αλλάξω παραστάσεις παρακολούθησα μία ταινία με τον Ζαν Κλωντ Βαντάμ. Δεν σχολιάζω περισσότερα, με Βαντάμ μην περιμένετε διδαχές Κομφουκιανής Φιλοσοφίας, αλλά αυτή ήταν η ταινία…

Σε κάποιο σημείο της προς το τέλος είχε και μία (ακόμα) μονομαχία πολεμικών τεχνών αυτή τη φορά όμως με μαχαίρι. Η τεχνική με μαχαίρι δεν είναι κάτι σπουδαίο. Δημιουργείς ένα νοητό τόξο ή κύκλο με κέντρο το σώμα σου και με το μαχαίρι στο χέρι σου με πολύ γρήγορες κινήσεις “χαράζεις” προσπαθώντας να “κόψεις” οπουδήποτε τον αντίπαλο.

Απλό και πολύ αιματηρό.

Τι κάνεις τότε και τι πιθανότητες έχεις εάν ΕΣΥ υφίστασαι επίθεση;

Το έχω γράψει και στο παρελθόν αλλά σήμερα θα το επεκτείνω. Όταν ο αντίπαλος χρησιμοποιεί μαχαίρι έχετε πιθανότητες νίκης 50,001% έναντι 49,999% του αντιπάλου σας!

Εντυπωσιακό;

Όταν χρησιμοποιεί κάποιος μαχαίρι οι πιθανότητες ΔΕΝ είναι –όπως ίσως φαντάζεστε- 99% υπέρ του. Αντιθέτως! Είναι μοιρασμένες. Τούτο, διότι ο αντίπαλος εστιάζει ολόκληρη την προσοχή του στο… μαχαίρι και αφήνει όλα τα άλλα σημεία εκτεθειμένα. Εσείς –χωρίς μαχαίρι- εστιάζετε σε όλα τα υπόλοιπα. Άρα εάν με κάποιον τρόπο του πάρετε ή του πετάξετε το μαχαίρι από το χέρι, τον έχετε κυριολεκτικά… στο χέρι.

Γνωρίζετε πολύ καλά που είναι εστιασμένη η δύναμή του. Και τα μαχαίρια πέφτουν, διότι οι άνθρωποι γλιστρούν, ιδρώνουν, μπορεί με μία ζώνη ή με μία μπλούζα να του το πετάξετε και γενικώς έχετε πιθανότητες.

Προφανώς έχετε εάν αγωνιστείτε. Εάν δεν… τότε δεν έχετε και καμία πιθανότητα νίκης!

Ας δούμε τώρα και το πλεονέκτημα του 0,001 δηλαδή ένα χιλιοστό! Αυτό σε μία μάχη είναι καίριο. Διότι μπορεί να γύρει την πλάστιγγα υπέρ σας και γνωρίζετε πως κάπως ανάλογα αποφάσιζε ο Δίας την τύχη των και την έκβαση μίας μονομαχίας ανδρών ζυγίζοντας τις ψυχές των αντιπάλων!

Το ένα αυτό χιλιοστό έγκειται στο ότι γνωρίζετε πέραν πάσης αμφιβολίας, πως ο αντίπαλος σας με το μαχαίρι είναι σίγουρα ΔΕΙΛΟΣ! Πάντα, πάντα, πάντα! Άρα φοβάται. Και μάλιστα φοβάται πολύ. Πάρα πολύ!

Μαντέψτε τώρα ποιος έχει το πλεονέκτημα. Δεν είναι σίγουρο, μπορεί να καταλήξετε με κομμένο λαιμό. Αλλά από 100% χαμένος αρχικά, έχετε 50,001% πιθανότητες να κερδίσετε. Πιστέψτε με! Αυτό το ένα χιλιοστό είναι απίστευτα σπουδαίο.

Γιατί όμως τα έγραψα όλα αυτά; Μήπως θα είναι το πρώτο πράγμα, το οποίο θα συναντήσετε ένας τύπος με μαχαίρι;

Φυσικά και όχι. Το “μαχαίρι” μπορεί να μην είναι αναγκαστικά μία μεταλλική λάμα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Οτιδήποτε με το οποίο σας απειλεί η σας εκφοβίζει ή σας εκβιάζει κάποιος. Είτε αναφερόμαστε σε προσωπικό είτε σε εθνικό επίπεδο. Και επειδή κρατά μαχαίρι θεωρεί πως έχει το πλεονέκτημα.

Όταν βασίζει κάποιος ή κάτι την επιβολή του στην χρήση του οποιοιδήποτε “μαχαιριού” δείχνει με απόλυτη βεβαιότητα πως είναι ένας ΔΕΙΛΟΣ. Εάν προσέξετε οι δειλοί χρησιμοποιούν την τακτική του μαχαιριού προς τους αδύναμους. Κοιτάξτε γύρω σας.

Από συζύγους τυράννους, από εργοδότες καθ@κια, από τιποτένιους επιχειρηματίες, από ξιπασμένους απατεώνες πολιτικούς, από κάθε έναν, ο οποίος εκμεταλλεύεται τη δεδομένη στιγμή την θέση του προκειμένου να σου κάνει κακό.

Η επί τούτου εξοντωτική φορολογία μιας κυβέρνησης είναι το “μαχαίρι” της. Και επειδή οι δειλοί δεν έχουν κότσια να τα βάλουν με ισχυρούς γι’ αυτό πάντοτε τα εύκολα θύματα είναι οι ανήμποροι. Το ίδιο και οι βόμβες των τρομοκρατών. Μαχαίρι στον λαιμό μιας κοινωνίας.

Οι χαφιέδες των ολοκληρωτικών καθεστώτων, τα κάθε είδους φασιστοειδή, οι τρομοκράτες, οι κάθε είδους δικτάτορες και δικτατορίσκοι και ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε δεν είναι τίποτα άλλο παρά ΔΕΙΛΟΙ με ένα μαχαίρι στο χέρι τους βασίζοντας την αθλιότητά τους ακριβώς στον τρόμο, ο οποίος παγώνει τα άβουλα θύματα τους.

Διότι πάντοτε και τα μεγαλύτερα προβλήματα και οι μεγαλύτερες αντιθέσεις μπορούν να λυθούν και με άλλους τρόπους. Πολύ καλύτερους, ανθρώπινους και με πολύ λιγότερο πόνο. Όσοι επιλέγουν την τακτική του μαχαιριού θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να το γευτούν.

Εάν γνώριζαν τα θύματά τους μόνο, πόσο δειλοί είναι.

Και επειδή δεν διέπομαι από τις αρχές της συγχώρεσης και της φιλευσπλαχνίας όταν σε αυτούς τους ανθρώπους πέσει το μαχαίρι από τα χέρια τους και αποκτήσετε ΕΣΕΙΣ το πάνω χέρι, η μόνη ΔΙΚΑΙΗ πράξη σας (και όχι πράξη μίσους) είναι να τους λιώσετε.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)