Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Χρυσή Αυγή και Μπαρμπαρόσσα

Πολλά έχουν ειπωθεί για την ναζιστική και εγκληματική αυτή οργάνωση, αλλά πολύ λίγα για το όνομά της. Από πού προήλθε; Το όνομα, το οποίο είμαι σχεδόν σίγουρος επέλεξε με περισσή σκέψη ο ευφυής κατά τα άλλα ιδρυτής και αρχηγός της δεν είναι καθόλου τυχαίο. Και αντιγράφω σχεδόν επακριβώς από το Ελληνικό λήμμα της Wikipedia:

“Το Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής (λατινικά: Ordo Hermeticus Aurorae Aureae‎, αγγλικά: Hermetic Order of the Golden Dawn, ή Η Χρυσή Αυγή) ήταν οργάνωση αφιερωμένη στην μελέτη και πρακτική του αποκρυφισμού, της μεταφυσικής, και των παραφυσικών δραστηριοτήτων κατά τον ύστερο 19ο και πρώιμο 20ό αιώνα.”

Το όνομα λοιπόν είχε πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο ναζισμός εν τω μεταξύ είχε πολύ έντονο το μυστικιστικό στοιχείο. Θα αναφερθώ εκτενώς σε μελλοντικό άρθρο. Και κατά τη γνώμη μου η επιλογή του ονόματος είχε σχέση και με τα δύο. Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία στη χώρα του Γουτεμβέργιου, του Γκαίτε και τόσων άλλων σπουδαίων προσωπικοτήτων δεν εξηγείται με απλή λογική. Και προφανώς η Ελληνική εκδοχή του ναζισμού έλαβε πολλά από την αρχική πηγή. Ακόμα και το σύμβολο με τα χρώματα είναι παρόμοια. Ο αγκυλωτός σταυρός πανάρχαιο σύμβολο ευτελίστηκε πλήρως από έναν κατά λάθος “άνθρωπο”.

Αλλά οι… αντιγραφές χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Και ακόμα περισσότερη οι περιπλανήσεις σε μυστικιστικά μονοπάτια. Διότι  η Ελληνική εκδοχή ήλπιζε πως θα ενεργοποιηθούν κρυφά… δαιμόνια και θα κατακτήσει την εξουσία μέσω ανάλογων δυνάμεων, παρόμοιων με αυτές του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας. Σχεδόν τα κατάφερε. Αλλά η ονοματολογία είναι εξ΄ ίσου επικίνδυνη με αυτά τα παιγνίδια. Διότι η αρχική Χρυσή Αυγή (η πρωτότυπη) είχε διάρκεια… 16 ετών (1887-1903). Το Σύμπαν λοιπόν κατάλαβε κάτι ανάλογο. Δεν παίζεις με τα ονόματα εάν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος.

Κάπως αντίστοιχα έπεσε στην παγίδα και ο Χίτλερ. Ονόμασε την επιχείρηση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης ως επιχείρηση Μπαρμπαρόσσα. Το όνομα το δανείστηκε από τον Φρειδερίκο Α΄ τον επονομαζόμενο Μπαρμπαρόσσα ή Βαρβαρόσσα. Υπάρχουν πολλά κοινά. Ο Φρειδερίκος Α΄ ήταν ο ενσαρκωτής της παγκόσμιας κυριαρχίας αλλά και της βαρβαρότητας.

Μόνο πως υπάρχει και μία συνωνυμία. Και το Σύμπαν αντί να “καταλάβει” τον Μπαρμπαρόσσα, τον οποίον εννοούσε ο Χίτλερ, κατάλαβε τον συνονόματο… πειρατή! Και αυτός αν και σπουδαίος και ικανότητος ναύαρχος δεν είχε καλό τέλος, (όπως και η επιχείρηση στη  Σοβιετική Ένωση των Γερμανών)!

Α! Και κάτι ακόμα. Ο αδελφός του πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα. ονομαζόταν… Ορούτς Ρέιτς (Ορούτς το μικρό όνομα Ρέιτς, τίτλος ναυάρχου). Οι Μπαρμπαρόσσα θεωρούνται Ελληνικής καταγωγής από τη Λέσβο και ο Ορούτς παντρεύτηκε μία ντόπια Ελληνίδα από τη Μυτιλήνη επονομαζόμενη… Κατερίνα ενώ ήταν η ίδια χριστιανή και μάλιστα χήρα ενός ορθόδοξου ιερέα! Ο ίδιος σκοτώθηκε σε μάχη από τους Ισπανούς.

Μάλλον πρέπει να αλλάξει ονομασία το ερευνητικό σκάφος!