Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Τρία Θέματα Πολιτικού Μηχανικού – Τρία Φαινόμενα

Σήμερα το πρωί, ερχόμενος στο γραφείο και υπό βροχή, εντόπισα τρία σημεία ενδιαφέροντος πολιτικού μηχανικού:

1. Στην πρώτη φωτογραφία ένα παλαιό σπίτι, στο οποίο, ο φέρων τοίχος δείχνει να έχει αποκολληθεί από το υπόλοιπο κτίσμα. Προσέξτε! Δείχνει. Συνεπώς σωστή γνωμάτευση μπορεί να γίνει μόνο εάν δούμε και το εσωτερικό και την δομή του. Στο διπλανό οικόπεδο υπάρχει πλέον μία καινούργια κατασκευή και ενδέχεται να πρόκειται για τον τοίχο του παλαιού σπιτιού, το οποίο κατεδαφίστηκε. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Ωστόσο οποιαδήποτε στιγμή αποκατασταθεί το κτίριο θα πρέπει σαφώς να ληφθεί πρόνοια για την συνεργασία των τοίχων. Η ρωγμή παραπέμπει σε καταστάσεις δύσκολες. Τα φαινόμενα απατούν σε έναν βαθμό.

2. Σε αυτήν την «αιχμηρή» φωτογραφία παρατηρούμε την έννοια των μανδυών. Τοποθετείται με περίσφιξη νέος οπλισμός (σίδερα) γύρω από τα παλαιά υπάρχοντα στοιχεία και έργα νέο δομικό στοιχείο γεννιέται (μετά την σκυροδέτηση φυσικά. Είναι μία τεχνική, η οποία απαιτεί μεγάλη μελετητική εμπειρία, διότι πλέον, το κτίριο αποκτά διαφορετικές ιδιότητες και έχουμε ένα “νέο” κτίριο. Και εδώ τα φαινόμενα δεν είναι εντελώς ορατά.

3. Εδώ ένας πολύ κεντρικός πεζόδρομος της Πάτρας. Μάλλον ένα “ποταμάκι” της Πάτρας. Όταν σε μία πόλη με κλίση προς την θάλασσα παρατηρούνται πλημμύρες και όταν ένα δρομάκι μετατρέπεται σε ποταμάκι κάτι δείχνει… όσον αφορά το σύστημα παροχέτευσης των ομβριων υδάτων (κοινώς την βροχούλα)… Εδώ τα φαινόμενα ΔΕΝ απατούν!

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:

f_logo75