Το Pantheon της Βλακείας ή Μήπως Κάτι (Πολύ) Περισσότερο;

Εντελώς συμπτωματικά σε ένα διάλειμμα μου προ ολίγου διάβασα για την λίστα των προσωπικοτήτων διαχρονικά, την οποίαν συνέταξε μία ομάδα εργασίας του εργαστηρίου των μέσων (M.I.T. Media Lab) του πασίγνωστου Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (M.I.T.) της Βοστώνης. Σχετικά δηλαδή με το πόσο δημοφιλείς είναι σήμερα παγκόσμιες προσωπικότητές. Η εφημερίδα μάλιστα από την οποία διάβασα το άρθρο επαίρεται διότι μέσα στην πρώτη δεκάδα είναι εξ Έλληνες (διαβάστε όμως παρακάτω) και πρώτος ο Αριστοτέλης.

Και καλά αυτές οι λίστες εμπεριέχουν εγγενώς την βλακεία, διότι αξιολογούν με κάποιους δείκτες, οι οποίοι είναι εντελώς ανόητοι και γελοίοι (πάντα κατά τη γνώμη μου). Επίσης συγκρίνουν ανθρώπους με έναν άκρως υποτιμητικό τρόπο, λχ πόσες επισκέψεις έχουν στην Wikipedia σε όλες τις χώρες ή αναζητήσεις στο Google. Στην Ελλάδα ωστόσο εάν αναζητήσετε το όνομα “Τειρεσίας” φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε ποια θα είναι τα δημοφιλέστερα αποτελέσματα· κάπου χαμηλότερα και ευτυχώς στην πρώτη σελίδα ευρίσκεται και το λήμμα του περίφημου Θηβαίου μάντη!

Αλλά αντιπαρέρχομαι όλα τα προηγούμενα και στέκομαι στις χώρες καταγωγής τους, την οποίαν ορίζει η λίστα. Και μαθαίνω πως ο Όμηρος είναι Τούρκος (!), ο Ιησούς Ισραηλινός (μήπως θα ψηφίσει και τον… Μπενιαμίν Νετανιάχου στις εκλογές το Σεπτέμβριο;), ο Μωυσής Αιγύπτιος και ο Ιουστινιανός… Σκοπιανός! (Παρατήρηση: θεωρώ ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων πως δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να συμπεριλαμβάνονται θρησκευτικές οντότητες σε κάθε είδους λίστες διότι προσβάλουν βάναυσα τους πιστούς τους).

Η “εξυπνάδα” ( των ερευνητών λοιπόν καθόρισε την καταγωγή τους με βάση τον τόπο γέννησης και σύμφωνα με τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ σύνορα και ούτε καν σκέφτηκε το πολιτισμικό τους υπόβαθρο και την καταγωγή τους! Το αναγράφει βέβαια στην πρώτη σελίδα με αστερίσκο, αλλά δεν φαίνεται και τόσο αθώο και σίγουρα δεν είναι όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Η Τουρκία λοιπόν απέκτησε, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, τον Θαλή τον Μιλήσιο και δεκάδες άλλους Έλληνες φιλοσόφους, το ίδιο και η Ιταλία και γενικώς ένα απίστευτο αλαλούμ άκρατης γελοιότητας. Εάν αναλογιστούμε την σημερινή παγκόσμια απόλυτη αμορφωσιά σύντομα θα ψάχνουν για το πρωτότυπο κείμενο της Ιλιάδας στην… Τουρκική (şaşırtıcı = καταπληκτικό)! Υπάρχουν βέβαια και τα ευτράπελα αφού η πριγκίπισσα Κάθριν του Μονακό (τό ‘χω το θέμα με τις πριγκίπισσες) έγινε Ζιμπαμπουε-ιανή (χα!) αφού έτυχε να γεννηθεί εκεί!

Αλλά αφού είναι τόσο προσεκτικοί στην επιλογή των σημερινών κρατών θα πρέπει να μας εξηγήσουν ποια είναι η Republic of Macedonia (εκείνο το… βόρεια κάπου χάθηκε στον βορρά) και ποιο κράτος είναι η Παλαιστίνη (την οποίαν ούτε και η Ελλάδα αλλά ούτε και οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και οι Η.Π.Α. έχουν αναγνωρίσει). Ευτυχώς την Κύπρο την διατηρούν ενωμένη με τον Ραούφ Ντενκτάς ως γνήσιο… Κύπριο!

Αλλά εκεί όπου την πάτησαν και καταδεικνύεται η γελοιότητα (ή μήπως πρόθεση) είναι με τον Αβραάμ. Είναι αγνώστου χώρας, σάμπως η Ουρ της Χαλδαίας να μην γνωρίζουμε σήμερα πως ανήκει στο Νότιο τμήμα του Ιράκ. Ο Αβραάμ είναι Ιρακινός, τελεία και παύλα! Και τον Ιησού (ανεπίτρεπτη η αναφορά) τον πολιτογραφούν… Ισραηλινό λόγω της Βηθλεέμ, η οποία (προσέξτε) ως γνωστόν ανήκει γεωγραφικά στο μη αναγνωρισμένο κράτος της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς! Εν τω μεταξύ τον Δαυίδ τον θεωρεί… Παλαιστίνιο ενώ τον υιό του Σολομώντα… Ισραηλινό!

Για τους Έλληνες φυσικά είναι απλά… disaster, διότι οι περισσότεροι ΕΙΝΑΙ Έλληνες και κατά την εμετική λίστα Τούρκοι.

Προσβλητικά λάθη και ασέβειες σε ύψιστο βαθμό. Το Pantheon είναι μία λίστα άκρως βλακώδης, γελοία εντελώς (μα εντελώς) ανθελληνική και αντισημιτική και οφείλουν άμεσα οι κυβερνήσεις και των δύο κρατών να ζητήσουν εξηγήσεις και να προβούν σε διαβήματα. Και ντροπή και για το M.I.T. αν το θεωρήσουμε και αυτό υπεύθυνο για αυτές τις μπούρδες, με τις οποίες εξευτελίζεται.

Μήπως κάνω λάθος ή είμαι υπερβολικός;
Δείτε την και διαπιστώστε του λόγου το αληθές στον παρακάτω σύνδεσμο, αλλά ψάξτε να δείτε και την ομάδα, η οποία την συνέταξε:

http://pantheon.media.mit.edu/rankings/people/all/all/-4000/2010/H15