Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Φτηνό Μηχανικό Μολύβι

Προ ημερών ευρισκόμουν σε ένα συνοικιακό βιβλιοπωλείο για κάποιες φωτοτυπίες, τις οποίες εκτάκτως χρειάστηκα την ώρα εκείνη. Περιεργαζόμενος τα είδη γραφικής ύλης παρατήρησα ένα κομψό μηχανικό μολύβι.  Γνωρίζετε πόσο μου αρέσουν αυτά τα αντικείμενα, οπότε αντίσταση… μηδέν. Διαβάζω ωστόσο στην καρτέλα μία πολύ χαμηλή τιμή. Αυτό μου έκανε εντύπωση και ερώτησα για διευκρινίσεις.

Ο ιδιοκτήτης όμως μου εξήγησε πως τα μολύβια αυτά προέρχονται από κάποια καλή αντιπροσωπεία, είναι κατασκευασμένα στην Κίνα και προσφέρονται ως μία οικονομική επιλογή και μόνο με την παχιά μύτη των 0,7 χιλιοστών.

Να έχετε υπ΄ όψιν σας πως όσο λεπτότερη η μύτη τόσο δυσκολότερο το γράψιμο, ειδικά εάν ασκείτε πίεση στο χέρι σας όταν γράφετε.

Όπως και να έχει το ζήτημα το αγόρασα γιατί μου άρεσε, αλλά ήθελα και να το δοκιμάσω. Παρεμπιπτόντως μου ανέφερε ο ίδιος, πως επειδή η περιοχή αποτελείται από νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων αυτό το μολύβι και σε αυτή την τιμή είναι το μόνο, το οποίο κινείται. Άλλα γνωστότερα κοστίζουν δύο με τρεις φορές περισσότερο και επειδή κάθε ευρώ πλέον είναι πολύτιμο όλοι το σκέφτονται.

Πολύ καλά το αγοράζω, το εφοδιάζω με τις δικές μου μύτες και αρχίζω να το χρησιμοποιώ παρ΄ ότι δεν μου αρέσει το πάχος γραφής των 0,7 χιλιοστών, αλλά τα λεπτότερα μεγέθη.

Όλα καλά κι όλα ωραία! Πολύ καλό κράτημα, στρωτή και άνετη ροή, αλλά σε κάποιες κινήσεις έσπαζε η μύτη. Αυτό είναι ένα θέμα ειδικά όταν σκέφτομαι πως εάν η μύτη σπάει στο δικό μου έμπειρο χέρι, πόσω μάλλον στα παιδάκια του δημοτικού, τα οποία μόλις αρχίζουν να μαθαίνουν γραφή. Ίσως να ήταν τυχαίο, αλλά το φαινόμενο επαναλήφθηκε. Σημειώνω και πάλι πως το συγκριμένο δεν παρέχεται με μικρότερο πάχος μύτης, διότι προφανώς αυτό το αντιλαμβάνονται οι προμηθευτές.

Η μύτη είναι πολύ λεπτή ακόμα και στα 0,7 του χιλιοστού, οπότε εάν ο εσωτερικός μηχανισμός δεν τη συγκρατεί σωστά και δημιουργείται μία πίεση σε κάποιο σημείο και υπό κάποια γωνία η μύτη δεν αντέχει. Η ποιότητα της μύτης εν τω μεταξύ κορυφαία.

Πόσο όμως κοστίζει ένα κουτάκι με φτηνές μύτες, οι οποίες ούτε και την ανάλογη αντοχή διαθέτουν ούτε πολλές φορές είναι σε μεγάλο αριθμό στη συσκευασία, συνήθως 12 έως 15; Με δύο κουτάκια θα έχει εξισορροπηθεί το κόστος απόκτησης του μολυβιού και από εκεί και πέρα θα πληρώνεις… μύτες!  Είναι περίπου όπως να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο με μικρό κινητήρα και φτηνό, αλλά με κατανάλωση καυσίμων μεγάλου.

Η φτήνια τρώει τον παρά…

Το άρθρο το γράφω μόλις τελείωσα το ξύρισμα με ένα ξυραφάκι, το οποίο χρησιμοποίησα  μόλις δύο φορές και ούτε καλά ξυρίστηκα αλλά και κόπηκα! Γιατί; Διότι προ ημερών αποφάσισα να κάνω… οικονομία στα ξυραφάκια και να μην αγοράσω τα συνηθισμένα μου με τις τρεις λεπίδες, αλλά κάποια άλλα ίδιας μεν μάρκας, αλλά με δύο λεπίδες…

Θα το πληρώσω… ακριβά το ξύρισμα, όπως οι γονείς των παιδιών τις μύτες του φτηνού μηχανικού μολυβιού!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)