Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Τριαντάφυλλο και το Μυρμήγκι

Άρθρον Πρώτον

Πολύ συχνά τα τελευταία… 13 χρόνια τα πρωινά με κυριεύουν μαύρες σκέψεις:

-Σκ@τά τα έκανες όλα
-Απέτυχες παντού και κατά κράτος
-Τίποτα απ΄ ό,τι είχες στο μυαλό σου δεν έκανες ή κάνεις
-Η καθημερινότητα και οι διαδικασίες σε έχουν διαλύσει
-ΔΕΝ δημιουργείς τίποτα απ΄ όσα ετοιμάζεις…

…και μία σειρά αναλόγων μαύρων σκέψεων, όπου ο κάθ’ ένας θεωρώ έχει τις δικές του. Δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα μη νομίζετε, αλλά δεν εμπεριέχουν αχαριστία σε σχέση με τα πολύ καλά, τα οποία κάθε άνθρωπος διαθέτει ή τα πολύ άσχημα, τα οποία ΔΕΝ σου έχουν τύχει (προσέξτε το, το τελευταίο). Απλά είναι “μαύρες σκέψεις”, (νιώθεις και τύψεις γιατί τις έκανες), οι οποίες εάν επικρατήσουν η ημέρα σου γίνεται κατάμαυρη. Και εάν σου έρχονται συχνά στο μυαλό, τόσο περισσότερο επικίνδυνες και επίμονες γίνονται.

Άρθρον Δεύτερον

Προχθές εκεί που ήμουν βλέπω μακριά μου ένα καταπληκτικό κόκκινο τεράστιο τριαντάφυλλο. Τρέχω να το φωτογραφίσω και μόλις πλησιάζω βλέπω ένα μεγάλο μυρμήγκι να περπατά επάνω του. “Τι θέλει το μ@λ@κισμένο εδώ”, σκέφτηκα, “μου χαλάει τη φωτογραφία” και ετοιμάστηκα να το απομακρύνω με το δάχτυλό μου.

(Με συγχωρείται για την έκφραση, αλλά αυτή ήταν η διατύπωση στο νου μου και δεν θα ήθελα να την ωραιοποιήσω).

Άρθρον Τρίτον

Ώπ! Φλασιά! “Κάτσε ρε φίλε, τι σου κάνει το μυρμηγκάκι; Επειδή εσένα σου κάπνισε να βγάλεις φωτογραφία και ν ο μ ί ζ ε ι ς πως σου χαλάει τη σύνθεση πρέπει να το τιμωρήσεις; Τι κάνει; Να συλλέξει φαγητό για τη φωλιά του και τα άλλα μυρμήγκια πήγε. Και το τριαντάφυλλο τι νόημα θα είχε εάν ήταν μόνο όμορφο;”

Και ξαφνικά η σύνθεση ζωντάνεψε! Δεν θα φωτογράφιζα απλά ένα ωραίο τριαντάφυλλο, αλλά ένα πολύ ωραίο ΚΑΙ πάρα πολύ χ ρ ή σ ι μ ο τριαντάφυλλο.”

Άρθρον Τέταρτον

Και τότε συνειδητοποίησα μπροστά μου πόσο ωραίες είναι ΚΑΙ οι μαύρες σκέψεις! Διότι μου φάνηκε πως το τριαντάφυλλο ήταν οι όμορφες σκέψεις και το μυρμήγκι οι μαύρες σκέψεις. Και πως κακώς θεωρούσα πως ΔΕΝ θα έπρεπε να υπάρχουν. Αντιθέτως! Το μυρμήγκι παίρνοντας τη γύρη θα δημιουργήσει άλλα τόσα καλά στη φύση και πήγε εκεί γιατί το τριαντάφυλλο το προ(σ)κάλεσε με την ομορφιά του.

Άρθρον Πέμπτον

Και αφού συνειδητοποίησα πόσο σπουδαίες είναι οι μαύρες σκέψεις, κατάλαβα ακόμα περισσότερο πόσο σημαντικές είναι οι όμορφες σκέψεις και πως αυτές τελικά προκαλούν τις μαύρες για να γίνουν και οι δύο χρήσιμες!

Και το τριαντάφυλλο συμφιλιώθηκε με το μυρμήγκι!