Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Σινικό Τοίχος και οι Επόμενες 13 Ημέρες

Αυτό το σημείωμα το γράφω κυρίως για όσους ανήκουν στον τομέα της ελεύθερης οικονομίας και της αγοράς και έχουν αντέξει με πολύ πόνο έως τώρα, αλλά οι επόμενες 13 ημέρες δείχνουν εφιαλτικές και απροσπέλαστες… Όλοι οι κόποι όλων των προηγουμένων ετών τείνουν να εξανεμισθούν λίγο πριν το τέλος (;) ή μήπως την αρχή…
Χθες λοιπόν παρακολούθησα ένα documentary για το Σινικό τοίχος. Το τοίχος κατασκευάστηκε με τεράστιο κόστος σε ανθρώπους, πόρους και δυνάμεις. Το ωραίο όμως ήταν πως τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε ουσιαστικά ποτέ για τον λόγο τον οποίο υποτίθεται θα υπηρετούσε.
Ωστόσο το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου ήταν άλλο!
Στην ουσία απετέλεσε μία μοναδική γραμμή… τηλεπικοινωνιών. Μπορούσε με τον τρόπο δόμησης του (διότι οι πύργοι του ήταν σε απόσταση εμβέλειας ενός τόξου), να μεταδοθεί ένα μήνυμα από την μία άκρη της Κίνας στην άλλη σε λιγότερο από 24 ώρες! Επίτευγμα απίστευτο για τα δεδομένα της εποχής και εξαιρετικά χρήσιμο, όσον αφορά την πρακτική του αξία.
Τι θέλω λοιπόν να γράψω…
Εάν τα τελευταία 7 και πλέον χρόνια (από τον Φεβρουάριο του 2008), οπότε ξεκίνησε η λεγόμενη “κρίση” χτίσαμε ένα Σινικό τοίχος και νοιώθουμε πως δεν κάναμε τίποτα, το τοίχος δεν πηγαίνει χαμένο. Μας προσφέρει ένα σπουδαίο δώρο διαφορετικό από τον αρχικό σκοπό του και σίγουρα πολύ σημαντικότερο.
Ας το εκμεταλλευτούμε.
Πιο απλά: Τις επόμενες 13 ημέρες οι πιέσεις από παντού θα ενταθούν και θα είναι αφόρητες.
ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ.
Τέλος!


Αρχική Δημοσίευση: 17 Ιουν. 2015