Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Θεώρημα του Λέοντος και της Τίγρεως

Το ποσοστό επιτυχίας στο κυνήγι ενός λιονταριού είναι μεταξύ 17 και 19%.  Αυξάνει όμως σημαντικά όταν κυνηγά ομαδικά και ανεβαίνει στο 30%. Γενικά το λιοντάρι είναι αρκετά τεμπέλικο ζώο. Η τίγρις από την άλλη πλευρά, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη έχει ποσοστό επιτυχίας μόλις… 10%.

Τι σημαίνουν τα προηγούμενα νούμερα;

Πώς εάν σε κυνηγούν κάθε είδους προβλήματα ή καταστάσεις έχεις πολύ υψηλές πιθανότητες να ξεφύγεις.  Εάν είναι μόνο ένα το λιοντάρι οι πιθανότητες επιβίωσής σου είναι μεταξύ 81 και 83%! Εντυπωσιακά υψηλές. Εάν όμως σε κυνηγούν πολλά λιοντάρια μαζί τότε υπολόγισε πως έχεις 70% πιθανότητες να  τα καταφέρεις. Επίσης πολύ καλό ποσοστό και αυτό. Πρακτικό συμπέρασμα; Εκτός του πόσο υπέρ σου είναι οι πιθανότητες καλό θα είναι να “διασπάς” τους κυνηγούς σου και να ξεφεύγεις από κάθε έναν τη φορά.

Εάν τώρα σε κυνηγά μία τίγρις, η οποία είναι μακράν ικανότερη του λέοντος έχεις ένα εντυπωσιακό 90% θετικής έκβασης! Πρακτικό συμπέρασμα; Όσο ικανότερος είναι ο αντίπαλός σου, τόσο περισσότερες πιθανότητες… αποτυχίας έχει!

Τώρα αντιστρέφω τα προηγούμενα. Εάν δοκιμάζεις κάποια νέα επιχείρηση (γενικά αναφέρομαι) και έχεις τη νοοτροπία και τις ικανότητες του λιονταριού οι πιθανότητες επιτυχίας σου είναι περίπου 2 στις δέκα. Άρα με δέκα δοκιμές – προσπάθειες τουλάχιστον η μία θα είναι επιτυχής! Εάν συνεργαστείς, τότε οι τρεις στις δέκα θα αποδώσουν!

Εάν πάλι έχεις ικανότητες τίγρεως οι πιθανότητες επιτυχίας σου, αντίθετα από ότι νομίζεις…. μειώνονται, άρα πρέπει να ενισχύσεις την επιμονή σου και σίγουρα τουλάχιστον δέκα προσπάθειες είναι αναγκαίες!

Το να χάσεις λοιπόν ή να αποτύχεις (ας υποθέσουμε πως ορίζουμε την αποτυχία) δεν εξαρτάται μόνο από εσένα, αλλά και από τον αντίπαλο. Το να κερδίσεις ή να επιτύχεις εξαρτάται ΜΟΝΟ από τη δική σου επιμονή.

Ο κανόνας όμως ενώ ισχύει υπόκειται σε φυσικούς περιορισμούς, διότι μπορεί να μην προλάβεις να ολοκληρώσεις τις προσπάθειές σου. Είναι και αυτό μία παράμετρος της ζωής…