Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τι (Ίσως) Μάθαμε Τα Τελευταία Δυόμιση Έτη Περίπου;

Για να δούμε μερικά πράγματα, τα οποία διαπιστώσαμε από τον Μάρτιο του 2020, όταν επιβλήθηκε το πρώτο Lockdown (απαγόρευση) έως και τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι μόνον…

Α. Από τα Lockdown

Αφορά κυρίως το πρώτο, το οποίο τηρήθηκε απαρεγκλίτως.

Πώς οποιαδήποτε κυβέρνηση, ΕΑΝ θέλει μπορεί να επιβάλει πλήρως τις αποφάσεις της. Ποιος τολμούσε να αντιταχθεί; Ουσιαστικά κανένας, ανεξαρτήτως ισχύος. Στα επόμενα ήταν δεδομένη η χαλάρωση και ως εκ τούτου δεν επιδιώχτηκε η τήρηση τους, όπως στο πρώτο.

Δεν έχει καμία σχέση, για να προλάβω κάποιες σκέψεις, η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Ισχύει για οποιαδήποτε και όταν αποφασιστεί κάτι κανένας δεν μπορεί να διαφύγει. Τούτο, διότι το νομοθέτημα υπερβαίνει κατά πολύ τη δύναμη του νομοθέτη και η πίεση ασκείται πλέον από ολόκληρη την κοινωνία. Θυμίζω πως την περίοδο του εμφυλίου η άρνηση στράτευσης από κάποιους επιφανείς γόνους της υψηλής Αθηναϊκής κοινωνίας (και ιδίας πολιτικής παράταξης) τιμωρήθηκε παραδειγματικά δια του απαγχονισμού των στην Πλατεία Συντάγματος.

Συμπέρασμα:

Αυτά, τα οποία ακούμε περί αθέμιτων πρακτικών και κάθε είδους αλητείας (φτωχοποίησης, πλειστηριασμών κλπ) εις βάρος του κοινωνικού συνόλου μέσα σε μία νύχτα διαλύονται, εάν το επιθυμεί πραγματικά μία κυβέρνηση. Καμία δικαιολογία…

Β. Από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Καλύτερα κοιμάμαι με 500 μαχητικά δίπλα μου με τους Έλληνες πιλότους τους, μαζί με τις  φρεγάτες, τα υποβρύχια και τον στρατό μας και ας μας κοστίζουν όλα αυτά ακριβά, ε και μετά ας ακούω τις βλακώδεις απειλές γειτόνων μας. Παρά να εκλιπαρώ για στρατιωτική βοήθεια, αφού έχουν καταλάβει το μισό Αιγαίο ή την Θράκη, όπως ΔΕΝ έπραξε τόσες δεκαετίες η Ουκρανία και τώρα το πληρώνει πανάκριβα.

Γ. Από Κάποια Άλλα Κράτη

Από μία χείριστη ηγεσία μπορεί να αναδυθεί ανετότατα μία ακόμα… χειρότερη!

Δ. Από τις Κυρώσεις στη Ρωσσία

Εάν η Ελλάδα (και κάθε κράτος) αποφασίσει να επιβάλλει τη θέλησή της, όπως να εκδιώξει τα funds και κάθε είδους αποικιοκρατικές δεσμεύσεις -τις οποίες όμως Έλληνες υπέγραψαν- ακόμα και να επιτεθεί σε κάποιον ενοχλητικό γείτονα, από τις κυρώσεις, τις οποίες θα της επιβληθούν θα… πλουτίσει, ενώ θα δημιουργήσει νέες συμμαχίες και θα ταλαιπωρήσει εκείνους, οι οποίοι τις της επέβαλαν. Αυτό, τουλάχιστον ισχύει όσο η Ευρώπη είναι συνώνυμο του Καραγκιόζη (και αυτό υποτιμά τον ήρωά μας, διότι τουλάχιστον αυτός είχε μία ευφυία μέσα στη φτώχεια του).

Ε. Από τον Τσάμπερλαιν
(Αυτό είναι παλαιότερο, αλλά διαχρονικό)

Ο Τσάμπερλαιν ίσως να είχε τις καλύτερες προθέσεις και να πίστευε διακαώς στην ειρήνη και ως εκ τούτου συνδιαλεγόταν με τον Χίτλερ. Όταν ο τελευταίος εισέβαλε στην Πολωνία η συνδιαλλαγή μετατράπηκε σε κήρυξη πολέμου με τις γνωστές συνέπιες.

Όταν θεωρείς κάποιον δικτάτορα και επικίνδυνο για την διεθνή ασφάλεια και ειρήνη, ΔΕΝ το θυμάσαι ΑΦΟΥ αυτός εισβάλει σε κάποιο κράτος. Νωρίτερα ασχολείσαι μαζί του και τον αποκλείεις.

Η υποκρισία στο μεγαλείο της.

ΣΤ. Η Πέμπτη Φάλαγγα

Ο μεγαλύτερος εχθρός σε μία κοινωνία είναι εσωτερικός και όχι εξωτερικός. Αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά. Και δεν είναι παρά μία πενιχρά μειοψηφία. Ο Φράνκο της Ισπανίας το γνώριζε άριστα και… επιβραβεύθηκε με 4 δεκαετίες δικτατορίας στην Ισπανία.

Όλα τα προηγούμενα ΔΕΝ τα γράφω δογματικά ούτε είναι απόλυτα, ούτε αποτελούν “θέσεις” υπέρ ή κατά, αλλά δεν ανέχομαι το βιασμό της όποιας νοημοσύνης μου και την αγελαία υιοθέτηση θέσεων, τις οποίες ανιστόρητα και δολίως επιδιώκουν (ποιοι άραγε) να με πείσουν πως ισχύουν.

Σε άλλες “αγορές” αυτά…

(Σχόλια μόνο στο πνεύμα των διαπιστώσεων -υποκειμενικών ούτως ή άλλως- και ΟΧΙ “θέσεων” υπέρ ή κατά, όπως προαναφέρω).

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)