Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τιμές Ακινήτων στην Ελλάδα

Είναι άραγε τόσο σημαντικό αυτό;

Προτού συνεχίσετε απαντήστε παρακαλώ στο παρακάτω ερώτημα:

Τι θα αγοράζατε. Ένα φθηνό παλιό διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία του 1985 με άλλα εννέα διαμ/τα ή ένα ακριβό στη διπλή τιμή σε μια καινούργια πολυκατοικία υψηλής ποιότητας τεσσάρων διαμ/των.

Η απάντηση λοιπόν προφανώς θα είχε να κάνει με μία έρευνα και αξιολόγηση της προοπτικής που υπόσχεται το κάθε ένα ΑΚΙΝΗΤΟ και σε σχέση με την αξία του αλλά και τις αποδόσεις του (και σε πόσο χρόνο). Συνεπώς το αν είναι φτηνό κάτι ή όχι δεν λέει τίποτα από μόνο του. Ωραία είναι φτηνό και λοιπόν;

Να το θέσω τώρα αλλιώς. Τι θα προτιμούσατε να αγοράσετε. Την προηγούμενη πολυκατοικία (αυτή την παλιά του 85 με δέκα διαμ/τα) ή την καινούργια με τα ακριβά τα τέσσερα; Χμ… Εδώ κάτι αλλάζει, δεν είναι το ίδιο.

Να δούμε και κάτι άλλο:

Όταν πρόκειται να αγοράσετε αυτοκίνητο, πως ακριβώς το σκέφτεστε; Κατ’ αρχήν αντικειμενικά ξεχνάτε ότι είναι ιδιαίτερα ακριβό. Μετά πηγαίνετε στις διάφορες αντιπροσωπίες και αν και λαμβάνετε υπ’ όψη σας τις τιμές σίγουρα δεν αποτελούν και το απολύτως μοναδικό σας κριτήριο. Πρέπει και να σας αρέσει, πρέπει να αρέσει και στην οικογένεια σας, άλλοι προσέχετε την εμφάνιση, άλλοι τις επιδόσεις, άλλοι τον εξοπλισμό και τέλος πάντων δεν είναι η τιμή αυτή (τουλάχιστον μόνο αυτή) που θα καθορίσει την επιλογή σας. Συχνά αποφασίζετε για κάτι πιο ακριβό γιατί σκέφτεστε να το κρατήσετε περισσότερα χρόνια.

Λοιπόν, γιατί να σκέπτεστε διαφορετικά για τα ΑΚΙΝΗΤΑ;

ΣΥΝΕΠΩΣ το να εστιάζουμε στις τιμές δεν αποτελεί κατά την άποψή μου την πιο πρόσφορη προσέγγιση στο ζήτημα αυτό. Τα κριτήρια είναι εντελώς διαφορετικά και πολύ πιο ανοικτά. Αυτό το αναλύω διεξοδικά και στις άλλες ενότητες.

Στόχος μας είναι η κερδοφόρα ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. Οι τιμές είναι ένα από τα κριτήρια και για μένα προσωπικά ένα από τα τελευταία. Και όχι μόνο αυτό. Είναι ένας παράγοντας που ξεχωρίζει αυτούς που τολμούν και προχωρούν από τους άλλους που περιμένουν να βρουν την ευκαιρία. Οκ, μπορεί να βρείτε ευκαιρίες. Ναι, σύμφωνοι, ο ανταγωνισμός όμως εδώ είναι τεράστιος. Όλοι για ευκαιρίες ψάχνουν. Όταν αγοράσετε ένα ακίνητο ακριβά να γνωρίζετε πως είστε μόνος. Όχι γιατί είστε ο ανόητος που πήγε και έδωσε τα ωραία του λεφτά, αλλά γιατί στο συγκεκριμένο είστε ασυναγώνιστος και κυρίαρχος. Διότι πλέον ο επόμενος θα πρέπει μοιραία να πληρώσει όσο και εσείς για κάτι αντίστοιχο, διότι και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες θα αναθαρρήσουν όταν δουν να πωλείται ένα αντίστοιχο με το δικό τους ακίνητο σε υψηλή τιμή και θα ζητούν τα ίδια (τουλάχιστον). Άρα αποθαρρύνατε και τους πιθανούς ανταγωνιστές σας. Με το να προβείτε σε μία αγορά αυτού του τύπου αυτομάτως ορίζετε και το επίπεδο τιμών. Συνεπώς τα παραπάνω (από τι;) χρήματα που δώσατε προσέθεσαν αξία στην αγορά σας. Το εύρος το ορίζετε φυσικά εσείς.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)