Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τα Ημερολόγια και η Όγδοη Ημέρα

Μου αρέσουν πάρα πολύ τα ημερολόγια! Μου αρέσει γενικά να κρατώ σημειώσεις. Οι συναντήσεις μου, τα σχέδια μου, γενικά ό,τι μπορεί να γραφτεί σε ένα φύλλο χαρτί, το οποίο όμως δεν είναι οποιοδήποτε φύλλο από χαρτί. Έχει και μία ημερομηνία. Άρα είναι μία ημέρα, η οποία αποτυπώνεται σε αυτό το φύλλο χαρτιού.

Η πρώτη ημέρα κάθε έτους συνήθως έχει λίγες σημειώσεις. Περισσότερο αναλογίζομαι παρά γράφω. Αλλά σε όλα τα ημερολόγιά μου η πρώτη ημέρα και οι αμέσως επόμενες χαρακτηρίζονται από κάτι ενδιαφέρον:

Είναι πολύ προσεγμένα τα γράμματα και οι σημειώσεις καθαρές, χωρίς λάθη ή διορθώσεις. Όσο όμως περνούν οι ημέρες, τόσο λιγότερο προσέχω τα γράμματα, τόσο λιγότερο καθαρές είναι οι σημειώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μία απρόσεκτη κίνηση και ένας λεκές από καφέ δηλώνει την παρουσία του.

Γιατί όμως;

Γιατί να μην είναι το ίδιο προσεγμένα τα γράμματα και καθαρές οι σημειώσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους; Διότι αρχίζει να κινείται ο μύλος της ζωής και πάλι με γοργότερους ρυθμούς σε σχέση με την αρχική ηρεμία της αυγής του νέου έτους.

Και σκέφτομαι…

Τι θα άλλαζε, εάν προσπαθούσα κάθε ημέρα να την δέχομαι και να την αντιμετωπίζω ως μία πρώτη ημέρα κάθε έτους. Ή μήπως εάν άρχιζα να γράφω από το τέλος προς την αρχή;

Υπάρχει ένας παλαιός μύθος, πως οι ημέρες της εβδομάδας αρχικά ήταν 8. Αυτή η όγδοη ημέρα κάπου “χάθηκε” τη στιγμή της δημιουργίας. “Χάθηκε” όμως μόνον για όλους εμάς αλλά όχι για τον δημιουργό της. Εμφανίζεται ωστόσο μία φορά ανά 4 έτη! Αυτή η συγκεκριμένη ημέρα, η οποία ευρίσκεται κάπου μέσα στις υπόλοιπες έχει ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό, μία μαγική ιδιότητα:

Οτιδήποτε γραφεί εκεί πραγματοποιείται!

Γράφω με προσεγμένα γράμματα την πρώτη του έτους τους στόχους και τις επιδιώξεις μου για τη συνέχεια. Στην πορεία όμως όχι. Αλλά η πρώτη κάθε έτους δεν σημαίνει πως θα είναι και η όγδοη χαμένη ημέρα. Ίσως ναι, ίσως όμως όχι. Και οι πιθανότητες είναι μία ανά 3Χ365+1Χ366=1461 ημέρες.

Αφού δεν γνωρίζω λοιπόν την σπουδαία αυτή όγδοη ημέρα της εβδομάδας θα θεωρώ ΚΑΘΕ ημέρα πιθανή. Και κάθε ημέρα θα γράφω αυτό, το οποίο επιθυμώ, ώστε την μοναδική όγδοη ανά 4 έτη να είμαι ΕΚΕΙ!

Αρχίστε από σήμερα!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)