Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τα Εφτά Κυπαρίσσια

(Μία θλιβερή ιστορία)

Ανεβαίνοντας από το Δερβένι για Φενεό στην αρχή της διαδρομής και λίγο μετά τα Ροζενά θα συναντήσετε την Εβροστύνα. Βγαίνοντας ή αντίστοιχα μπαίνοντας εάν ακολουθείτε την αντίστροφη διαδρομή θα συναντήσετε έναν ναό χτισμένο το 1811. Είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Στον περίβολο του ναού υπάρχουν εφτά τεράστια κυπαρίσσια. Η θλιβερή ιστορία τους, όπως είναι γραμμένη στην μαρμάρινη πλάκα στην βάση τους:

“Σ’ αυτό το χώρο τη δεύτερη μέρα του Πάσχα του έτους 1813 γινόταν χορός, σύμφωνα με το έθιμο. Στο χορό παρευρισκόταν και ο Τούρκος αγάς με τη γυναίκα του. Εκεί βρισκόταν και χόρευε ένας ευσταλής νέος από τη Ζάχολη. Το όνομα του δεν διασώθηκε, πιθανόν Ευσταθιάδης.  Όταν έσυρε το χορό τραγουδούσαν όλοι μαζί, και η γυναίκα του αγά σε μια στιγμή του είπε από ενθουσιασμό “γεια σου λεβέντη ραγιά!” Τότε ο αγάς, επειδή προσβλήθηκε από αυτή τη στάση της γυναίκας του, πυροβόλησε και σκότωσε τον νέο. Αυτή του φώναξε “τι έκανες!” και τον χτύπησε στο πρόσωπο. Ο αγάς προσπάθησε να την πυροβολήσει αλλά τον εμπόδισαν και έφυγε από τη Ζάχολη χωρίς να ξαναγυρίσει πίσω. Σε ανάμνηση αυτού του θλιβερού γεγονότος, στο μέρος αυτό οι κάτοικοι φύτεψαν τα εφτά αυτά κυπαρίσσια, για να διαιωνίσουν στους αιώνες τη λύπη τους για το απαίσιο αυτό γεγονός. Το Πάσχα ήταν τη χρονιά εκείνη στις 6 Απριλίου και η δεύτερη ημέρα 7 Απριλίου. Γι αυτό φύτεψαν εφτά κυπαρίσσια.”

Δωρεά Δήμου Biblis Γερμανίας.

Σημ. Προσέξτε και τη σκάλα, η οποία ξεκινά από τον περίβολο του ναού και φθάνει στον δρόμο. Μία από τις πλέον απότομες, τις οποίες έχω δει.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)