Σαντορίνη
Δεν είμαι σεισμολόγος ή έστω γεωλόγος. Είμαι όμως μηχανικός. Ως εκ τούτου για το πρωτόγνωρο φαινόμενο των σεισμών στην περιοχή της Σαντορίνης ουδεμία γνώμη δύναμαι να εκφέρω. Στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί και ποια θα είναι η συνέχεια του φυσικού φαινομένου. Εικασίες για την εξέλιξη αντίστοιχων γνωστών φαινομένων είναι δυνατόν να εκφέρονται μόνο από επιστήμονες, οι οποίοι έχουν βαθύτερη γνώση του αντικειμένου.
Ωστόσο η φύση προϋπήρχε της επιστημονικής γνώσης και η εμπειρία μας θα εμπλουτιστεί από την εξέλιξη του φαινομένου.
Τα γεωλογικά φαινόμενα έχουν το δικό τους χρόνο, ο οποίος είναι μακράν μεγαλύτερος της ανθρώπινης ζωής. Αλλά δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζουμε. Η ψευδαίσθηση του… μακρινού και η μνήμη μας θεωρεί πως όλα αυτά είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αλλά δεν είναι.
Το Σαν Φρανσίσκο καταστράφηκε το 1906 από ισχυρότατο σεισμό, αλλά δεν εγκαταλείφθηκε. Ξαναχτίστηκε και ας είναι γνωστό πως η περιοχή και ουσιαστικά ολόκληρη η Καλιφόρνια κινδυνεύει από έναν πολύ μεγάλο σεισμό. Ούτε η Νάπολη φοβάται τον Βεζούβιο, ο οποίος είναι ενεργός και με κακό παρελθόν. Αυτή είναι η φύση του ανθρώπου.
Αλλά ας σκεφτούμε κάπως διαφορετικά. Πριν από δυό-τρεις αιώνες στο Αιγαίο υπήρχαν πειρατές. Τότε οι κάτοικοι δεν σκέφτονταν τους σεισμούς (λιγότερο επικίνδυνοι) αλλά τις μαύρες νεκροκεφαλές!
Η Χίος εν τω μεταξύ και τα Ψαρά καταστράφηκαν από τους Οθωμανούς και είναι σίγουρο πως και αυτοί, εάν επρόκειτο να επιλέξουν θα επέλεγαν τους σεισμούς.
Τώρα γιατί τα γράφω αυτά; Απλώς για να διευρύνω λίγο το… καταστροφικό σκεπτικό.
Κατασκευές
Και οι κατασκευές ακολουθούν την ανθρώπινη λογική, πολλές φορές της απληστίας, την οποίαν προκαλεί το κέρδος. Και η Σαντορίνη εξ΄ αιτίας του ηφαιστείου της έγινε αυτό, το οποίο γνωρίζουμε. Απλά τώρα αποφάσισε η φύση να εξοφλήσει κάποια γραμμάτιά της. Δεν γνωρίζουμε πόσο στυγνή θα είναι.
Μην είμαστε όμως κακεντρεχείς· θέλουμε να ελπίζουμε σε μία ύφεση του φαινομένου, το οποίο όμως έχει τη δική του άποψη. Το φαινόμενο τώρα της ανεξέλεγκτης δόμησης και αυτό είναι στα πλαίσια, όπως προανέφερα. Από πριν προβλέπεις και σχεδιάζεις όχι εκ των υστέρων. Αλλά αυτό είναι χαρακτηριστικό της Ελληνικής πραγματικότητας. Τα περί αυθαιρεσιών δεν με εκπλήσσουν καθόλου. Κι εμείς οι πολίτες.. αυθαίρετοι είμαστε και υπό καθεστώς τακτοποίησης και νομιμοποίησης (για να χρησιμοποιήσω τεχνικούς όρους).
Επενδύσεις
Τώρα σκεφτείτε πόσο επηρεάζει η κατάσταση αυτή τον τουρισμό καθώς και τις επενδύσεις. Ναι αλλά οι λέξεις “σιγουριά” και “επένδυση” είναι εγγενώς ασύμβατες. Θα μπορούσε να είχε συμβεί ένα ναυάγιο με πετρελαιοφόρο και να μόλυνε τις θάλασσες στην περιοχή. Υπάρχουν και άλλα απρόβλεπτα γεγονότα, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν μία επένδυση. Ή ένα θερμό επεισόδιο με τη Γείτονα.
Ο τουρισμός είναι μία δραστηριότητα με μεγάλες διακυμάνσεις. Στην Ελλάδα έχει αποθεωθεί. Λίγο κράτει, υπάρχουν και άλλες επενδύσεις περισσότερο ουσιαστικές, αλλά απαιτούν κάτι περισσότερο από τα δώρα της φύσης.