Το χειρότερο σε αυτή την εποχή είναι η έλλειψη φαντασίας. Όλα είναι τόσο πεζά και τόσο μίζερα, ώστε δεν μπορείς να μην αναπολείς τη Ρώμη. Διαβάζω από ημέρες για τη διάσωση της Lufthansa από την Γερμανική κυβέρνηση. Πόσο γελοίο… Τα ίδια παντού, όπως και εδώ με τις τράπεζες.
Το χειρότερο όμως βρε παιδάκι μου δεν είναι αυτό, το οποίο γίνεται. Το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει φαντασία ούτε και σε αυτό, το οποίο γίνεται. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Ρώμη.
Ο αυτοκράτωρ Μάρκος Αυρήλιος ήταν ένας φιλόσοφος αυτοκράτωρ. Και μάλιστα εκ των σημαντικοτέρων εκπροσώπων της στωικής σχολής. Αλλά η στωικότης του δεν μεταδόθηκε δυστυχώς στον γυιό του, ο οποίος ήταν μάλλον ένα κ@λόπαιδο της εποχής, μισότρελος και παρανοϊκός, ο περιώνυμος Κόμμοδος. Φυσικά… δολοφονήθηκε (δεν γράφω πιπεράτες λεπτομέρειες, διότι έχει θέμα για τηλεοπτική σειρά) και στη θέση του ανέλαβε ο Περτίναξ. Ο Περτίναξ προσπάθησε να θέσει κάπως τα πράγματα υπό έλεγχο και να βελτιώσει τις καταστάσεις στη διεφθαρμένη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Δεν το ΄χε όμως.
Υστερούσε λίγο στα οικονομικά και εννοώ στα λαδωτικά οικονομικά και δεν προσέφερε τα καθιερωμένα δώρα στα μπουμπούκια της εποχής, τα οποία αποτελούσαν την πραιτοριανή φρουρά. Και τότε συνέβη αυτό, το οποίο θα το χαρακτήριζα μεγαλείο φαντασίας και οικονομικής οργάνωσης, μακράν ανώτερο των ηλίθιων σημερινών αναδιαρθρώσεων και προγραμμάτων στήριξης (άκου στήριξη, πού την είδατε);
Οι πραιτοριανοί δολοφόνησαν και τον Περτίναξ (φυσιολογικό μου ακούγεται) αλλά έπραξαν το αδιανόητο (για εμάς): έβγαλαν την αυτοκρατορία σε… πλειστηριασμό –κοινώς στο σφυρί-! Τι προγράμματα διάσωσης και σαχλαμάρες. Όποιος τους έδινε τα περισσότερα θα γινόταν αυτοκράτορας! Εντάξει, δεν ήταν και τόσο απλό, διότι δεν μεταβιβαζόταν ακριβώς η εξουσία, αλλά σκεφτείτε την… προεδρική φρουρά να καθαιρούσε την πρόεδρό μας και να έβγαζε στο σφυρί την Ελληνική Προεδρία! Πλειστηριασμούς δεν θέλατε; Αυτοί είναι, όχι να σου παίρνουν ένα σπιτάκι για τρεις απλήρωτες δόσεις!
Και άρχισαν να δέχονται τις… προσφορές! Όσο και εάν ακούγεται παράλογο δύο πάρα, μα πάρα πολύ πλούσιοι Ρωμαίοι ενδιαφέρθηκαν για την θέση. Ο ένας εξ΄ αυτών ήταν ο… περιφερειάρχης της Ρώμης Τίτος Φλάβιος Σουλπικιανός (γαμπρός του νεκρού Πέρτινακα), ο οποίος σκέφτηκε πως η αναβάθμιση θα ήταν προσοδοφόρα. Προσέφερε λοιπόν από 20,000 σεστέρια στον κάθε έναν από τους 300 πραιτοριανούς. Και ενώ αυτοί σκέφτονταν σοβαρά να δεχτούν την προσφορά η σύζυγος και η κόρη ενός άλλου ακόμα πλουσιότερου Ρωμαίου, προφανώς επειδή κάθε ημέρα παρακολουθούσαν το “Καλημέρα Ρώμη” και το “Ρώμη έχεις Ταλέντο” και τα μυαλά τους είχαν πάρει πολύ αέρα (να ο… αέρας της Lufthansa, -Luft- ονομάζεται στα Γερμανικά) έπεισαν τον σύζυγο και μπαμπά να τρέξει να αγοράσει το φρέσκο πράμα. Και πρόλαβε ανεβάζοντας την προσφορά στα 25,000 σεστέρια! Ούτε και εδώ μιζέριες τύπου 20 χιλιάδες και ένα και τα σχετικά. Μία και έξω 25 και… καθάρισε!
Για να έχετε μία αντίληψη με τα σημερινά δεδομένα τα 25 χιλιάδες σεστέρια αντιστοιχούν σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Αμερικάνικου τηλεοπτικού δικτύου CBS σε 1 δισεκατομμύριο σημερινά δολάρια! Πρόσφερε λοιπόν ο Δίδιος Ιουλιανός (διότι αυτό ήταν το όνομά του) 300 δισεκατομμύρια δολάρια και voilà ο θρόνος και η αυτοκρατορία μαζί δικά του. Όσο περίπου είναι και το Ελληνικό χρέος και μην σας βάζω ιδέες, αλλά εάν το συμφωνήσουμε όλοι μας μπορούμε και εμείς να βγάλουμε ένα πολύ καλό μεροκάματο! Εάν μάλιστα το προτείνουμε στον Jexx Bezix της Amazonious θα διαβάζουμε μια ζωή ΔΩΡΕΑΝ βιβλία (σε τάμπλετ πάπυρου) και θα βλέπουμε και ταινίες (και τι ταινίες, δολοφονίες στο Κολοσσαίο, βασανιστήρια, τέλεια)!
Αλλά ενώ ο Δίδιος Ιουλιανός ήταν ανεβασμένος και στα σύννεφα πετούσε ακούγοντας τον Αντυπίξ της εποχής (καλά για τη σύζυγο του και την κόρη του δεν μπορώ να φανταστώ το βαθμό ψώνιου, το οποίο θα είχαν αποκτήσει) οι τρεις στρατηγοί της Ρώμης, οι οποίοι ευρίσκονταν σε διάφορες εκστρατείες (αυτοί… εργάζονταν) δεν το είδαν με πολύ καλό μάτι. Γιατί όχι εμείς σκέφτηκαν; Και ενώ ο Ιουλιανός είχε τα φράγκα (όσα του έμειναν βέβαια μετά την αγορά) οι άλλοι είχαν τα σπαθιά!
Και αφού μεταξύ τους ψιλο-τσακώθηκαν ο είς εξ΄ αυτών επικράτησε και ο καψερός Ιουλιανός δολοφονήθηκε, τρέμοντας σα φύλλο στο λουτρό του, από έναν απλό στρατιώτη. Ούτε από μία άμαξα Rollix Roycix της εποχής δεν έπεσε. Κατάντια! Αυτό μόλις… 2 μήνες μετά την ανάληψη (εννοώ την αγορά) των καθηκόντων του! Ατύχησε!
Ο νέος αυτοκράτωρ ο γνωστός μας Σεπτίμιος Σεβήρος, ο οποίος ήταν και… μαύρος (προοδευτική ακόμα και η Ρώμη) δεν εκτίμησε και πολύ τη συμπεριφορά της πραιτοριανής φρουράς και τους… καθάρισε όλους! Ούτε και εδώ το δισεκατομμύριο αποδείχτηκε αποτελεσματικότερο του ξίφους!
Όλα αυτά το 193 A.D.
Αααααχ πού είσαι Ρώμη!!!