Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Πότε Αγοράζεις Ferrari;

Προφανώς δεν είναι ακριβώς το ερώτημα, το οποίο απασχολεί διακαώς την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας αυτήν την περίοδο, αλλά πρέπει να κάνουμε κάποιες ενδιαφέρουσες σκέψεις.

Διαβάζω -και ήταν αναμενόμενο- πως το νέο τηλέφωνο της Apple, το iPhone X έχει ήδη φθάσει στην Ελλάδα τις 25,000 προ παραγγελίες. Αναφερόμαστε σε ένα προϊόν της τάξεως των 1,200 ευρώ και άνω.

Πόσο “λογικό” είναι αυτό και τι σχέση έχει με μία Ferrari;

Αντιπαρέρχομαι το γεγονός πως σε μία χώρα 11 εκατομμυρίων δεν είναι παράλογο να υπάρχουν 25 έως 50 χιλιάδες άνθρωποι με μία ευχέρεια αυτής της μορφής. Θα με εξέπληττε ωστόσο εάν υπήρχαν 1,000 προ παραγγελίες για την νέα Ferrari. Πράγμα, το οποίο δεν συμβαίνει.

Η Ferrari κοστίζει περισσότερο από 300,000 ευρώ και μαζί της μία σειρά συνακόλουθων οικονομικών απαιτήσεων.

Συνεπώς προκειμένου να αποκτήσεις το τέλειο σε σπορ αυτοκίνητο πρέπει να διαθέτεις κυριολεκτικά πάρα πολλά χρήματα. Και βεβαίως όχι μόνον 300 χιλιάδες, αλλά τουλάχιστον 3-5 εκ. σε μετρητά, ώστε το κόστος απόκτησης της να αποτελεί κλάσμα μεταξύ 10 και 6% του συνολικού σου κεφαλαίου.

Το iPhone X με 1,200 ευρώ τουλάχιστον κόστος απόκτησης σε αντιστοιχία με την Ferrari σημαίνει ετήσιο εισόδημα 20,000 έως 12,000 ευρώ. Καθόλου εξωτικό ακόμα και σήμερα. Και με “μόλις” 1,200 ευρώ αποκτάς ό,τι πιο τέλειο σε τηλέφωνο, μία Ferrari κινητών.

Ακριβώς αυτό το σημείο αποτελεί και το εξαιρετικά ελπιδοφόρο μήνυμα της τεράστιας επιτυχίας του iPhone στην Ελλάδα και παντού.

Τούτο, διότι ο άνθρωπος έχει ισχυρότατη ανάγκη να διαθέτει τουλάχιστον ένα “κάτι” στην κορυφαία του εκδοχή.

Αυτή είναι μία πολύ σπουδαία παρατήρηση και παρακαλώ κρατήστε την. Δεν αναφέρομαι μόνο σε άυλα ή πνευματικά αγαθά. Αναφέρομαι σε υλικά.

Μπορεί να είναι ένα αγκίστρι ψαρέματος, μπορεί μία πένα, μπορεί ένα αυτοκίνητο, μπορεί μία πανάκριβη ζώνη ή ένα ζευγάρι υποδήματα, μπορεί ένα κινητό τηλέφωνο. Οτιδήποτε. Πάντα όμως να είναι κορυφαίο στον τομέα του. Και εννοείται πως και ένα Subaru Impreza Sti, χωρίς να κοστίζει όσο μία Ferrari είναι κορυφαίο στην κατηγορία του, το ίδιο συμβαίνει σε κάθε είδος και μία πολυ-ποικιλία ικανοποιεί πάρα πολλούς ανθρώπους.

Και εδώ τώρα υπεισέρχεται το “πονηρό” κομμάτι! Εάν θέλεις να “τσακίσεις” μία κοινωνία απαγόρευσε το κορυφαίο κάθε είδους!

Κλασσική εκδοχή των κομμουνιστικών καθεστώτων (δήθεν αριστερών, αλλά στην πραγματικότητα στυγνών δικτατοριών), όπου όλα τα αντικείμενα ήταν γ΄ διαλογής! Η έννοια της κατάργησης της “αριστείας” είναι υπό- περίπτωση στον πνευματικό τομέα.

Στην επική πολιορκία του Λένινγκραντ των 900 ημερών κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ από τους Γερμανούς, οι κάτοικοι ενώ υπέφεραν τα πλείστα όσα δεινά και ενώ καλλιεργούσαν κάθε σπιθαμή εδάφους με λαχανικά ΔΕΝ πείραξαν ούτε στο ελάχιστο τους κήπους τους με τα άνθη. Ήσαν ελεύθεροι – πολιορκημένοι και πέθαιναν γι’ αυτό, λοιμοκτονούσαν (1 εκ. οι νεκροί) αλλά είχαν και τους ωραιότερους κήπους ως μία σπουδαία πόλη, έστω πολιορκημένη!

Αυτήν την αδήριτη ανάγκη κάθε ανθρώπου την συντρίβεις με την εξύψωση της μετριότητας. Και με την ψευδαίσθηση της ισότητας. Και κυρίως με την εκδοχή της ισότητας στην απόλυτη μετριότητα. Εννοείται πως όλοι οι άνθρωποι είναι ισοδύναμοι ως όντα, αλλά όχι ίσοι στις επιμέρους ιδιότητες τους.

Μία Ferrari ή μία Rolls Royce ή κάτι ανάλογο δεν μπορείς εύκολα να την αποκτήσεις. Ένα iPhone X όμως μπορείς!

Ίσως σας φαίνεται παράλογο αλλά η αγορά ενός iPhone αποτελεί σε έναν μεγάλο βαθμό μία ασυνείδητη επαναστατική πράξη αντίθετη στην ισοπεδωτική κοινωνία της κυριαρχίας του μετρίου. Και στοιχηματίζω πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αγοραστών του τηλεφώνου αυτού, ΔΕΝ διαθέτουν πολλά χρήματα και το αγόρασαν με δόσεις. Δεν έχουν ίσως τίποτα άλλο, αλλά στα χέρια τους κρατάνε το πετράδι του στέμματος.

Αυτό το έχει κατανοήσει πλήρως και η Apple.

Σημ. Όλες οι γελοίες εκπομπές εκπόρνευσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας υπακούουν στον προηγούμενο κανόνα. Και όχι μόνον… οι εκπομπές.