Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Πόσο “Επικίνδυνος” μπορεί να είναι ένας Τοπογράφος Μηχανικός;

Το να είναι κάποιος μηχανικός κινδυνεύει κυρίως από… τροχαία. Η πίεση των έργων ειδικά όταν αυτά είναι σε μακρινή απόσταση και η επιστροφή μετά από μία σκληρή ημέρα είναι ένας συχνός παράγοντας αιτίας πρόκλησης ατυχημάτων μηχανικών.

Πόσο όμως επικίνδυνο μπορεί να καταστεί το επάγγελμα ενός μηχανικού ώστε να δεχθεί δολοφονική επίθεση; Τονίζω πως αναφέρομαι σε νόμιμες δραστηριότητες και μόνον σε αυτές, οι οποίες απορρέουν από την άσκηση καθαρά του επαγγέλματος.

Το τοπογραφικό διάγραμμα είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο ενός ακινήτου. Οτιδήποτε και να σχεδιαστεί αυτό θα πρέπει να στηριχθεί στα δεδομένα του τοπογραφικού διαγράμματος. Το οποίο όμως είναι και το πλέον επικίνδυνο συστατικό του πολεοδομικού πακέτου.

Θα σας δώσω ενδεικτικά μόνο δύο-τρία παραδείγματα της επικινδυνότητας των τοπογραφικών.

Ας υποθέσουμε πως είχατε αγοράσει ένα ακίνητο με παλαιά τοπογραφικά μετρημένα με μετροταινία πριν από κάποια χρόνια. Και το οποίο είναι πολύ μεγάλης αξίας. Για την έκδοση της οικοδομικής αδείας απαιτείται νεότερη ακριβής καταμέτρηση. Και εκεί που νομίζατε πως είχατε 4 (4,000 τμ) και πλέον στρέμματα σε μία εκτός σχεδίου περιοχή, άρτια και οικοδομήσιμα αυτή είναι στην πραγματικότητα 3,985 τμ.

Μόλις 15 τμ σας χωρίζουν από τη νομιμότητα. Και φυσικά ο έντιμος τοπογράφος δεν μπορεί να… “προσθέσει” 15 ανύπαρκτα τμ. Τι κάνετε τότε;

Εάν μάλιστα διαπιστωθεί στις μετρήσεις πως και το γειτονικό ακίνητο είναι 3,950 τμ (-50 τμ από την αρτιότητα) αλλά έχει κατασκευαστεί ένα συγκρότημα και πάλι τι κάνετε;

Ή εάν τα όρια έχουν… περπατήσει και το δικό σας ενώ ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο ξαφνικά διαπιστωθεί πως με τον… περίπατο των ορίων έπαψε να είναι τότε τι κάνετε;

Άλλες περιπτώσεις να είναι εσφαλμένα τα όρια των οικισμών ή να έχει γίνει κάποιο  λάθος και το -όπως νομίζετε- εντός οικισμού ακίνητό σας να είναι εκτός σχεδίου και πάλι τι κάνετε;

Και εάν όλα τα προηγούμενα ευρίσκονται σε περιοχές με τεράστιες αξίες τότε;

Δυστυχώς η Γη μας δεν διαστέλλεται ούτε και συστέλλεται (μόνο γυρίζει) και ένα τοπογραφικό εάν μετρηθεί με σύγχρονα μηχανήματα θα είναι πάντα σχεδόν ίδιας επιφανείας. Γράφω σχεδόν διότι είναι αδύνατον να μην υπάρχουν κάποιες μικρές αποκλίσεις από μέτρηση σε μέτρηση. Υπ΄ όψιν πως οι μετρήσεις δεν επιδέχονται… φιλοσοφικές ερμηνείες, είναι όπως είναι και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελεγχθούν.

Σκεφτείτε τώρα κεντρικό οικόπεδο πλήρως οριοθετημένο και με ελάχιστη αρτιότητα 1000 τμ να είναι στην πραγματικότητα… 999,50 τμ. Τι κάνετε εδώ;  Ίσως υπάρχει κάποια πρόβλεψη σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά δεν το γνωρίζω.

Έγραψα αυτά τα ολίγα διότι χωρίς καμία δολιότητα από πλευράς μηχανικού μία μη αναμενόμενη πραγματικότητα ενδέχεται να εξοργίσει αρκετό κόσμο. Εάν υπάρχει δολιότητα και εκβιασμός τότε το μείγμα αποκτά εκρηκτικές ιδιότητες.

Τελικά το να είσαι τοπογράφος μηχανικός (ή μηχανικός με δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων, όπως οι πολιτικοί μηχανικοί) είναι πραγματικά ένα πολύ επικίνδυνο επάγγελμα.

Σημ.: Το άρθρο αυτό το έγραψα καθαρά για ενημερωτικούς σκοπούς και παρακαλώ να μην συσχετισθεί επ΄ ουδενί με την πρόσφατη δολοφονία τοπογράφου μηχανικού. Είναι υπόθεση των αστυνομικών αρχών και απλώς ανέφερα καταστάσεις στις οποίες ένας μηχανικός άθελά του (και λόγω των συνθηκών) ενδέχεται να εμπλακεί και τι διλήμματα και πάλι ενδεχομένως χρειαστεί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει.

Σχόλια σχετικά με το επίκαιρο θέμα (της δολοφονίας του τοπογράφου), θα διαγράφονται μόλις γίνονται αντιληπτά. Και όχι γενικοί αφορισμοί. Τα τραγούδια τα γνωρίζουν όσοι χορεύουν…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)