Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

“Πόλεμος” στην Φύση

“Πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι” — Ηράκλειτος

“War is the father of all” — Heraclitus

Το πλήρες κείμενο αυτού του αποσπάσματος του Ηράκλειτου είναι:

“Πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς, καὶ τοὺς μὲν θεοὺς ἔδειξε τοὺς δὲ ἀνθρώπους, τοὺς μὲν δούλους ἐποίησε τοὺς δὲ ἐλευθέρους.”

The complete text of this fragment by Heraclitus is:

“War is the father of all and the king of all; and some he has made gods and some men, some bond and some free.”

Προσωπικά ωστόσο θεωρώ πως αφορά ΚΑΙ τον πόλεμο, όπως τον γνωρίζουμε. Εννοώ μεταξύ ανθρώπων και κοινωνιών. Νομίζω πως όλοι οι άνθρωποι θα επέλεγαν τον πόλεμο, εάν είχαν την φανταστική δυνατότητα να μην σκοτωθούν ή τραυματιστούν οι ίδιοι ή οι δικοί τους άνθρωποι.

Και δυστυχώς έπρεπε να δοθούν αιματηρές μάχες στην ιστορία και να συμβούν πόλεμοι. Οι Έλληνες και ο Δυτικός Πολιτισμός στον πόλεμο οφείλουν την ύπαρξή τους (Περσικοί πόλεμοι) να αναφέρω ένα παράδειγμα.

Ο σκοταδισμός από τους Οθωμανούς και το Ισλάμ επικράτησε με νικηφόρους και κατακτητικούς πολέμους (για αυτούς).

Οι ναζί και ο Χίτλερ χωρίς πόλεμο τώρα θα κυριαρχούσαν σε έναν απίστευτα τραγικό κόσμο. Σίγουρα αυτά τα σχόλια δεν θα γράφονταν ποτέ, εάν είχαν επικρατήσει.

Είναι στη φύση αναγκαίο κακό και δεν έχεις πάντα την επιλογή της ειρήνης. Συνήθως… ποτέ δεν την έχεις. Απλώς δεν γνωρίζεις από πριν το αποτέλεσμα είτε αφορά άμυνα είτε επίθεση και γι΄ αυτό δεν αρχίζουν πόλεμοι τόσο εύκολα.

Επιπλέον έναν πόλεμο ποτέ δεν πρέπει να τον προκαλείς εάν δεν έχεις και τον τρόπο να τον ολοκληρώσεις με δική σου επιλογή. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν την έχεις αυτήν την επιλογή, διότι δεν είναι πλέον μόνον δική σου απόφαση.

Αυτά πιστεύω…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)