Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Περί Κόστους Κατασκευής Πέτρινου Σπιτιού και Κάθε Έργου

Περί Κόστους Κατασκευής Πέτρινου Σπιτιού και Κάθε Έργου 

… και μία πρόταση στο τέλος

Τελευταία Ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2014

Επειδή, όπως είναι αυτονόητο, είναι το πρώτο πράγμα, το οποίο με ερωτάτε και είναι και ένα σημείο, το οποίο πολλές φορές αποτελεί και το κριτήριο της απόφασης κατασκευής ή μη σας επισημαίνω κάποια ζητήματα:

1. “Φυσιολογικά” το κόστος αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί στα ???? ευρώ το τμ συνολικής επιφανείας… (πριν την κρίση πάντως κάτω από 1500 – 1700 ή και 2000 ευρώ/τμ δεν υπήρχε περίπτωση). Το κόστος επηρεάζεται σε έναν σοβαρό βαθμό από τα χτιστικά. Υπάρχουν πλέον σοβαρές διαφοροποιήσεις από συνεργείο σε συνεργείο, αλλά και στην ποιότητα κατασκευής και στην διαχείριση και οικονομία υλικών και μελλοντικών προβλημάτων)… Επιπλέον υπολογίζω αυτά, τα οποία γνωρίζω ότι θα χρειαστείτε, ακόμα κι αν στην αρχή σας φαίνονται …μακρινά… (23 χρόνια και καμιά πενηνταριά έργα …κάτι έμαθα)!

Σημ. στην περίπτωση ειδικά μεγάλων έργων υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του κόστους, απλά θα πρέπει να σκεφτείτε πως μπορεί να απαιτείται προαγορά και καταβολή εξ’ ολοκλήρου του ποσού όσον αφορά τα υλικά, ώστε να ωφεληθείτε από την δύναμη της ρευστότητας σας στην παρούσα τουλάχιστον φάση.

2. Επειδή είμαι πολλά χρόνια στην κατασκευή (μάλιστα στην συντριπτική περίπτωση έχοντας μελετήσει ο ίδιος το έργο) έχω δει πως μπορεί κάποιος να ελαχιστοποιήσει το κόστος. Παρακαλώ να ερωτήσετε όποιον πελάτη μου επιθυμείτε, ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους πελάτες μου, οι οποίοι με εμπιστεύθηκαν και τα ονόματα και τα τηλέφωνα στη διάθεσή σας. Ξεκαθαρίστε στο μυαλό σας πως το τεχνικό έργο είναι πολύ περισσότερο από απλή λογιστική. Αφορά διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού όχι με εξαρτημένη μορφή εργασίας…

3. Η αρχή της προσφοράς είναι εναντίον της πραγματικής οικονομίας. Η εκτίμηση απολύτως θεμιτή. Ιδιαιτέρως χαμηλή ¨προσφορά¨ μπορεί να σημαίνει χίλια δύο αρνητικά, τα οποία θα σας ανεβάσουν το κόστος και ενδεχομένως θα αποκτήσετε και κατασκευή με μόνιμες ατέλειες και προβλήματα και κατά συνέπεια έξοδα αποκατάστασης, (εκτός αν πρόκειται για αλχημιστή και μπορεί να μετατρέπει το κάρβουνο σε χρυσάφι). Απαράδεκτα υψηλή προσφορά σημαίνει πως μπορεί να πληρώσετε περισσότερο για κάτι, το οποίο “κανονικά” θα σας κόστιζε λιγότερο.

4. Κάθε κατασκευή είναι ξεχωριστή, δεν αποτελεί βιομηχανικό προϊόν και οι ιδιαιτερότητες μεταβάλλονται από οικόπεδο σε οικόπεδο, από γεωγραφική τοποθεσία σε τοποθεσία και από μία σειρά φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους παραγόντων με συνεισφορά όμως σοβαρή στο τελικό κόστος.

5. “Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός”…. Μην γίνετε “υποψήφιο πειραματόζωο” ή “ορυχείο χρυσού” παρασυρόμενοι από σκοπίμως παρουσιαζόμενα χαμηλά κοστολόγια και κατόπιν αφού μπείτε στο χορό να πληρώστε το τσάμικο, ως βαλς στην όπερα της Βιέννης… Εκ των υστέρων εμπειρία με απώλεια κάτι χιλιάδων ευρώ να σας λείπει (εμένα τουλάχιστον ούτε λόγος να γίνεται)…

6. Επειδή δεν γνωρίζω με ποιόν τρόπο να σας πείσω και επιπλέον να σας ωθήσω να ΚΑΝΕΤΕ το έργο, το οποίο επιθυμείτε (είτε μαζί μου είτε με οποιονδήποτε άλλον -ειλικρινά σας λέγω δεν έχει καμία σημασία-, το κέρδος είναι συνολικό και για όλους μας) και επειδή μπορεί να σκέφτεστε: “άλλος αυτός τώρα τα λέει να μας πείσει κλπ. κλπ.) σας προτείνω τα εξής:

Επιλέξτε αυτό, το οποίο χρόνια τώρα (δηλαδή …πάντα) κάνω, είτε με τη μία είτε με την άλλη μορφή:

Α. Κατ’ αποκοπή αμοιβή για το έργο, ώστε να μπορεί ο μηχανικός – διαχειριστής να κινηθεί ελεύθερα, να μειώσει το κόστος διαπραγματευόμενος σοβαρά και από τις εκπτώσεις τις οποίες παρέχονται και οι οποίες μετακυλύονται σε εσάς, να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του χωρίς κανέναν περιορισμό• (μίζες, προμήθειες, συναλλαγές κάτω από το τραπέζι κλπ ΞΕΧΑΣΤΕ τις, απλά με εμένα ΔΕΝ παίζει αυτό το σενάριο). Ο Μηχανικός είναι ο στρατηγός στην οικοδομή και στο έργο και οι εντολές είναι διαταγές…

Β. Είτε επιλέξτε τη μέθοδο του εργολαβικού οφέλους επί της εκατό λχ 10-15% επί του έργου• και καλά θα μου πείτε “δεν θα αυξάνεται τεχνηέντως το κόστος για να αυξηθεί το ποσοστό;” -ΟΧΙ είναι η απάντηση, αντιθέτως θα μειωθεί, ώστε η αμοιβή να καλυφθεί από αυτή τη μείωση και στο τέλος να μην καταλάβετε καν ότι πληρώσατε -μακροχρόνια είναι η πλέον ασφαλής κερδοφόρα μέθοδος αυτή για έναν επαγγελματία- .

Είναι απόλυτα εφαρμόσιμες και ιδιαιτέρως επιτυχείς αρκεί να υπάρχει η ελάχιστη εμπιστοσύνη, κάτι το οποίο προσωπικά δεν αντιμετώπισα ποτέ.

Δεν έχω πλέον τι άλλο να γράψω…

Τόσο απλά…