Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Περί ΕΝΦΙΑ κάπως αλλιώς…

Μην …”πυροβολήσετε” τον πιανίστα, τραγουδήστε καλύτερα μαζί του. έχει περισσότερο ενδιαφέρον…

Λοιπόν θα είμαι λίγο κυνικός αλλά δεν έχω σκοπό να προκαλέσω με αρνητικό τρόπο… Αντιθέτως θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το θέμα κάπως περισσότερο δημιουργικά και να επισημαίνω κάποια σημεία για τον ΕΝΦΙΑ, τα οποία -ως συνήθως- δεν τα είδε …κανένας!

Κατ΄αρχήν θα τονίσω για πολλοστή φορά πως είμαι εντελώς αντίθετος στην φορολογία, την οποία θεωρώ ούτε λίγο, ούτε πολύ ληστεία… και όχι μόνον…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υφίστανται σήμερα εξ΄αιτίας του εντελώς άθλιου φόρου του τσαγιού τον οποίο επέβαλλε η “μαμά”Αγγλία στην καλύτερή της αποικία… Είναι από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία αυτής της χώρας, όπου επέδειξε απίστευτη και ακατανόητη (σχεδόν) ανικανότητα αντίληψης των συνθηκών. Το πλήρωσε αυτό με τον χειρότερο τρόπο και φυσικά δημιούργησε τον ισχυρότερο ανταγωνιστή της (ασχέτως εάν οι ΗΠΑ είναι “κόρη” της Αγγλίας)…

Η αιτία βέβαια ήταν (όπως σχεδόν πάντοτε) η απληστία της κυβέρνησης, όπως ισχύει σε κάθε φόρο…

Στο σημείο αυτό σημειώνω πως έχω την άποψη του Σωκράτη. Ο νόμος της χώρας είναι υποχρεωτικός νόμος εφ΄ όσον δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και ακόμα και 90% φόρο να επέβαλε η κυβέρνηση θα έπρεπε να γίνει σεβαστός. Ωστόσο άλλο υπακοή στους νόμους και άλλο μη κριτική και ελεύθερη άποψη.

Επανέρχομαι….

Ο φόρος ακινήτων είναι ένας “σωστός” φόρος… Ο φόρος εισοδήματος είναι ένας “λάθος¨φόρος. Ένα 10% επί του εισοδήματος είναι υπερ-αρκετό να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες εφ΄ όσον υπάρχει χρηστή διοίκηση. Σας φαίνεται ανέφικτο; Μην το νομίζετε! Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν φορολογία μόλις 10% από την ημερομηνία ίδρυσής τους (και μία αξιοζήλευτη απέχθεια για τους φόρους γενικά λόγω της πικρής ανάμνησης) και δημιούργησαν μία υπερδύναμη, μέχρι περίπου τις αρχές του 20ου αιώνα (1900)… Τότε επεκράτησαν “άλλου τύπου ιδέες” (εκ του πονηρού κατά τη γνώμη μου) και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση… Το όνειρο της αφορολόγητης Αμερικής έγινε ο εφιάλτης με το όνομα IRS… Φυσικά τεράστιο ποσοστό αυτών των φόρων μετατρέπονται σε οτιδήποτε άλλο εκτός από πραγματική ωφέλεια στους πολίτες της….

Αλλά αρκετά με την ιστορία. Το άρθρο αφορά τον ΕΝ… πως λέγεται επιτέλους με αυτές τις ονομασίες.

Βασικά σημεία…

1. Δεν θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Κυριολεκτικά είναι μεγάλη εξέλιξη αυτή, διότι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να μείνετε χωρίς ηλεκτρικό εξ΄αιτίας ενός φόρου… Εμένα αυτό προσωπικά με στενοχωρούσε ιδιαιτέρως.

2. Πληρώνοντας αυτόν τον πως τον είπαμε φόρο σημαίνει ότι έχετε …ακίνητο ή ακίνητα! Να ένας σοβαρός λόγος να χαρείτε έναντι εκείνων, οι οποίοι δεν έχουν… Χμ… Είναι φορές νομίζω, όπου πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να ευρίσκονται στη θέση σας… (Αλήθεια τώρα, πείτε μου: ποιόν ζηλεύετε στο τέλος του χρόνου; Αυτόν, ο οποίος πληρώνει 880 ευρώ για ένα 2,5 λίτρων αυτοκίνητο ή αυτόν με 120 ευρώ για χιλιάρι; Τώρα εάν η σκέψη είναι “α, τι καλά που έχω ΧΧΧ χιλίων κυβικών αντί ΧΧΧΧΧ Gt 2500 κυβ. εκ. καιρός να αναθεωρήσετε. Την δική μου την άποψη την μαντεύετε άμεσα)… (σημ. 1)

3. Όπως πολλές φορές έχω γράψει είμαι υπέρ των φόρων του στάσιμου κεφαλαίου. Ότι κινείται δεν πρέπει να φορολογείται. Ότι είναι ακίνητο πρέπει να φορολογείται προκειμένου να …κινηθεί…. Αντί λοιπόν να σκεφτόμαστε το φόρο, ας σκεφτούμε τον τρόπο να κερδίσουμε περισσότερα από τα ακίνητά μας και αφού είναι νόμος του κράτους να τον πληρώσουμε…

Η λογική της φορολογίας θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι αυτή… Ο αντιπαθής (για διάφορους λόγους) στην Ελλάδα Αμερικάνος πρόεδρος Ronald Reagan ήταν πολύ ικανός σε ατό το ζήτημα. Επειδή συνέπεσε να είμαι τότε στην Αμερική για τις μεταπτυχιακές μου έχω εντελώς προσωπική άποψη και παρά τα όσα λέγονταν (και ίσως λέγονται) και με κάποιο κίνδυνο να γίνω μη αρεστός, σας διαβεβαιώνω πως ο συγκεκριμένος Πρόεδρος ήταν ένα πραγματικά χαρισματικό άτομο και η οικονομική πολιτική του ήταν ιδιαιτέρως επιτυχής. (Μην σας διαφεύγει το γεγονός πως επί προεδρίας του επήλθε σύγκλιση με την τότε Σοβιετική Ένωση, υπεγράφησαν οι σπουδαίες συνθήκες περιορισμού των πυρηνικών όπλων και ουσιαστικά τέθηκαν οι βάσεις της λήξης του ψυχρού πολέμου)…. και να να σκεφτείτε ότι ήταν και ο πλέον …σκληροπυρηνικός!

(Η οικονομική πολιτική του συνίστατο στο απλό σκεπτικό, πως οτιδήποτε εκινείτο δεν φορολογείτο, ενώ καταθέσεις, ακίνητα, κληρονομιές φορολογούνταν. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων και η ίδρυσις επιχειρήσεων είχε εξελιχθεί σε …σπορ διότι δεν φορολογούνταν σε αντίθεση με τις …καταθέσεις).

Ωραία όλα αυτά, είδαμε την “άλλη” άποψη, τι κάνουμε;

Ξεχνάμε τα “κλάματα” και τους “οδυρμούς” των κατ΄όνομα “δημοσιογράφων” (με ελάχιστη γνώση της Ελληνικής γλώσσας) και ενεργοποιούμε τους μηχανισμούς δράσης μας, ώστε τα ακίνητά μας να αποδώσουν περισσότερα και να πληρώσουμε τον επιβαλλόμενο φόρο (καλώς ή κακώς) της χώρας μας… (σημ. 2)

Σας διαβεβαιώνω και πολύ σύντομα θα σας το παρουσιάσω πως με ένα …γραμμάριο (!) σκέψης και δράσης εξοντώνετε στην κυριολεξία τον φόρο, ενώ με τόνους δακρύων και κατάθλιψης και θα τον πληρώσετε (προφανώς!) και θα σας μείνουν και τα …ψυχολογικά τραύματα!

Η Teucris πάντως σε αυτό το πλαίσιο μόνο κινείται… Τα κροκοδείλια δάκρυα τα αφήνω στους “αναλυτές”, οι οποίοι μόνο να φτωχύνετε επιθυμούν και όχι να αποκτήσετε περισσότερα…

Πείτε με όπως θέλετε, αλλά η μία ευκαιρία μετά την άλλη έρχονται. Αυτός ο φόρος είναι μία (ακόμα) “ευκαιρία”…

Περισσότερα και πολύ καλύτερα οσονούπω…

Σημ. 1: Πόσο μάλλον,τη στιγμή όπου τα Ελληνικά ακίνητα είναι κορυφαία παγκοσμίως λόγω θέσης.

Σημ. 2: Δεν γεννήθηκα με …”ακινητο-μυαλό”. Απλά παρατηρώ τι έπραξαν σε ανάλογες περιπτώσεις κάποιοι άλλοι άνθρωποι, πολύ προτού καν εμφανιστώ. Δεν διαθέτω καμία ιδιαίτερη σοφία, απλώς το φαινόμενο έχει εμφανισθεί πολλές φορές στην ιστορία… Αντιθέτως τα πλέον ευφάνταστα και δημιουργικά “εργαλεία” γεννήθηκαν υπό την πίεση και ανάγκη αντίστοιχων συνθηκών…