Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ο Γουσταύος Γκλοκ και οι Κουρτινόβεργες

Όσες και όσοι ασχολείστε με περίστροφα (μάλλον πολύ… κοινή ενασχόληση στην Ελλάδα) θα εκστασιάζεστε με τα Glock, διότι εάν δεν το γνωρίζετε ο εκτιμώμενος αριθμός πολιτικών όπλων ανέρχεται περίπου στο 18%, κοινώς 18 στους 100 κατέχουν νόμιμα ή παράνομα περίστροφα.

Παρεμπιπτόντως για να σας λύσω την πιθανή απορία και πώς προκύπτει το 18%, στην Ελλάδα υπάρχουν 1,100,000 δηλωμένα περίστροφα και 910,000 αδήλωτα, ενώ στην… ειρηνική Κύπρο το ποσοστό ανέρχεται στο 34%, άρα ΔΕΝ διαφωνείτε με Κυπρίους είτε έχετε είτε δεν έχετε δίκιο, στην γειτονική μας Αλβανία, η οποία έχει το όνομα, αλλά μάλλον όχι τη χάρη η οπλοκατοχή είναι μόλις 12%, ενώ στο Ισραήλ όπου βέβαια ισχύουν διαφορετικά δεδομένα το ποσοστό κατρακυλά στο σχεδόν 7%.

Τα Glock όμως δεν είναι όπως τα Smith & Wesson με υπεραιωνόβια ιστορία (από το 1852) είναι πολύ πρόσφατα. Συγκεκριμένα το πρώτο περίστροφο της Glock παρουσιάστηκε μόλις τον Απρίλιο του 1981. Έκτοτε απετέλεσαν για πολλούς και διάφορους λόγους το αγαπημένο περίστροφο κυρίως των σωμάτων ασφαλείας ανά την υφήλιο. Και φυσικά και των πολιτών.

Αλλά βέβαια τώρα γιατί τα γράφω όλα αυτά;

Ο Γκλοκ τη δεκαετία του 60 έφτιαχνε… κουρτινόβεργες! Από το 1970 ωστόσο άρχισε να φτιάχνει και εγχειρίδια (μαχαίρια) για τον Αυστριακό στρατό (είναι Αυστριακός). Και μία ωραία πρωία, ίσως ήταν και νύχτα στα 52 του, του ήρθε να φτιάξει και… περίστροφα! Και μάλλον καλώς του ήρθε, διότι έφτιαξε τα καλύτερα!

Είχε και μία αξιοσημείωτη διορατικότητα, διότι εκτός των προηγουμένων άρχισε να φτιάχνει και μεταλλικά… φτυάρια, ώστε όσοι πηγαίνουν “περίπατο” είτε από τα περίστροφά του είτε από τα μαχαίρια του να θάβονται σε λάκκους σκαμμένους με τα φτυάρια του! Σωστός ο Γκλοκ από κάθε άποψη!

Και καταλήγω!

Είσαι 40, 50, 60, 70, 80, 90 ετών… έχεις μία τεράστια εμπειρία ζωής, μακράν ανώτερη από ενός/μιας 20 ή 30 ετών κάθισε και σκέψου κάτι διαφορετικό και κάνε το! Δεν αντιλέγω, δεν είναι πιθανό να σκεφτείς ένα ακόμα καλύτερο περίστροφο, αλλά ένα καλύτερο κουρτινόξυλο ή κουρτινόβεργα μπορείς. Θυμάμαι πως παλαιότερα το κρέμασμα μίας κουρτίνας ήταν μαρτύριο, με κάτι ροδάκια να προσπαθείς να τα τοποθετήσεις σε μία ράγα και μετά δημιουργήθηκαν οι κουρτίνες με την τρέσα, εάν το καταλαβαίνω σωστά το όνομα. Και σώθηκαν από τη γκρίνια εκατομμύρια παιδιά, τα οποία έβαζαν οι μαμάδες τους να τοποθετούν τις κουρτίνες (me too)!

Αυτή η εμμονή στο pattern (σπουδές ή τέχνη – 30 έως 50 έτη ενασχόλησης με συγκεκριμένο αντικείμενο – σύνταξη) δεν οδηγεί κάπου.

Όπως ο Glock δεν γεννήθηκε οπλοποιός, κανένας δεν γεννήθηκε με συγκεκριμένη ιδιότητα και πρέπει αναγκαστικά να πεθάνει με αυτήν. Για ξεκουνηθείτε λοιπόν (συγγνώμη, αλλά κάπως έπρεπε να το γράψω).

Glock ζεις, εσύ μας οδηγείς, αλλά μην μας πυροβολείς!

Σημ.: Τα Glock είναι πιστόλια και όχι περίστροφα, αλλά αναφέρονται με την έννοια της λέξης Jeep (ανεξαρτήτως κατασκευαστή).

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)