Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ο “Βιασμός” της Γκρέτας

Στην Ελλάδα η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν τυγχάνει τόσο μεγάλης προβολής· τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση έχω. Ωστόσο για τα διεθνή μέσα και οργανισμούς η Γκρέτα είναι το αγαπημένο τους “παιδί”. Η Γκρέτα πρωτοστατεί στην διάσωση του περιβάλλοντος με έναν επικίνδυνα ακραίο τρόπο. Εάν ήταν ενήλικη τότε θα αναφερόμουν σε έναν νέο εκκολαπτόμενο δικτάτορα, εξ΄ ίσου έτοιμο να στείλει στην πυρά όσους χρησιμοποιούν αυτοκίνητο με καύσιμα από το πετρέλαιο ή όσους ΔΕΝ είναι χορτοφάγοι. Η Γκρέτα όμως είναι ανήλικη· και η Γκρέτα επιπλέον είναι ένα κορίτσι, το οποίο πάσχει από σοβαρές διαταραχές και η οποία περισσότερο απ΄ οτιδήποτε άλλο χρειάζεται εξαιρετικά ισχυρή ψυχολογική βοήθεια και ενδεχομένως ιατροφαρμακευτική αγωγή. Όχι να πάψει να ασχολείται με το περιβάλλον, αλλά να μπορέσει να γίνει ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Κάτι, το οποίο δεν το βλέπω καθόλου πιθανό.

Η Γκρέτα “βιάζεται” καθημερινά από το παγκόσμιο σύστημα και τις βραβεύσεις. Και με τον τρόπο της και άθελά της βιάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανώνυμους επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται αθόρυβα εφευρίσκοντας πραγματικές λύσεις για την πρόοδο και διάσωση της ανθρωπότητας. Αυτοί όμως είναι στην αφάνεια· δεν “πουλάνε”. Η Γκρέτα όμως τσιρίζει. Και το τσιριχτό της αυτό γεμάτο κακία λόγω των προβλημάτων της μόνο κακό διασπείρει. Και κυρίως την καταστρέφει.

Η Γκρέτα είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας. Και είναι ένα θύμα ίσως και της οικογενείας της, η οποία μάλλον δεν μπορεί ή δεν θέλει να την προστατεύσει. Ίσως ελπίζει πως με αυτόν τον τρόπο την θεραπεύει. Αλλά προσωπικά δεν το πιστεύω.

Η Γκρέτα είναι μία άλλη πολύ άτυχη στιγμή της ανθρωπότητας, η οποία φοβάμαι πως θα έχει κακό τέλος (και μαζί και το κίνημα, το οποίο η ίδια με τόσο πάθος υποστηρίζει).

Οι Αρχαίοι Έλληνες με το πνεύμα του Κλεόβουλου του Λίνδιου δώρισαν στην ανθρωπότητα ένα εκ των σπουδαιοτέρων ρητών:

“Παν Μέτρον Άριστον”.

Και στην περίπτωσή μας ούτε μέτρο υφίσταται ούτε άριστο είναι, ούτε για τη Γκρέτα αλλά ούτε και για τους δήθεν υποστηρικτές της. Γκρέτα κάποιος επιτέλους πρέπει να σε ταρακουνήσει να κατανοήσεις τι κάνεις. Αλλά Γκρέτα είσαι μόνο ένα παιδί…

Image credits: Anders Hellberg
(image licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license)