Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ορατότης (όχι και τόσο) Μηδέν

Περπατώντας σήμερα το πρωί σε κάποια έρημα στενά του Πειραιά με έντονο τον χαρακτήρα των παλαιών βιομηχανιών μου ήρθε στο νου μία κλασική εισπρακτική επιτυχία της Φίνος Φιλμ για την οποίαν έχω γράψει και στο παρελθόν: το “Ορατότης Μηδέν”. Χαρακτηριστικό το (κλισέ) σενάριο του Νίκου Φώσκολου μαζί με όλα τα αστέρια της εποχής και φυσικά τον Νικο Κούρκουλο να κραυγάζει σε μία διάσημη σκηνή τη φράση “όχι άλλο κάρβουνο”! 

Η ταινία ουσιαστικά αναφέρεται στην απληστία της άρχουσας οικονομικής τάξης, η οποία δεν διστάζει σε τίποτα προκειμένου να επιτύχει περισσότερα κέρδη. Ο Νίκος Κούρκουλος, το έντιμο λαικο παιδί αντιστέκεται στις αθλιότητες, αλλά τελικά ενδίδει και με την βοήθεια της Μαίρης Χρονοπούλου – κόρης του εφοπλιστή- παραδίδεται στις απολαύσεις του πλούτου και της άνετης ζωής. 

Οι επιλογές όμως αυτές δεν τον οδηγούν στην ευτυχία, αλλά στην ολική καταστροφή και μαζί σε ένα κατηγορώ αυτής της τάξης των αδίστακτων βιομηχάνων και εφοπλιστών στην οποίαν ανήκε πλέον.

Πού είναι το παράδοξο;

Πως η ταινία προβλήθηκε το 1970 εν μέσω της σκληρής χούντας των συνταγματαρχών, οι οποίοι ευνοούσαν αυτή την τάξη! Οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι επέτρεπαν την καταστροφή αρχαιολογικών θησαυρών και μνημείων στην Ελευσίνα και την υποβάθμιση περιοχών (για να μην αναφερθώ στο βιασμό της δημοκρατίας) ήταν οι ίδιοι, οι οποίοι δεν αντέδρασαν σε μία κινηματογραφική ταινία με αυτό το θέμα! 

Η ορατότης δεν ήταν και τόσο μηδενική.

Και μετά ο πραγματικός Νίκος Κούρκουλος σε μία συγκυρία της ζωής παντρεύτηκε την Μαριάννα Λάτση!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)