Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Οι Συνωμοσίες του Σύμπαντος

Πολύ συχνά ακούω και διαβάζω το ρητό ή τη σκέψη του Πάολο Κοέλιο:

“Όταν θέλεις κάτι όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις”.

Λοιπόν!

Αυτό το ρητό δεν ισχύει! Δεν γνωρίζω τι είχε στο μυαλό του ο Κοέλιο και… παγιδεύει τόσους ανθρώπους, ώστε να πιστεύουν αυτήν την πλάνη. Το ορθόν είναι:

“Όταν θέλεις κάτι όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να ΜΗΝ τα καταφέρεις”.

Στην πραγματικότητα όχι μόνον αυτό, αλλά θα σου ορθώσει και άπειρα εμπόδια ώστε να σε απογοητεύσει και να σε απομακρύνει από τοις επιθυμίες σου.

Επιπλέον θα σε εφοδιάσει και με μία μοναδική ικανότητα εξεύρεσης δικαιολογιών, ότι ορθώς δεν πράττεις διότι δεν έχεις χρόνο, χρήματα, καλή ψυχολογία ή σοβαρές εκκρεμότητες, επείγοντα ζητήματα, κοινωνικές δεσμεύσεις ή συμβάσεις και γενικά κάθε τι, το οποίο θα σε ανακουφίζει από το βάρος της ΜΗ πράξης σου.
(Το ωραίο είναι πως εάν σκεφτόσουν με τον ίδιο τρόπο για το πως ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ αυτό, το οποίο θέλεις -και όχι αντίθετα- θα είχες ήδη εύρει τις λύσεις)!

Και η ζωή περνά και χάνεται και δεν κάνεις ποτέ τίποτα ή δεν κάνεις αυτό, το οποίο θέλεις!

Αλλά όσο ύπουλο και πονηρό είναι το… Σύμπαν άλλο τόσο είναι και ο άνθρωπος! Έχεις όπλα βλέπεις, άλλο εάν δεν το συνειδητοποιείς. Ενώ το Σύμπαν τι έχει; Πλήθος από Κοέλιος για να σε… εξαπατούν!

Ποιο είναι το μυστικό;

Όταν αποφασίζεις να ξεκινήσεις κάτι επεμβαίνει ο χειρότερος συνωμότης του Σύμπαντος, ο οποίος ονομάζεται… αναβλητικότητα (procrastination, από την Λατινική λέξη cras = αύριο και το πρόθεμα pro, μεταθέτω κάτι για αύριο).

Τότε θυμάσαι όλες τις δικαιολογίες, τότε θέλεις να κάνεις κάτι άλλο, τότε ξαφνικά το να πλύνεις τα πιάτα ή το μπάνιο φαίνεται κεφαλαιώδους σημασίας, τότε πρέπει να απαντήσεις σε κάποιο αναπάντητο e-mail εβδομάδων και δεν έχει τέλος η δημιουργία ευφάνταστων δικαιολογιών.

Τελικά δεν κάνεις ούτε και αυτά και καταλήγεις πάλι να ΜΗΝ κάνεις τίποτα.

Το δικό μου μυστικό και η μέθοδος διαφυγής μου γνωρίζετε ποια είναι;

Μόλις η αναβλητικότητα αρχίζει να με κατατρώγει (και συμβαίνει… συνεχώς) ξεκινώ να γράφω ένα… άρθρο! Πολλά μάλιστα δεν τα δημοσιεύω. Αλλά την ώρα των δικαιολογιών την “ανακατευθύνω” με τη συγγραφή, με μία πολύ όμορφη και δημιουργική εργασία, από το να κάθομαι να κοιτάζω τον ουρανό. Μέχρι να ολοκληρωθεί το άρθρο (γράφω και πολύ γρήγορα) έχω διαφύγει της αναβλητικότητας και κατόπιν είμαι εγώ, ο οποίος συνωμοτεί εναντίον των εμποδίων του Σύμπαντος!

Όλα τα άρθρα λοιπόν, τα οποία διαβάζετε είναι τα αγαπημένα προϊόντα των επίσης αγαπημένων μου συμμάχων: της αδράνειας και της αναβλητικότητας μου!

Συνεπώς:

“Όταν θέλεις κάτι πολύ κυρίως να ΜΗΝ ασχολείσαι με το Σύμπαν”!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)