Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Οι Νέες Πολιτικές “Ιδεολογίες”

Το χιούμορ δεν είναι αντικείμενο για γέλια. 

Έχουμε μεγαλώσει και ακούμε συνεχώς για κάποια πολιτικά συστήματα – ιδεολογίες: Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός, Κομμουνισμός, Φασισμός και το μυαλό μας έχει μάθει να σκέφτεται σύμφωνα με αυτά/ές. Οτιδήποτε συμβαίνει έχουμε την τάση να το μεταφράζουμε σύμφωνα με τα τέσσερα (κυρίως) προηγούμενα πολιτικά συστήματα – ιδεολογίες.

Ωστόσο σφάλουμε. Οι νέες ιδεολογίες έχουν εισβάλλει προ πολλού, κυριαρχούν και δεν το έχουμε αντιληφθεί. Σας τις παραθέτω, ώστε να ενημερωθείτε και να… προσαρμοστείτε καταλλήλως:

Τραπεζ-ισμός

Οι τράπεζες ιδρύθηκαν κάποτε, ως αποθήκες πολυτίμων αγαθών. Στην πορεία μετατράπηκαν σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Υποτίθεται πως θα διαχειρίζονταν τον πλούτο. Τώρα διαχειρίζονται και μοιράζουν τη φτώχεια. Το σύστημα αυτό κυριαρχεί, αλλά είναι εντελώς παρωχημένο. Οι πρώην φοβερές υπηρεσίες ασφαλείας αντικαταστάθηκαν από τις τραπεζικές δεσμεύσεις. Πολύ οικονομικότερο…

Ηλιθι-ισμός

Ο ηλιθ-ισμός είναι ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει μέλλον. Κύριοι εκφραστές του τα μέσα ενημέρωσης κάθε είδους. Είναι πολύ φιλολαϊκή ιδεολογία και φροντίζει να ηληθιοποιηθούν οι πολλοί εντελώς. Μανιφέστο του το Big Br@thel.

Φεισμπουκ-ισμός

Τεχνητό πολιτικό σύστημα, το οποίο σου παρέχει την ψευδαίσθηση της ισχύος. Αγαπημένη επιλογή των θαυματοποιών. Είναι σχετικά ασταθές παρ΄ όλη τη μεγάλη του διάχυση σε πολλές κοινωνίες.

Επιδοτ-ισμός και Φορο-ισμός

Αυτό είναι δυαδικό σύστημα. Βασίζεται στο σε ποια πλευρά είσαι και στην πάλη των… τάξεων. Όσοι δεν έχουν προσπαθούν να φορολογήσουν εκείνους, οι οποίοι έχουν (και ανθίστανται σθεναρά) προκειμένου να λαμβάνουν επιδόματα. Αγαπημένο σύστημα λαϊκιστών.

Συνωμοσιολογ-ισμός

Από τα πλέον επιτυχημένα. Ό,τι δεν μπορούν να επιλύσουν τα προηγούμενα το εξηγεί με απόλυτη λεπτομέρεια και πειθώ το σύστημα αυτό.! Σας το προσυπογράφω εγώ ο ίδιος με καταγωγή από τον Πλανήτη Άρη, όπου είχε διαστρικά μεταναστεύσει προ αιώνων η οικογένεια μου από τον γαλαξία της Ανδρομέδας…. Ααααχ νοσταλγία!

Λογαρ-ισμός

Το πολιτικό αυτό σύστημα-ιδεολογία είναι απλούστατο. Ευνοεί κυρίως την εργασία. Πρέπει να εργάζεσαι συνεχώς (και δεν προλαβαίνεις) προκειμένου να πληρώνεις τους λογαριασμούς (κάθε είδους). Συνδυάζεται και με τον ηλιθι-ισμό, διότι και τα δύο δεν σε αφήνουν να σκεφτείς.

Προσωπικαδεδομεν-ισμός

Εφαρμοζόταν εδώ και δεκαετίες στις φυλακές της Γουϊάνας (βλ. Πεταλούδας). Εκεί όλα τα κελιά βλέπουν στο εσωτερικό της φυλακής (και σε βλέπουν) αλλά ΔΕΝ έχουν αρίθμηση! Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεσαι από το διευθυντή και τους φύλακες, οι οποίοι δε γνωρίζουν εάν στο κελί 33 είσαι εσύ ή κάποιος άλλος.

Μετά από τα προηγούμενα, εάν ακόμα σκέφτεστε πως θα καταλάβετε την εξουσία με τις πρώτες ιδεολογίες είσαστε μάλλον εκτός πραγματικότητας.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)