Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Μάνη 1 – Ακίνητα Επενδύσεις

Αυτή η φωτογραφία δεν είναι σημερινή! Προέρχεται από το 1673 (13 Ιανουαρίου με το σημερινό ημερολόγιο) και είναι επιχρωμιωμένη, ώστε να αναδεικνύεται καλύτερα το κτίριο. Τα οικοδομικά υλικά εκατέρωθεν ήταν βεβαίως η “τελευταία λέξη της τεχνολογίας” του στρατιωτικού (σε αντιδιαστολή με του ανύπαρκτου ακόμα τότε πολιτικού) μηχανικού της εποχής εκείνης.

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, σοφά σκεπτόμενος δεν προχώρησε το 1673 στην αποκατάσταση της πέτρινης κατοικίας του αναμένοντας την αξιολόγηση του προγράμματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σχετικά με τον ετήσιο φόρο του παιδομαζώματος. Οι διεθνείς δυνάμεις επιμένουν πως το παιδομάζωμα πρέπει να αφορά κορίτσια και αγόρια ηλικίας έως 15 ετών, ενώ η Υψηλή Πύλη επιμένει πως πρέπει να είναι το ανώτερο 9 ετών και φυσικά μόνο αγόρια. Οι διαπραγματεύσεις κληροδοτήθηκαν στις επόμενες γενιές και σύντομα (εκτιμάται το 2457) το Ottoman Group θα αποφασίσει σχετικά.

Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πέτρινων αρχοντικών στην χώρα μας, τα οποία όλοι μας θαυμάζουμε και επιθυμούμε κατασκευάσθηκαν την “ασφαλέστατη” περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Φυσικά τότε δεν υπήρχαν οι φοβεροί φόροι όπως σήμερα και προφανώς καμία οικονομική αβεβαιότητα.

Κάποιες μικρολεπτομέρειες μόνο, όπως ο κεφαλικός φόρος, η χαντζάρα του Τούρκου στρατιώτη, τα πρόστιμα (κοινώς τζερεμέδες) , οι Πασάδες, οι οποίοι σου άρπαζαν τα παιδιά και την γυναίκα σου για τα χαρέμια τους, λίγο και το δικό σου το κεφάλι, δεν νομίζω ότι ήταν σοβαροί λόγοι, ώστε να μην προχωρούσαν τότε οι επενδύσεις.

Παιδιά!

Εάν περιμένετε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να αρχίσει η περιβόητη “ανάπτυξη” είστε μακράν γελασμένοι· και θα περιμένετε πάρα πολλούς αιώνες. Αυτή η απίστευτη αδράνεια και μοιρολατρία αρμόζει μόνο σε ραγιάδες και σίγουρα εκείνοι, οι οποίοι τότε προόδευαν ήταν όσοιδημιουργούσαν μόνοι τους τις συνθήκες. Δεν περίμεναν (τι άραγε;) αλλά έκαναν.

Η εντιμότερη και επαναστατικότερη πράξη αντίστασης (και όχι σε έναν μόνο τομέα) είναι η επιθετική δράση. Όλα τα άνομα σχέδια θα καταρρεύσουν σαν τραπουλόχαρτα ενώ όσο δεν δράτε και υπομένετε περιμένοντας “να δείτε τι θα γίνει”, γίνεστε εσείς το τραπουλόχαρτο στα χέρια άθλιων απατεώνων, (οι οποίοι κλέβουν ασυστόλως στα χαρτιά) και μαζί και την δική σας την ζωή.