Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Λύσεις Αξιοποίησης και Άντλησης Ρευστότητας

Η Μετεξέλιξη στα Ακίνητα

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τις απόψεις της Teucris σε σχέση με όλα τα ζητήματα, όσον αφορά τα Ακίνητα και όχι μόνον. Γενικώς γνωρίζετε την βαθειά νοοτροπία δημιουργικής αισιοδοξίας και δράσης, η οποία και την διακατέχει.

Στον κυκεώνα της οικονομικής κρίσης (;), -εξακολουθώ να θεωρώ την παρούσα φάση ως μεταβολή συνθηκών και όχι ως “κρίση”- από την πρώτη στιγμή η αντίδραση ήταν μία:

Κάντε κάτι!

Η παθητική στάση και η αναμονή είναι η πραγματική κρίση και κυριολεκτικά καταστροφικές.

Μία παράπλευρη συνέπεια ήταν και η αποδόμηση των σταθερών ασφαλών “καταφυγίων”. Το χειρότερο, το οποίο ίσως έχει συμβεί είναι ότι δεν υπάρχει ένα σταθερό επενδυτικό σημείο αναφοράς. Ως Έλληνες έχουμε μία διαφορετική αίσθηση του χρόνου, όπως σας έχω αναφέρει. Το ακίνητο στην Ελλάδα, είναι διαφορετικό. Δύσκολα το βλέπουμε ως “χρηματιστηριακό” προϊόν. Οι μεταβολές στις αξίες είναι μικρές. Εδώ και μία 6-7ετία ακούω συνεχώς περί από-μείωσης σε βαθμό συντριπτικό. 70% μείωση… Αυτό δεν έχει συμβεί και ούτε πρόκειται• ειδικά τώρα… Οι λεγόμενες ευκαιρίες πάντα υπήρχαν, τώρα ίσως περισσότερο, αλλά τι σημαίνει άραγε “ευκαιρία”; Είναι ένα ζήτημα αυτό, το οποίο έχω θίξει σε κάποιες ενότητες. Γενικά πάντως “ευκαιρία” βασιζόμενη στην καταστροφή κάποιου άλλου, κατά την άποψή μου δεν αποτελεί “ευκαιρία”… Ηθικό θα πείτε το ζήτημα και αγαπητέ μου είναι φανερό ότι είσαι εκτός της πραγματικότητας… Χμ… Δεν θα το έλεγα αυτό… Απλά αντί να αφιερώνω όλη μου την ενέργεια και σκέψη στο πώς να ωφεληθώ από την ατυχία κάποιου άλλου (ηθικά εν τω μεταξύ εξακολουθώ να το απεχθάνομαι αυτό), προτιμώ να σκεφτώ και να δράσω προκειμένου να δημιουργήσω εγώ ο ίδιος την πραγματική ευκαιρία, η οποία σύμφωνα με το επενδυτικό μου στυλ είναι αυτή, η οποία συλλαμβάνεται και υλοποιείται εκ του μη όντως (ex nihilo creatio).

Η Teucris (την αναφέρω ξεχωριστά από εμένα, αν και είναι το ίδιο, αλλά έχει αποκτήσει μία δική της πλέον αυτόνομη οντότητα) αποφάσισε να κινηθεί σε δύο τομείς θεωρώντας ότι ισχύουν οι παρακάτω παραδοχές:

 1. Κανείς δεν θέλει να αποποιηθεί την ιδιοκτησία του κάτω από βίαιες και καταναγκαστικές συνθήκες (αδυναμία εύρεσης ρευστότητας, κεφαλαίων κίνησης, χρεωκοπία).
 2. Σχεδόν όλοι θα προτιμήσουμε να “ξεχάσουμε” για κάποια χρόνια ένα ακίνητό μας, αν πρόκειται τώρα να σώσουμε την επιχείρησή μας.
 3. Χρειαζόμαστε νέες μορφές επενδύσεων και κυρίως κεφάλαια (ενδεχομένως και από άλλες χώρες) εκμεταλλευόμενοι το μυαλό μας και την θέση μας.

Οι απαντήσεις και η μεθοδολογία εναρμονιζόμενη με τις παραπάνω παραδοχές οδήγησαν σε αντίστοιχες μεθόδους, τις οποίες θέτει στη διάθεσή σας:

 1. Μπορείτε να “παραχωρήσετε” κατά μία έννοια την ιδιοκτησία σας έναντι ενός ποσού εφ’ άπαξ λχ 5% της αντικειμενικής αξίας για τα επόμενα έστω 10 χρόνια. Εσείς ωφελείστε από το ακίνητο σας χωρίς να το αποποιηθείτε, απλά το ξεχνάτε, μεταγγίζετε άμεσα ρευστότητα στην επιχείρηση σας, η οποία αν μη τι άλλο διασώσετε αυτή την περίοδο (στην χειρότερη εκδοχή) ή την επεκτείνετε τώρα που υπάρχει ελεύθερο πεδίο (σε καλύτερη εκδοχή), ενώ ο επενδυτής ή κάποιος άλλος επιχειρηματίας επωφελείται του ακινήτους σας με μικρό αρχικό κεφάλαιο εξ’ ίσου με εσάς.
 2. Η ανταλλαγή είναι μία εκδοχή, την οποία ωστόσο θεωρώ δυσχερέστερη. Υπάρχουν πολλά σημεία, στα οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο δεν αποκλείεται αν αφορά ζωτικής σημασίας δραστηριότητες. Επιπλέον ανταλλαγή ακινήτων με ενδεχόμενη τακτοποίηση της διαφοράς δεν αποτελεί παρά μία εξελιγμένη περίπτωση της προηγούμενης σκέψης.
 3. Συνδυασμός χρήσεων γης και πολλαπλής εκμετάλλευσης ακινήτου. Σκεφτείτε την εκδοχή αυτή είτε σε οικόπεδο, είτε σε κτίριο. Τμήμα του ακινήτου για μία χρήση την δική σας και τμήμα προς εκμετάλλευση. Αν αφορά κτίριο επίσης είναι εφικτό αυτό.
 4. Συμμετοχική συναλλαγή. Αυτό το γνωρίζω από πρώτο χέρι. Μπορείτε κάλλιστα μαζί με την οποιαδήποτε “αγοραπωλησία” να συμμετέχετε και στην επιχειρηματική δραστηριότητα της άλλης πλευράς ή το αντίθετο. Ίσως να ακούγεται αρκετά δυσχερές στην εφαρμογή του, αλλά μην υποτιμήσετε αυτή την εκδοχή.
 5. “Μετοχοποίηση” της επένδυσής σας. Αυτή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδοχή. Περισσότερα μόνο μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος.
 6. Τέλος, όλα τα προηγούμενα ή συνδυασμοί τους και κάτω από μία τμηματική εφαρμογή.

Η Teucris έχει την εμπειρία και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των συνεργατών της στον τομέα αυτόν και έχει και την δυνατότητα να τα υλοποιήσει.

Εάν διαθέτετε ακίνητο προς αξιοποίηση (με όλη τη σημασία της λέξεως), χωρίς κατ’ ανάγκην να επιθυμείτε την πώλησή του επικοινωνήστε μαζί μου να δούμε τις περιπτώσεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες.

Σημειώνω πως πρόκειται για επενδυτική υπηρεσία και όχι διαμεσολαβητική. Δεν τίθεται θέμα αμοιβής. Στόχος αποτελεί η υλοποίηση ενός σχεδίου και προς αυτή την κατεύθυνση να είστε στραμμένοι.

Σκέφτηκα αν θα έπρεπε να παρουσιάζω το κάθε ακίνητο. Νομίζω πως δεν είναι σωστό αυτό και τούτο για δύο διακριτούς λόγους:

 • Δεν θα ήθελα να προκαλέσω σύγχυση όσον αφορά την λειτουργία της Teucris, η οποία είναι επενδυτική και να υποκαταστήσω τους διαμεσολαβητές αστικών συμβάσεων και
 • Θα ήθελα να προστατεύσω τους ιδιοκτήτες από ενδεχόμενες “κακές” σκέψεις τρίτων και γνωρίζετε πολύ καλά τι εννοώ.